Àrea de normalització lingüística de l'Ajuntament d'Alcúdia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

El TSJIB pot impedir l’aberració trilingüística del Govern del PP

26-Set-2014

Actualitat»Opinió
El TSJIB pot impedir l’aberració trilingüística del Govern del PP
Joan Lladonet | 26 setembre 2014 Vistes: 79 vegades

Actualmente puntuada con 5 estrella(s) sobre 5
Púntualo 1 estrellas
Púntualo 2 estrellas
Púntualo 3 estrellas
Púntualo 4 estrellas
Púntualo 5 estrellas

3 opinions
3 6 0
Print Más grande Más grande

El TSJIB (Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears) ha dictat, el 24 de setembre de 2014, quatre interlocutòries amb les quals adopta la mesura cautelar de suspendre l’execució de l’ordre de la conselleria d’Educació del 9 de maig de 2014, la qual desenvolupava el decret TIL. Ahir, el mateix tribunal havia dictat tres sentències en què anul·lava el decret que regulava el TIL, aprovat durant el mes d’abril d’enguany. Contra les sentències d’ahir, el Govern ha manifestat que les recorrerà al Tribunal Suprem; contra les interlocutòries, les recorrerà al TSJIB (que és el lloc on les pot recórrer). Si el Tribunal Suprem podia restar més d’un any a fer el seu veredicte, se suposa que el TSJIB ho farà d’una manera ràpida. Fins aquí, la resposta del Tribunal als recursos dels sindicats, especialment de l’STEI Intersindical, i de la Confederació d’Associacions de pares i mares. Per què pot haver passat tot aquest daltabaix?

El Govern diu que va prometre el trilingüisme a l’educació en el seu programa electoral i el vol posar en marxa. Els sindicats estan d’acord que hi hagi trilingüisme. El professorat està d’acord que hi hagi trilingüisme. Els pares i mares estan d’acord que hi hagi trilingüisme. La comunitat educativa vol parlar-ne i preparar el projecte, assessorada pels tècnics en didàctica i lingüística, assessorada per les persones especialitzades en la matèria de la universitat, de la UIB. El Govern no vol escoltar ningú i tira pel dret, i posa en marxa el seu programa de trilingüisme, el TIL. La comunitat educativa, formada per sindicats, professorat, assemblea de docents i pares i mares, veu que el TIL tal com l’ha dissenyat el Govern és una aberració i que això produirà molt més fracàs escolar, i, per tant, s’oposen de totes les maneres possibles a la posada en marxa d’aquest decret aberrant. Entre altres accions presenten els seus recursos davant els tribunals de justícia. El Govern no s’immuta. Si els paralitzen el decret, ells en fan un altre i el tornen a posar en marxa. Obren expedients a directors, acomiaden inspectors, fan lleis contra els nostres símbols, usen totes les tàctiques possibles per fer entrar la por als que es resisteixen a aplicar el TIL. Diuen que els opositors són quatre rates i els surt una manifestació que entre totes les illes sumen unes 130.000 persones, però el Govern com si sentís ploure, fins que arriben els dies 23 i 24 de setembre en què el tribunal publica les sentències i les interlocutòries de suspensió del decret. El Govern, en lloc d’aprendre la lliçó i posar-se a parlar amb els interlocutors corresponents, és a dir, la comunitat educativa i la universitat, es posa a recórrer les decisions del tribunal superior.


Conèixer una mica la situació i escoltar la portaveu del Govern en una roda de premsa de l’horabaixa del 24 de setembre és entrar en una dimensió desconeguda i al·lucinant. Ha dit que ho recorrien tot, perquè només hi havia uns quants defectes de forma. Que ho feien perquè el curs havia començat i tot anava molt bé. Que ja s’havia posat en pràctica durant un any i que havia estat un èxit, que havia anat molt bé i que seria una llàstima no fer-lo; per tant, recorrien perquè volien salvar l’educació. Quan li feien preguntes, que no se sentien per part dels que escoltàvem els mitjans, sempre responia el mateix, que no feien valoracions, sinó que recorrien, que el TIL anava molt bé. Que en enquestes, més del 70% volien el trilingüisme i només un 6% volien la immersió lingüística. No havia sentit tantes mentides mai en tan poc temps. Ja he explicat altres vegades que això de la immersió lingüística és un recurs que es pot utilitzar per ensenyar qualsevol llengua, fins i tot l’anglès i que mai no es tractarà d’haver de triar entre trilingüisme o immersió lingüística, com ho ha presentat el Govern. Ha dit que eren partidaris del trilingüisme, un poc més d’un 70%, mentida! Som partidaris del trilingüisme el 100%. Com és possible que es demani en una enquesta si prefereixen el trilingüisme o la immersió lingüística en català? Això és una pregunta totalment mal plantejada i els resultats seran falsos. De tot això en podríem parlar molt més, però vull acabar l’article comentant un altre aspecte.

Els fonaments del TSJIB no suposen només problemes de forma com ha dit la portaveu del Govern. Són problemes de fons i de molta envergadura, no haver escoltat la UIB, que s’ha manifestat durant el temps que arrossega aquesta toixarrudesa de la conselleria d’Educació, demostrant la mentida de la portaveu que ha manifestat que sí que l’havien escoltada. No haver-ho debatut a les meses de negociació corresponent, etc. Haver volgut dissimular que tota la parafernàlia que havien posat en marxa no era més que un recurs per atacar la llengua catalana, la nostra llengua, la que els creadors del TIL odien. Esperem que el TSJIB respongui al recurs ràpidament i amb la mateixa professionalitat que ho han fet fins ara. De totes maneres, s’ha aturat aquest desastre que han instal·lat a les escoles, on no és veritat que hi hagi normalitat. Ells han creat un greu conflicte i per això haurien de dimitir tots i totes les responsables.
Joan Lladonet

Origen


http://dbalears.cat/actualitat/opinio/tsjib-pot-impedir-aberracio-trilinguistica-del-govern-del-pp.html

Més sobre Llengua i Justícia (europea, metropolitana i colonial) (641)