Àrea de normalització lingüística de l'Ajuntament d'Alcúdia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

L'Institut d'Estudis Eivissencs, per la recepció plena de la televisió en català

22-Nov-2014

Actualitat»Opinió
L'Institut d'Estudis Eivissencs, per la recepció plena de la televisió en català
Carta del Lector | 22 novembre 2014 Vistes: 122 vegades

Actualmente puntuada con 5 estrella(s) sobre 5
Púntualo 1 estrellas
Púntualo 2 estrellas
Púntualo 3 estrellas
Púntualo 4 estrellas
Púntualo 5 estrellas

Opina
1 12 0
Print Más grande Más grande

L’Institut d'Estudis Eivissencs (IEE) s'adhereix a la proposta feta per l'Obra Cultural Balear (OCB) encaminada a garantir la recepció plena a les Illes Balears dels canals de televisió en català. Ambdues entitats consideram una decisió política i no tècnica el manteniment futur del 3/24 i l'arribada de més televisions en català.

Enguany s'ha posat en marxa un procés, anomenat Dividend digital, pel qual els canals del servei de televisió situats entre el 61 al 69 deixaran d'utilitzar-se per tal que els ocupin els serveis de telefonia mòbil de 4a generació. D'aquesta manera es podrà introduir una nova tecnologia (LTE), així com assegurar la cobertura de la banda ampla mòbil ultra ràpida al 98% de la població. Aquesta transició haurà d'haver finalitzat abans de l'1 de gener de 2015 i comportarà la reubicació dels canals de televisió que actualment es troben dins aquesta banda.

Actualment disposam de 2 múltiplex d'àmbit autonòmic:

A través d'un, rebem TV3Cat, 3/24 i C33/Super3.
A l'altre s'hi pot trobar actualment IB3, IB3 HD i, des de fa pocs dies, Canal 4.

A més a més, es mantenen els múltiplex insulars: 1 per a Mallorca, 1 per a Menorca i 1 per a Eivissa i Formentera.
Finalment, hi ha 1 múltiplex local per a cada una de les cinc àrees territorials de Mallorca, un per a tota l'illa de Menorca i 1 que abasta Eivissa i Formentera.

El Dividend digital significarà la utilització del canal 65 per als serveis de telefonia mòbil de quarta generació i, per decisió del Govern espanyol, l'eliminació d'un dels 2 múltiplex autonòmics. Concretament, el múltiplex que desapareixerà serà l'ubicat al canal 65, que actualment ocupen IB3, IB3 HD i Canal 4.

El Govern Bauzá i IB3 ja han començat a fer passes perquè la televisió autonòmica de les Balears es pugui continuar veient, però al canal 26 (per on actualment emeten els 3 canals de la CCMA). Han retirat d'aquest múltiplex un dels 3 canals de la CCMA (el 3/24) i l’han passat al múltiplex del canal 65, que a final d'any desapareixerà.

Si no canvien els plans del Govern Bauzá, es perdrà un canal català i els altres dos de la CCMA es veuran amb una qualitat deficient.

Existeixen diverses possibilitats tècniques per a mantenir, i fins i tot augmentar, l'arribada de canals en llengua catalana a través de la TDT. En aquest sentit, es podrien usar els dos canals de què disposen els consells insulars per a emetre-hi IB3 i IB3 HD i aprofitar per a complir amb el marc legal que indica que la televisió autonòmica ha de realitzar desconnexions per a cadascuna de les illes i oferir-hi una intervenció significativa als consells insulars.

Cal eixamplar l'oferta de televisió en català. Cal que IB3 recuperi la llibertat d'elecció de llengua a les sèries i pel·lícules, que oferia abans de l'arribada dels actuals dirigents. Cal recuperar TV3 sense amputacions. Els espectadors de Balears han de poder veure sense problemes i amb bona qualitat el Canal 33/Súper 3 i el 3/24. I cal incorporar a la graella el canal d'esports, Esport 3. A més, cal reservar un espai per a una possible recuperació de Ràdio Televisió Valenciana, sí és que torna a emetre a partir de la propera legislatura.

Exigim a IB3 que respecti el mandat legal i estatutari de promoure la llengua pròpia i oficial del país, amb el major respecte al pluralisme lingüístic. Que respecti la llibertat d’expressió, l’objectivitat, la veracitat i la imparcialitat de les informacions i la seva separació nítida de l’opinió, el respecte a l’honor i a la vida privada de les persones -excloent-hi, per tant, el telefems, la protecció de la joventut i la infantesa, el pluralisme polític, religiós, social i cultural.

També consideram de la màxima importància que assoleixi un nivell adient de qualitat tècnica i de continguts, comparable al de les millors televisions autonòmiques en funcionament. I que, com també diu la llei, faciliti i estimuli la seva recepció dins i fora del nostre territori.

Proposam, així mateix, que es posin facilitats i s'estableixin ajuts per als canals locals que apostin per la nostra llengua.

L’IEE ha sol·licitat una reunió amb el President del Consell d’Eivissa per a tractar amb ell aquesta proposta.

Marià Serra Planells,
President de l’IEE.
Marià Serra Planells, President de l’IEE.

Origen


http://dbalears.cat/opinio/2014/11/22/283843/institut-estudis-eivissencs-per-recepcio-plena-televisio-catala.html

Més sobre Recepció dels canals de TVC... fora del Principat, i també dins (985)