Àrea de normalització lingüística de l'Ajuntament d'Alcúdia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

Ciutadans i les escoles de la Val d’Aran

22-Set-2014

Ferriol Macip
Més informació

Opinió Ferriol Macip
Ciutadans i les escoles de la Val d’Aran
Ferriol Macip 22.09.2014 05.00 h

528
 1
2
6
1

Quan els senyors de Ciutadans-partido de la ciudadanía afirmen que treballen per a la igualtat lingüística, saben perfectament que ens pretenen enredar. “Que se note l resultado sin que se note el cuidado”, segueix sent l’estratègia d’aquesta gent que, sota noms tan suggerents com Ciutadans, Convivència Cívica o Societat Civil, treballen activament per la supremacia del castellà, fomentant un apartheid social i lingüístic. "Si no hagués existit el català hauríem estat més feliços” reconeixia no fa gaire Abert Boadella.

Amb el debat parlamentari de la Llei d’Aran, la colla de Ciutadans també s’ha cobert de glòria sembrant demagògia i mitges veritats per tal de qüestionar l’ensenyament en llengua occitana, que també els fa nosa. I així van repetir en nombroses ocasions que a la Val d’Aran hi ha moltes famílies que porten els seus fills a estudiar a “França” perquè “la imposició de l’aranès” els molesta.

Si bé és veritat que més d’una família d’Aran porta els fills a estudiar a l’estat francès, potser val la pena informar dels motius pels quals ho fan, i no caure en paranys demagògics:

— A l’estat francès la religió no és obligatòria, i això per a alguna família és important.

— A l’estat francès es pot canviar d’escola sempre que es vulgui en funció de mobilitat dels pares. Això va bé a les famílies guipuscoanes que viuen i treballen temporalment a Aran, ja que compten portar els fills a una escola d’Iparralde quan tornaran a casa.

— El sistema educatiu francès, i les opcions subvencionades de mitja pensió i pensió completa, són molt atractius per a algunes famílies.

Per altra banda, si realment hi ha pares que no volen que els seus fills aprenguin una o dues llengües, que la resta dels seus conciutadans saben i utilitzen, potser caldria estudiar-ne la potestat parental.

Refugiats lingüístics occitans

El que els senyors de Ciutadans no expliquen és els casos de les famílies occitanes del costat francès que porten els fills a estudiar a l’Aran. N’ hi ha de vora la frontera i n’hi ha que vénen fins i tot des de Baiona. Volen que els seus fills aprenguin la llengua occitana, ja que a l’estat francès, la supremacia lingüística s’aplica de manera perversa, efectiva i lingüicida.
Ferriol Macip

Origen


http://www.racocatala.cat/opinio/article/34635/ciutadans-escoles-val-daran

Més sobre Occità (134)