Àrea de normalització lingüística de l'Ajuntament d'Alcúdia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

Arrenca la setmana dels escriptors a les llibreries valencianes

Vilaweb 14-Nov-2013

Dijous 14.11.2013 06:00

Arrenca la setmana dels escriptors a les llibreries valencianes

La iniciativa neix del món editorial, escriptors, llibrers i entitats valencianes per 'fer normal el que hauria de ser normal en un país normal'

Xarxes socials
Envia l'article
Imprimeix l'article
Converteix a PDF

El País Valencià celebra aquest novembre la primera setmana del llibre en català, organitzada per l'Associació d'editors del País Valencià (AEPV), l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana, el Gremi de Llibrers de València i Acció Cultural del País Valencià (ACPV). D'avui al 24 de novembre les llibreries acullen la Setmana dels escriptors a les llibreries, amb presentacions de llibres i trobades amb autors. Entre el 21 i el 24 de novembre, per una altra banda, l'Octubre Centre de Cultura Contemporània de València esdevindrà una gran llibreria amb una mostra de la producció editorial en català, anomenada 'Plaça del Llibre', amb especial atenció a la producció valenciana.

El president de l'AEPV, Jesús Figuerola, va assenyalar en la presentació de la iniciativa que l'objectiu d'aquesta 'Plaça del llibre' era 'fer normal el que hauria de ser normal en un país normal'. I va afegit: 'Tenim una llengua pròpia i volem fer una exposició dels llibres que s'editen i amb tota una sèrie d'actes al voltant'. Hi haurà música, conta-contes, actes adreçats a estudiants i una exposició dedicada a Vicent Andrés Estellés, entre altres. Figuerola va dir també que la iniciativa era 'una petita història perquè el país es fa de petites històries i ací n'estem fent una, que és fer per primera vegada una setmana del llibre en català al País Valencià'.

Per Figuerola, en un moment 'd'invisibilitat de la llengua' cal recordar que l'any 2012 es varen editar 9.537 llibres en català, 778 d'ells al País Valencià. 'És molt o poc? Doncs és bastant més del que s'edita en llengües que tenen estat propi, com el finès, el lituà o el grec i és semblant al que s'edita en romanès, polonès o portuguès a Portugal', va dir.

Al marge de les institucions públiques

El fet que aquesta iniciativa neixi al marge de les institucions públiques valencianes és significatiu. En opinió del coordinador d'Acció Cultural del País Valencià, Toni Gisbert, 'és una mostra que es pot treballar per la llengua i la cultura al País Valencià malgrat les dificultats polítiques i institucionals que ens hem trobat si ajuntem esforços'.

Amb tot, Figuerola va assenyalar que el baix índex lector dels valencians en llengua pròpia, un 3%, es pot revertir amb polítiques culturals que s'havien de fer des de l'administració pública. En aquest sentit, la vice-presidenta de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana al País Valencià, Gemma Pasqual, va indicar que calia un pla de foment de la lectura i va convidar la Generalitat ha seure amb editors, llibrers i escriptors per coordinar accions en aquest sentit. I Pasqual va afegir: 'som un país culte, i la mostra és que des de la societat civil s'ha organitzat una iniciativa com aquesta'.
Vilaweb

Origen


http://www.vilaweb.cat/noticia/4155901/2...

Més sobre Llibres (1376)