Àrea de normalització lingüística de l'Ajuntament d'Alcúdia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

L'anunci ignominiós

20-Nov-2013

ActualitatbulletOpinió
L'anunci ignominiós
Rafel Crespí | 20 novembre 2013 Vistes: 514 vegades

Puntuada amb 4 estrelles de 5
Puntua-la amb 1 estrelles
Puntua-la amb 2 estrelles
Puntua-la amb 3 estrelles
Puntua-la amb 4 estrelles
Puntua-la amb 5 estrelles

19 opinions
Print Más grande Más grande
3 39 1

Permeteu-me que us obsequiï amb un títol carnerià. La invocació al Príncep dels Poetes no és gratuïta i voldria xuclar-ne també aquella elegant ironia que exhibeix, per exemple, al poema titulat “l'anunci lluminós”. I és que ens en fa falta una embosteta per “pair” certs devessalls amb voluntat de fer naufraig, com diuen en bon mallorquí, que comencen a florir en aquesta terra nostra. Una terra que s'ha d'avesar, massa vegades, a veure com els tords volen baixos.

Supòs que haureu endevinat per on ens empenyoren, ara. L'anunci ignominiós fa referència a aquest espot publicitari que emet la IB3 -necessitats d'eixugar el deute obliguen- i que patrocina -hem de suposar- una fundació de nou encuny. No paga la pena fer una anàlisi de les biografies dels membres impulsors de la fundació. De contradiccions, tots en tenim. Uns més que els altres. El que passa és que no tothom purga aquestes contradiccions amb ressentiments obcecats. N'hi ha que van a un 'spa', d'altres tenen una predisposició a la frugalitat, o anar a sucar l'all a un cocó de lloguer. I d'altres, les duen amb agnòstica resignació.

L'anunci és protagonitzat només per nines, poques. (Passaré per alt si és sexista, feminista o trompetista). Són nines que no duen uniforme. El detall és una mostra ben evident del principal defecte que té: la manca de rigorositat, de veracitat. Si la cosa vol simular un centre públic difícilment trobarem una aula amb tan pocs alumnes i tots ells de sexe femení. Quan un falseja la realitat amb coneixement de causa allò que vol fer és manipular l'opinió pública. I la vol manipular d'una manera tendenciosa. I això no és ètic. I diu molt poc de l'ètica individual de les persones que formen el col·lectiu (Zaforteza, Barceló...) No cal que us digui que no hi ha cap professor de català que ensenyi talment com el vídeo vol donar a entendre. Tots, tots parlam amb l'accent illenc, tret òbviament d'algú de procedència occidental (País Valencià, terres de l'Ebre, Lleida) o que tengui com a propi el dialecte central. I tots preferim les formes admeses nostrades que no els geosinònims. D'altra banda, els problemes lingüístics (suposats) que planteja aquest anunci són molt lluny de ser els problemes reals que ens trobam a les aules. Com diríem amb bon mallorquí: aquesta gent no hi topa i a més pixen fora de test.

Un poc abans d'escriure aquest article he explicat a 2n d'ESO un dels problemes més difícils de resoldre que té un mallorquí a l'hora d'escriure amb correcció. Em referesc a quan s'ha de posar (tj/tg) o (j/g). És a dir, si s'ha d'escriure “llegir” o “lletgir”. Cap alumne de la classe coneixia la paraula estotjar. A algú els sonava vagament, però res més. Jo i molta gent de la meva generació, a la seva edat, la coneixíem – i mai no havíem passat, malauradament, per una classe de català- . Però seguint amb el tema que explicava a classe el problema que tenen ja no és només l'enunciat, producte d'una pronúncia africada de la consonant, si no el problema prové – gairebé en certesa- d'una mala articulació de la (j/g) per influència del castellà. Així, fa 20 anys era impensable que un alumne escrigués “roija” “lleija” per roja i lletja. Mirau si és manipulador el vídeo que ja ens agradaria que els nostres alumnes tenguessin el nivell que té la nina que surt a la pissarra Jo mateix duria un ciri a la Sang perquè fos així.

Parlant d'honors, ètica i honorabilitat, he sabut que un valencià ha posat un anunci a e-Bay. Allò que venia era la Generalitat Valenciana. L'anunci ha estat retirat per la companyia de subhastes per fictici -ergo manipulador-. Segurament si jo pagàs un anunci dient que els directius i propietaris d'una cadena hotelera són uns negrers perquè exploten el personal que contracten a l'Europa de l'est sota dubtosos contractes laborals, seria molt possible que aquest anunci no s'emetés o algú emprengués accions judicials contra mi. I duria les de perdre! I no en parlem si digués,a més, que blanquegen capital a paradisos fiscals...

Quan algú falta a l'honorabilitat dels seus assalariats sol ser normal que l'empresari surti en la seva defensa. Si algú acusàs de frau els alts càrrecs del govern, m'imagín que l'endemà sortiria algun conseller i diria que, a ells, no els consta que això passi. L'honorabilitat dels docents ha estat tocada i tacada amb aquest anunci manipulador. Encara és hora que la Consellera/ia digui, ni que sigui de forma lacònica: això no ens consta que passi a les nostres aules. Però callen. Corbs amb corbs no es piquen, com diuen en bon mallorquí.
Rafel Crespí

Origen


http://dbalears.cat/actualitat/opinio/anunci-ignominios.html

Més sobre Sobre el trossejament de la llengua catalana (729)

Destacats