Àrea de normalització lingüística de l'Ajuntament d'Alcúdia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

Cervantes era català?

8-Set-2010Cervantes era català?
Llistat de Comentaris Comentar Enviar Imprimir Votar Disminuir lletra Augmentar lletra

Comentari
Tancar
Nom
E-mail
Ciutat
Comentari
caràcters.

Introdueix el text de la imatge
* És un codi per evitar enviaments automàtics

Enviar


Avís

Aquests comentaris són opinió exclusivament dels usuaris. No s'admeten comentaris insultants, racistes, ni contraris a la llei. No s'admeten comentaris que no estiguin relacionats amb la notícia.

No hi ha imatges per aquesta noticia.
Audio

No hi ha imatges per aquesta noticia.

Votar
Tancar


Enviar a un amic
Tancar
El teu nom
El teu e-mail
Nom del teu amic
E-mail del teu amic
Missatge

Enviar


Per a mi, la curiositat i l'honestedat intel·lectuals haurien de ser el motor de la recerca històrica. No sóc historiador ni professor d'història. Em considero només com un amant platònic de Clio. Per tant, m'abstindré d'opinar sobre els possibles orígens catalans de Colom. Fa molts decennis que es discuteix aquesta qüestió. He sentit a parlar de la pista genovesa, catalana i fins i tot corsa. Que els historiadors investiguin, em sembla perfecte.

Ara, crec que conec un poc la història de la literatura. A França, des de Pierre Louÿs, uns universitaris afirmen que les obres de Jean-Baptiste Poquelin, àlies Molière, no van ser escrites per Molière sinó per Pierre Corneille. Recentment, s'ha publicat a París un llibre titulat Le français ne vient pas du latin d'Yves Cortez. Res no em sorprén en aquest domini...A Catalunya, tenim l'equivalent amb els treballs de Jordi Bilbeny que creu en una conspiració espanyolista.

Les seves teories sobre Colom em semblen interessants, fins i tot plausibles ara no el segueixo quan afirma que tota la literatura castellana del segle d'or seria un plagi d'originals catalans silenciats i censurats.

He llegit amb curiositat el seu pròleg a Llàtzer de Tormos i cap dels arguments no m'ha convençut. Ni un...N'he parlat sovint amb l'editor de Bilbeny, el meu amic Josep Maria Orteu, i tampoc m'ha persuadit.

Només diré que una persona amb un mínim de sensibilitat literària veu que El Quixot, El lazarillo de Tormes o Las novelas ejemplares van ser escrits i concebuts en castellà. Quin traductor prodigiós seria capaç de traduir amb aquest geni, aquesta vivacitat un original català-valencià fantasmal? Quin traductor podria arribar a aquest grau de perfecció?

Seriosament, ho dic amb tota la solemnitat necessària. Tenim prou problemes amb els jacobins francesos i els espanyolistes de triste figura per ridiculitzar els nostres projectes exaltants de construcció nacional amb teories estrambòtiques, de truca a l'embut. Cercar orígens catalano-occitans a Molière, Miguel de Cervantes, Lope de Vega, Garcilaso de la Vega, Michel de Montaigne, Pierre de Ronsard, Mishima o el rei de Prússia em sembla un exercici tan gratificant com mirar d'ensenyar el japonès clàssic a una parella de gripaus enamorats...
Joan Daniel Bezsonoff

Origen


http://opinio.e-noticies.cat/la-punteta/-cervantes-era-catala-44277.html

Més sobre Era Cristòfol Colom catalanoparlant? (34)