Àrea de normalització lingüística de l'Ajuntament d'Alcúdia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

Xàtiva

19-Jul-2014


Marta Rovira
Sociòloga
Xàtiva
Xàtiva, Marta Rovira, Felip VI

La data d'avui és tot un senyal. Xàtiva, cremada i arranada per Felip V el 1707. Al cap de 300 anys de Xàtiva és fill un dels cantautors més importants que ha donat la cultura catalana, Raimon.

La barbàrie no és l'única força que mou el món, per sort. I Raimon pot cantar ara amb la veu d'aquell poble que es volgué assimilar a cop de fuet i d'escopeta. Cantar, i ser reconegut per un premi tan prestigiós com el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes.
Xàtiva es debat entre la cultura catalana i l'assimilacionisme espanyol"
Felip VI de Borbó i Grècia (Felip V d'Aragó) entrarà avui al Congrés de Diputats vestit de militar. Qui esperi cap gest significatiu, més enllà d'unes paraules en català al discurs del nou rei, és que no ha entès que avui la mentalitat del poder castellà és la mateixa que fa tres-cents anys pel que fa a la qüestió catalana.

Si la llengua i la cultura catalanes han resistit durant tres-cents anys ha estat en part gràcies a un projecte de lideratge d'una burgesia que va apostar pel país, però sobretot gràcies a la resistència del poble ras, de la gent que ha sigut contestatària i radical contra una forma d'imposició. La commemoració de l'Onze de Setembre n'és un fidel exemple.
Xàtiva només pot ser una ciutat amb ànima si reivindica la seva memòria"
Sorgida de la inspiració d'autors populars com Guimerà i de la força dels joves catalanistes més radicals d'inicis del segle XX. Institucionalitzada després, i convertida en festa nacional com a part d'un projecte de construcció d'un projecte col·lectiu, però sense haver perdut mai el seu sentit de protesta i reivindicació.

Xàtiva és avui una ciutat que es debat entre la cultura catalana i l'assimilacionisme espanyol. Però només pot ser una ciutat amb ànima si reivindica la seva memòria. I aquesta només pot ser combativa, simbòlicament combativa. Res de nou, doncs, amb Felip VI.

Marta Rovira. Sociòloga

Origen


http://www.tribuna.cat/opinio//xativa-19-06-2014.html

Més sobre Història de la llengua (399)