Àrea de normalització lingüística de l'Ajuntament d'Alcúdia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

Bauzá, el triler trilingüista

16-Oct-2014

Actualitat»Opinió
Bauzá, el triler trilingüista
Rafel Crespí | 16 octubre 2014 Vistes: 465 vegades

Actualmente puntuada con 4 estrella(s) sobre 5
Púntualo 1 estrellas
Púntualo 2 estrellas
Púntualo 3 estrellas
Púntualo 4 estrellas
Púntualo 5 estrellas

4 opinions
11 0 1
Print Más grande Más grande

Ja saben que els trilers no són permesos per la llei. Com a mínim a dia d'avui. No vol dir que algun dia no arribin a ser, fins i tot, constitucionals i d'ordre. Potser quan el virus de la triple B ho acabi empastissant tot. Virus que adopta aquest nom en honor i glòria de tres dignes portadors d'aquesta consonant (Blesa, Bárcenas i Black Card). Tot és possible... però de moment és una activitat il·legal tot i que el president Bauzá s'entossudeixi a ser-ne un gran abanderat i un devot de l'estratègia que empren aquests desnonats de la llei. Ja saben que l'estratègia, amb connivència amb un grup d'acòlits i una bona dosi de xerrameca, consisteix a assenyalar falsament quina és la tapadora que encobeeix la bolleta que dóna el premi. Ofereixen als badocs un món de grans possibilitats de guanyar la juguesca però, com ja saben els lectors, al final sempre el triler amaga les bones intencions del joc net i se'n surt amb la seva.

Ara ja no parlen de TIL, ara parlen de trilingüisme. I el trilerisme presidencial consisteix a presentar els enormes guanys que suposa dominar tres llengües – cosa que és epistemològicament molt acceptable- però allò que amaga és que la vertadera intenció del joc no és altra que acabar amb la llengua catalana. I entabana tant la gent que n'hi pot haver que pensin que allò que diu és cert i tot. Encara que no expliqui com ho farà, ni doti dels mitjans suficients perquè la bolla falsa que mostra, l'anglès, sia après com pertoca.

I ho fan, parlar de trilingüisme, perquè la marca TIL és una marca proscrita pels tribunals, com també ho són els trilers. I vet aquí que el mata setzes Bauzá, provist de llança i espasa, envesteix a tort i a dret i amb un trilerisme verbal fora mida declara inconstitucional el Partit Popular i tots els governs que hi ha hagut en aquestes illes des de la dotació de l'Estatut d'Autonomia. I no només els governs sinó un bon grapat de ciutadans d'aquestes terres – la majoria dels lectors d'aquest article també- perquè d'alguna manera més o menys activa defensam la llengua dels nostres padrins. Perquè quan repta la cap de l'oposició demanant-li si allò que vol és la defensa del català o la Constitució i ell, en Bauzá tria la Constitució, no fa altra cosa que això que hem dit. O juga a fer de triler. Allò que hauria d'entendre Bauzá és que tots els que d'alguna manera no volem l'extermini del català volem viure en una societat culta i sabuda. I això implica saber com més millor, i en aquest concepte de més hi entra la competència lingüística en altres llengües.

Però el triler Bauzá, l'expert en lleis, a qui han declarat el seu joc – permeteu-me la metàfora, ja sé que no ho és- il·legal ara s'erigeix en taumaturg de la Constitució i ens vol donar lliçons del que és constitucional i del que no ho és. I resulta que no voler l'extermini com vol ell de la llengua catalana es converteix en anticonstitucional. Convendria, tan expert com ha demostrat ser en lleis, que ens digués quin article de la constitució contravé el sistema educatiu de les Illes Balears. I també que respongui per què si el trilingüisme és tan profitós no s'implanta a Castella-Lleó, comunitat que per altra banda rep 699 euros per habitant. Si la constitució diu que tots som iguals i no podem ser discriminats, com és que uns reben aquesta quantitat de l'estat i uns altres només arribam als 124 euros?

Si ara han inhabilitat durant quinze anys el jutge que va dur en Blesa a la presó per haver prevaricat, el jutge, no el banquer, és a dir, per no aplicar la llei així com toca, feina té la judicatura per inhabilitar tot allò que de magistrat no s'ha pronunciat en contra del sistema educatiu de les Illes Balears. I sobretot, si tan Anticonstitucional és el que hem tengut fins ara, per què en Bauzá i els seus servicis jurídics no fan un recurs d'inconstitucionalitat a l'Estatut d'Autonomia i a la Llei de Normalització Lingüística. Potser a Madrid, ja que no li donen doblers per invertir aquí, li donin la raó jurídica. Que ho provi ara que l'alt tribunal és sensible a aquestes qüestions. O tem un altre ridícul espantós? Potser és com els trilers, sempre tan obcecats a plomar els ingenus, que pensen que els que no s'ajusten a la llei són els altres, els que paguen imposts i juguen net.

Rafel Crespí i Ramis.
Rafel Crespí i Ramis

Origen


http://dbalears.cat/actualitat/opinio/bauza-triler-trilinguista.html

Més sobre Política Lingüística Illes Balears (2017)