Àrea de normalització lingüística de l'Ajuntament d'Alcúdia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

Contra el supremacisme

30-Jun-2014

Vicent Partal

30.06.2014
Contra el supremacisme

Xarxes socials
Envia l'article
Imprimeix l'article
Converteix a PDF

Men?ame


Ahir va ser un d'aquells dies que caldrà que la xarxa serve en la memòria. De matinada un grup de tres nazis va agredir un xicot xinès al metro. A diferència de les altres vegades, aquesta volta la majoria dels ocupants del vagó va reaccionar. Però el bo i millor encara no havia arribat.

Un dels nazis, segurament envalentit per la impunitat amb què actuen, va penjar el vídeo de l'agressió i a partir d'aquell moment les xarxes socials es van activar per a identificar-los, reconstruir els fets i denunciar-los. Una tasca extraordinària i frenètica que ens va tenir enganxats durant hores a l'ordinador. Començant per Llibertat.cat, continuant per VilaWeb i acabant amb diaris i publicacions de tot l'estat espanyol, a mesura que passaven les hores els fets s'amplificaven i l'escàndol creixia. TMB i l'ajuntament han demanat que l'agressor siga detingut i han posat l'enregistrament del tren a disposició dels mossos. Ara només cal ja que els detinguen.

La investigació feta per usuaris normals i corrents per mitjà de la xarxa ha revelat moltes coses. I la connexió entre aquest grup nazi i Ciutadans no és pas la més important, però segurament obligarà el partit a donar explicacions. Siga com siga, és la que té més importància en termes polítics. Les fotografies dels agressors amb els principals dirigents del partit no haurien de passar per alt, i encara menys tractant-se d'uns polítics amb tanta tirada a crear un embolica-que-fa-fort amb qualsevol excusa.

Que Ciutadans tinga dins seu, o entre els simpatitzants més actius, nazis racistes no vol dir de cap manera que el partit ho siga. Però posa en relleu, novament i per si calia, que a Catalunya és molt difícil de jugar a l'espanyolisme sense caure en l'òrbita d'influència ultra. Sense rebolcar-s'hi. Perquè el supremacisme és un tret consubstancial de l'espanyolisme i el supremacisme, pel que té de menyspreu i odi a la diversitat, sempre acaba essent agressiu. Que ho siga contra els uns, sobiranistes, o contra els altres, immigrats, és un fet segurament circumstancial, només una diferència tàctica o la inoportunitat de ser en un vagó de metro dissabte a la nit.
Vicent Partal

Origen


http://www.vilaweb.cat/editorial/4200787/supremacisme.html

Més sobre Racisme, xenofòbia (58)