Àrea de normalització lingüística de l'Ajuntament d'Alcúdia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

Un tarragoní guanya un premi literari en 'baléà' i un altre en LAPAO

14-Gen-2014

ActualitatbulletOpinió
Un tarragoní guanya un premi literari en 'baléà' i un altre en LAPAO
Carta del Lector | 14 gener 2014 Vistes: 38 vegades

Puntuada amb 0 estrelles de 5
Puntua-la amb 1 estrelles
Puntua-la amb 2 estrelles
Puntua-la amb 3 estrelles
Puntua-la amb 4 estrelles
Puntua-la amb 5 estrelles

1 opinió
Print Más grande Más grande
0 0 0

Un tarragoní, Marc Nadal, ha estat premiat amb el tercer premi en el Concurs Lliterari en Aragonés Oriental “Roberto G. Bayod”, organitzat per la Federació d’Asociacións Culturáls de l’Aragó Oriental (FACAO), amb el conte Que ningú mos faigue callá. Aquesta entitat coordina associacions que defensen que a l’Aragó no es parla català, sinó aragonès oriental, i en propugnen una ortografia pròpia.

FACAO no és l’única entitat que qüestiona la llengua catalana fora del Principat. A les Illes Balears tenim S’Acadèmi de sa Llengo Baléà, que defensa que a les Balears no es parla català sinó una llengua anomenada baléà, i en proposa una ortografia característica.

A pesar de ser (suposadament) parlant nadiu d’una altra llengua, Marc Nadal ha estat premiat amb el segon premi de poesia dels Prèmits Lliteraris en Llengo Baléà que organitza S’Acadèmi, amb el poema Grassis. De fet, ja l’any 2012 el mateix Marc Nadal va guanyar el primer prèmit de novel·la en baléà que organitzava aquesta entitat, amb la novel·la Sa bala d’Aquil·les. En realitat, la suposada novel·la només tenia dues pàgines i va ser presentada com a relat breu, però atès que no hi havia novel·les que premiar, van decidir atorgar-li aquesta distinció. A la seva pàgina web es pot consultar la llista de guanyadors de l’any passat.

No deixa de ser sorprenent que entitats que propugnen aferrissadament que la seva llengua no és catalana premiïn un català que ha “après” aquelles suposades llengües, però la veritat és que el consens acadèmic estableix que aquests parlars són en realitat variants d’una mateixa llengua.

Marc Nadal.

Marc Nadal

Origen


http://dbalears.cat/actualitat/opinio/tarragoni-guanya-premi-literari-balea-altre-lapao.html

Més sobre Sobre el trossejament de la llengua catalana (729)

Destacats