Àrea de normalització lingüística de l'Ajuntament d'Alcúdia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

Aranès: occità

10-Abr-2013

Aranès: occità
10/04/13 02:00 - Marçal Girbau i Garcia
Aran i Catalunya han de treballar amb la resta d'Occitània per acabar de forjar l'estàndard de l'occità, la llengua establerta per Loís Alibèrt, el Fabra occità
Notícies de ...

La Riba

Dilluns de Pasqua llegíem la notícia en aquest mateix diari que la creació de la futura Acadèmia de la Llengua Occitana –que el govern de la Generalitat endega en aplicació de la llei de l'occità– enfrontava els dos partits aranesos. Segons explicava l'article, titulat Aranès o occità?, Unitat d'Aran (PSOE) rebutjava frontalment que l'acadèmia en qüestió, a més de regular i normativitzar la varietat aranesa de l'occità, també treballés, conjuntament amb els lingüistes de la resta d'Occitània, per regular i normativitzar la varietat estàndard de l'occità. Volen que l'acadèmia sigui exclusivament dedicada a la varietat aranesa, com si una varietat dialectal es pogués regular correctament sense fer un mínim cop d'ull al conjunt del país. Segons diuen, ni la Generalitat ni el Conselh Generau d'Aran no poden crear una institució que pretengui treballar també per a l'estandardització d'una llengua que no només es parla a Catalunya. El senador espanyol Francesc Boya, líder d'Unitat d'Aran, ha arribat a comparar les polítiques de la Generalitat amb el blaverisme valencià. Au.

Fins ara, la lingüística havia determinat que la tria d'una o diverses varietats en l'elaboració d'un estàndard podia alterar el resultat final de la varietat estàndard. El que no sabíem encara, i és el que el senyor Boya sembla que ens vol demostrar, és que ara sembla que el lloc des d'on s'elabora l'esmentada estandardització també interfereix en el tipus d'estàndard. Imaginem que ara fa cent anys Catalunya no hagués pogut disposar d'una acadèmia de la llengua, com és l'Institut d'Estudis Catalans. Imaginem que Catalunya no hagués tingut la sort de tenir un polític de la talla del nostre seny ordenador Prat de la Riba. En tal cas, quin problema hi hauria hagut si Fabra hagués treballat el seu Diccionari General des d'Andorra perquè aquest estat li oferís la cobertura legal que no li oferia el Principat? Cap. Doncs apliquin aquestes premisses a l'occità. L'Occitània francesa no podrà mai gaudir d'una acadèmia de la llengua en territori francès perquè a França només hi ha una acadèmia de la llengua per definició: l'Académie Française. En tal situació, l'obligació moral de Catalunya –i la política d'Aran– és donar cobertura legal als grans lingüistes occitans de prestigi que volen seguir el llegat d'Alibèrt –el Fabra occità.

Parlant d'Alibèrt. En tot aquest afer de l'acadèmia, la Generalitat de Catalunya el que fa és aplicar una llei catalana que era un mandat estatutari i que va ser votada per més de tres cinquenes parts del Parlament. La llei de l'occità diu en el seu preàmbul: “Actualment la normativa de referència més difosa (...) és la definida per Loís Alibèrt en la Gramatica occitana, publicada a Catalunya el 1935.” Aquest fragment del preàmbul és molt important, perquè estableix quin és el model de llengua a què ens referim quan parlem d'occità estàndard. Sí, l'occità és una llengua unitària que disposa d'un estàndard: la llengua establerta per Loís Alibèrt.

Aran i Catalunya han de treballar amb la resta d'Occitània per acabar de forjar l'estàndard. Però d'Occitànies n'hi ha moltes. De tots colors. Amb quina, doncs, haurà de treballar? Doncs amb aquella que s'adigui a la llei: amb l'Occitània que respecti els principis bàsics d'Alibèrt. Si m'ho permeten, doncs, amb l'Occitània fabriana. Vist així, qui és el blaver, aquí, senyor Boya?
Darrera actualització ( Dimecres, 10 d'abril del 2013 07:25 )
Publicat a

El Punt Avui. Comarques Gironines 10-04-2013 Pàgina 21
El Punt Avui. Edició Nacional 10-04-2013 Pàgina 21


Marçal Girbau i Garcia

Origen


http://www.elpuntavui.cat/noticia/article/7-vista/8-articles/635382-aranes-occita.html

Més sobre Occità (134)