Àrea de normalització lingüística de l'Ajuntament d'Alcúdia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

Un honor, un plaer

29-Oct-2013

ActualitatbulletOpinió
Un honor, un plaer
Tomeu Martí | 29 octubre 2013 Vistes: 918 vegades

Puntuada amb 4 estrelles de 5
Puntua-la amb 1 estrelles
Puntua-la amb 2 estrelles
Puntua-la amb 3 estrelles
Puntua-la amb 4 estrelles
Puntua-la amb 5 estrelles

39 opinions
#OCB
Print Más grande Más grande
38 0 0

El pròxim mes de desembre deixaré de ser el coordinador de l’Obra Cultural Balear (OCB), entitat amb la qual vaig col·laborar per primera vegada el desembre de 1985 en el marc de la preparació dels actes del II Congrés Internacional de Llengua Catalana.

D’aleshores ençà he mantingut constantment qualque tipus de vincle amb l’entitat. He fet de voluntari, soci, treballador, vicepresident i, des de desembre de 2005, de coordinador.

Aquesta darrera etapa ha estat realment molt dinàmica i plena de novetats, reptes i èxits. També hi ha hagut fracassos i decepcions.

Sense ànim de fer un balanç que ja farem quan toqui, recordem que ha estat l’època de les grans campanyes populars: SUS Mallorca!, Cafè per la Llengua, Mallorca, m’agrada!, així com altres campanyes com Ara és l’hora, ara, l’Obra; Per una educació de qualitat; Més Cultura;Visc(a) Mallorca, parl en català!; La Nostra llengua és la clau!.

Ha estat l’època en què l’OCB ha impulsat noves o recuperat antigues delegacions a: Sencelles, Sant Llorenç, Manacor, Felanitx, Calvià, Sa Pobla, Montuïri, Esporles, Artà, Muro, Binissalem, Puigpunyent i Galilea, Santa Maria, Sóller, Marratxí, Ses Salines, Vilafranca, Petra, Pollença, Lloseta...

S’ha posat en l’agenda de l’actualitat la defensa dels Drets lingüístics (Cas Ivan Cortés, cas Saïda Saddouki, cas Toni Mestre, català a la sanitat...)

Hem apostat per la interculturalitat i la cohesió social amb programes com Tots Plegats, les colònies lingüístiques i el MallorcaMón Festival per on hi ha passat: Yossou N’Dour, Antònia Font, Khaled, Música Nostra, Els Pets, Al-Mayurqa, Quilapayún, CapPela, Pablo Milanés, Tiu, Peret, Femi Kuti i Sonadors dels Vuit Vents.

S’ha reforçat el Fòrum OCB on hi ha participat un centenar dels personatges més destacats del país.

Ha estat una època on s’ha apostat per la cultura audiovisual amb l’edició d’una trentena de documentals i cd musicals i l’actualització de l’OCB a les xarxes virtuals. Una època en la qual hem pogut ajudar a desenes de creadors culturals a fer les seves primeres passes en un àmbit sempre tan complicat.

Hem reforçat les diades per la llengua, la Nit de la Cultura i la celebració del 31 de desembre, amb actes per tot Mallorca i alguns d’inoblidables com “Protocol Estendard” o “Sí a la Cultura”.

M’ha tocat viure l’època de la creació de la col·lecció Terra d’Argensa, de la instauració del Consell Assessor, de la posada en marxa del Punt cat, de la reforma de l’Estatut, de la represa de la Federació Llull, de la Fira Nostra, dels homenatges als exiliats republicans, a la Nova Cançó, a Joan Veny, Climent Garau, Aina Moll..., dels cicles sobre cohesió social, processos de recuperació lingüística a altres països, el marc comunicatiu català, literatura i paisatge...

Ha estat una època en que s’ha apostat fort per la nostra Cultura Popular (a les festes de sant Sebastià de Palma, a la Nit de Sant Joan...)

Hem pogut teixir xarxes robustes a Mallorca, a les Illes Balears, als Països Catalans amb Òmnium i ACPV i en l'àmbit europeu amb l’impuls a l’associació ELEN (European Language Equality Network).

Personalment, m’ha tocat defensar els nostres drets lingüístics no tan sol dins el nostre país, sinó que també a fora. He anat a París (UNESCO), Brussel·les (Parlament Europeu, Comissió Europea), Estrasburg (Comissió Europea) i Madrid (Ministeris de l’Interior i de Cultura).

M’ha tocat viure la inauguració de Can Alcover, que ha acollit més de 1.500 actes del total de més de 3.000 que ha organitzat l’OCB aquests darrers vuit anys.

M’ha tocat viure l’època en què, primer Matas i després Bauzá, han pervertit el sentit de les nostres institucions democràtiques i les han usat il·legítimament per atacar i intentar aplacar els avanços de la nostra llengua. Hem hagut de lluitar per respondre a les agressions, per part de les institucions públiques, als nostres drets lingüístics en els àmbits dels mitjans de comunicació, l’Administració o l’ensenyament, però també ha estat l’època màgica en què s’ha produït la Revolta dels Enllaçats i, després, la Revolució Verda que han posat de manifest que ara ja som majoria els que estimam la nostra llengua i cultura.

He tengut l’immens privilegi de viure, des de l’organització, la manifestació del 25 de març de 2012, “Sí a la nostra Llengua” i la del 29 de setembre de 2013, “Contra la imposició, defensem l’educació” .

He tengut el plaer grandiós i l’honor immerescut de ser el coordinador de l’OCB, la qual cosa m’ha reportat tractar amb la millor gent d’aquesta terra.

I puc afirmar amb orgull que me’n vaig una mica més pobre, econòmicament parlant, que quan vaig arribar, però infinitament més ric moralment i espiritualment.

El desembre deixaré de ser el coordinador de l’OCB, però ben segur que, d’una manera o altra (si més no com a soci), continuaré vinculat a l’Entitat, perquè, manllevant una vegada més, els versos del “centenari” Bartomeu Rosselló-Pòrcel:

“Tota la meva vida es lliga a tu,

com en la nit les flames a la fosca.”
Tomeu Martí

Origen


http://dbalears.cat/actualitat/opinio/honor-plaer.html

Més sobre Obra Cultural Balear - Xarxa per la llengua, la cultura i el país (331)