Àrea de normalització lingüística de l'Ajuntament d'Alcúdia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

Aniverari de l'Institut d'Albaida 50é Aniversari de l'Institut d'Albaida

15-Nov-2013



Divendres 15.11.2013 00:08

Autor/s: Comissió Organitzadora del 50é Aniverari de l'Institut d'Albaida
50é Aniversari de l'Institut d'Albaida

Article publicat en el llibre de festes d'Albaida de 2013

Xarxes socials
Envia l'article
Imprimeix l'article
Converteix a PDF

El pròxim curs 2013-2014 l’ IES 'J. Segrelles' d’Albaida commemorarà el seu 50é Aniversari com a centre d’Ensenyament Públic. 50 anys al servei de la ciutat d’Albaida i de tota la Vall d’Albaida, 50 anys impartint cultura i educació entre el jovent; és per això que no podem deixar passar aquesta avinentesa sense pena ni glòria, sinó que ho hem de celebrar d’allò més, perquè realment és molt el que el poble d’Albaida i el seu Institut ens ha donat durant aquests anys als xiquets i xiquetes de tota la comarca i altres pobles veïns. No seria de ser agraïts si, d’alguna manera, ara no reconeixem que gràcies al poble d’Albaida moltes generacions de valldalbaidins/es vàrem poder estudiar Batxillerat.

Va ser a principi d’aquells anys 60 difícils de pair que es va construir l’ Institut, sense el qual, molta gent no haguérem tingut cap possibilitat de cursar un Batxillerat o el que és el mateix, eixir d’aquella miseriosa societat rural que ens envoltava i que ens obligava a continuar treballant, com havien fet els nostres pares, a una edat precoç, així com aportar un sou precari a casa per contribuir a tirar endavant les malaurades famílies. Quants xiquets/es amb ments brillants s’han quedat pel camí per culpa d’un sistema educatiu excloent que no ens donava a tots les mateixes possibilitats? La qual cosa no vol dir que els qui accedíem a l'Institut érem fills de famílies benestants, ni molt menys, sinó, més bé, famílies abnegades que amb l’ajuda de beques i un gran sacrifici per part dels pares, feren possible un somni: que algun fill estudiara Batxillerat i fins i tot, molts, estudis superiors.

Però si tot açò fou possible va ser perquè el poble d’Albaida, empresaris, treballadors i l’Ajuntament del moment, mà a mà, uns posant els diners, altres les hores de feina i els darrers, tocant a moltes portes i buscant els contactes necessaris, tots amb gran esforç i sacrifici, conscients de la importància que podia tindre un institut al poble, feren realitat un centre d’Educació Públic, un Instituto Nacional de Enseñanza Media (INEM) que portaria el nom del fill més il·lustre de la Ciutat, el pintor José Segrelles. Perquè l’Institut d’Albaida, i així ho volgueren els seus fundadors, és Escola Pública, on fills de treballadors i d’empresaris comparteixen pupitre, sense diferències de cap tipus, comparteixen el millor ensenyament possible, amb el rigor i l’eficàcia d’un professorat ben preparat --funcionaris públics--, professionals responsables que eduquen amb el respecte i la tolerància de les societats més avançades. Però l’Escola Pública no sols va lligada als seus professionals, sinó que va de la mà del moment polític que es viu, i són els polítics i la seua manera de pensar i de fer els que s’han de creure primer que ningú la importància de l’Educació en la societat, i alhora fer possible una major qualitat educativa aportant els mitjans necessaris.

L’Institut d’Albaida ha estat un centre capdavanter en moltes experiències, com per exemple, a l'hora d'incorporar el valencià a l’ensenyament, tasca que des de principis dels anys 70, quan encara no era oficial l’ensenyança de la llengua dels valencians i valencianes, el nostre Institut, i fins a l’actualitat, no ha deixat de conrear. Un Institut que ha fet comarca des de molt abans que la Vall d’Albaida fos un ens que ens agermanara a tots els/les habitants d’aquesta terra blanca, aspra i difícil, envoltada per muntanyes. Avui tothom té bastant assumida la idea que pertanyem a una comarca molt concreta, la Vall d’Albaida, que ens dóna identitat i que amb les nostres diferències contribuïm a fer un país més plural i democràtic, però quaranta anys endarrere, més bé podríem dir que aquest concepte no estava tan consolidat.

En la celebració del 40é aniversari, marcat pel canvi de centre, ja que abandonàvem l’antic Institut per exigències del nou model d’ensenyament --ESO-- i ens traslladàvem a un altre molt més gran, allà prop de Benissoda. Ben encertada va ser la idea de dedicar l’avinguda on està el nou institut a un ex-professor del centre, alhora que gran filòleg valencià d’origen albaidí: Josep Giner i Marco. Doncs va ser durant aquesta commemoració que, en una de les taules redones celebrades, un d’aquells homes fundadors del vell institut, president durant molt de temps de la primera Asociación de Padres, el Sr. Sanchis, que en l’actualitat ja ha faltat, digué unes paraules que ens deixà impressionats a tot l’auditori. Aquell home d’avançada edat i tremendament emocionat vingué a dir que a principi dels anys seixanta, quan ja l’Institut era pràcticament una realitat, doncs, que calia omplir les aules d’alumnat. Aleshores, el vicari de la parròquia de la Mare de Déu de l’Assumpció d’Albaida, D. Víctor Arias, un altre dels pares de l’Institut, i el Sr. Sanchis es recorregueren tots els pobles de la Vall. Com que de gent treballadora es tractava, l’hora d’arreplegar el més gran nombre de persones possible era els diumenges després de la Missa Major. Aleshores, reunien els pares dels xiquets/es valldalbaidins, tossuts a portar a estudiar els seus hereus, a més a més, amb pocs recursos per a aconseguir-ho --cosa de senyorets, deien. Llavors, el Sr. Sanchis es plantejava com entrar-los per a convéncer-los que estudiar a Albaida era la millor opció per als seus fills/es, i ací brollaren les seues paraules fruit de l’experiència que a tots els assistents ens feren emocionar: 'Miren vostés, com a llauradors que són --els deia als desconfiats assistents-- quina és la cosa més gran que vostés poden desitjar per a les seues terres? Què és el que necessiten per aconseguir els millors fruits en els seus bancals? Una font, veritat? Doncs a l’Institut d’Albaida cada professor és una font que regarà, que conrearà els seus fills perquè siguen homes i dones de profit el dia de demà'. Paraules senzilles i entenedores que aplegaven amb facilitat a aquells camperols que, malgrat els sacrificis que havien de veure’s obligats a fer, accedien a portar alguns dels seus fills a l’Institut d’Albaida, condemnant, amb tota la tristesa del món --difícil decisió--, la resta de la família al sacrificat treball que en aquells dies, tant al camp com a la fàbrica, consumia els joves sense esperança d’un prometedor futur.

Amb la commemoració d’aquest 50é Aniversari volem, per un costat, traure al carrer la celebració, que el poble d’Albaida i tota la Vall d’Albaida puguem compartir i gaudir de les diverses activitats culturals que s’estan acabant de programar, les quals es celebraran als dos centres, antic institut i el nou, així com en diversos indrets municipals que prèviament s’anunciaran (Cinema Odeon, Museu de Titelles, Sala d’Actes de l’Ajuntament, etc). També volem aprofitar l’avinentesa per acostar-hi totes aquelles persones que començaren al nostre Institut els seus estudis i en l’actualitat són grans professionals, homes i dones de reconegut prestigi en qualsevol camp professional: Universitat, Jurídic, Empresarial, Polític, Artístic... a fi que ens aporten la seua experiència.

Voldríem, des d’aquestes pàgines, convidar tot el poble d’Albaida, tots els pobles de la Vall i comarques veïnes a passar també per aquests dos centres, però una única institució, a participar en els diversos actes que s’aniran programant al llarg del curs 2013-2014. Pretenem il·lusionar, de la mateixa manera que ho estem la Comissió Organitzadora, tot l’antic alumnat, tant els qui acabaren les diverses modalitats de Batxillerat que amb el temps s’hi han impartit, com aquells/es que es quedaren pel camí per circumstàncies de la vida. Tots i totes, antics alumnes. Volem fer realitat un somni, que aquestes Noces d’Or ens porten al retrobament. Participem-hi, perquè l’experiència paga la pena.

En l’actualitat, la Comissió Organitzadora del 50é Aniversari està formada, després d’unes quantes reunions constituents on s’ha convidat el major nombre de gent possible, per pares i mares de l’actual AMPA, antics i actuals alumnes, professorat del centre i membres de la nova Junta Directiva de l’Institut. Naturalment, estem oberts al fet que s'hi puga incorporar qualsevol persona amb idees que ho desitge i tinga ganes de treballar. Tenim pensada una data d’inici, la qual serà posterior a les festes d’Albaida i que prèviament anunciarem. Ara, sols resta anar fent públics els actes que ja s’estan preparant i que trimestralment anirem anunciant en la pàgina web del 50é Aniversari de l’ Institut d’Albaida, així com en els diferents comptes creats a les xarxes socials per difondre els esdeveniments.

Comissió Organitzadora del 50é Aniverari de l'Institut d'Albaida

Origen


http://www.vilaweb.cat/noticia/4156227/20131115/50e-aniversari-linstitut-dalbaida.html

Més sobre Llengua i ensenyament (312)