Àrea de normalització lingüística de l'Ajuntament d'Alcúdia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

Ara, Cavall Fort i el Centre per a la Normalització Lingüística

23-Jul-2014

Ara, Cavall Fort i el Centre per a la Normalització LingüísticaMentre esperem els resultats de la reunió Rajoy Mas, el digital del diari Ara ha tingut l'encert de convidar als seus seguidors a què expliquessin com van aprendre el català quan no s'ensenyava a l'escola.
Els testimonis no s'han fet esperar per què encara som molts els que ens vàrem haver d'espavilar per no ser analfabets en la nostra llengua. De les moltes persones que han acceptat la invitació trobo a faltar un homenatge per aquelles persones que invertien part del seu temps en ensenyar la llengua, des d'escoles com el CICF, mestres que donaven classes particulars, esglésies que facilitaven els locals, cursets de l'Omnium....etc. Si avui estem com estem és gràcies a ells, així com als promotors del diari Avui i de revistes com Oriflama o Serra d'Or.
En canvi moltes respostes coincideixen en explicar que la seva aproximació a una llengua que parlaven però ni llegien ni escrivien va ser gràcies a la revista Cavall Fort, que uns pares inquiets subscrivien als seus fills perquè s'acostumessin a la lectura de la seva llengua com un fet normal. La tasca dels seus editors que mai agrairem prou.
També són molts els que diuen que fruit d'aquesta lectura van fer el pas següent i els van encarrilar a seguir aprofundint en el coneixement de la llengua i no creure's allò que explicaven a les escoles de què el català era un dialecte o una peculiaritat regional. Justament ara celebra el seu vint-i-cinquè aniversari el Centre per a la Normalització Lingüística i per les seves aules hi ha passat i passa nombroses persones que no havien tingut la possibilitat d'estudiar el seu idioma. Ara que el català ja s'ensenya a les escoles (i esperem que sigui per quedar-s'hi) Juntament amb aquests alumnes -molts d'una certa edat- s'han especialitzat en els cursos per a nouvinguts que tenen la sensibilitat de voler aprendre la llengua del país on viuen.
Segur que m'oblido a moltes persones que es van esforçar per rescatar el català de la situació que es trobava el segle passat, però és bo recordar els esforços de tants per salvar la llengua, i més en aquests moments.
Josep Maria Orta

Origen


http://blogs.e-noticies.com/a-cop-dull/ara_cavall_fort_i_el_centre_per_a_la_normalitzacio_linguistica.html

Més sobre Història de la llengua (399)