Àrea de normalització lingüística de l'Ajuntament d'Alcúdia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

Martí Gasull, tot un camí per la llengua

15-Gen-2013

Daniel Mundet

15.01.2013
Martí Gasull, tot un camí per la llengua

Xarxes socials
Envia l'article
Imprimeix l'article
Converteix a PDFAvui dimarts, dia 15 de gener, fem un acte d'homenatge en record de Martí Gasull i Roig al Teatre Nacional de Catalunya. En Martí va ser un dels fundadors i l’ànima de la Plataforma per la Llengua des que fou creada. Juntament amb un grup de joves del barri de Gràcia de Barcelona, fundà l’entitat el desembre del 1993. Es va dedicar en cos i ànima al projecte que representa la Plataforma per la Llengua. Ho va fer de manera generosa, altruista, fins que un tràgic accident al Manaslu, a l'Himàlaia, va estroncar el seu camí.

En Martí era conscient de la importància de sumar. Per això sempre tenia temps, i si no el treia d’on fos, per parlar amb tothom, per escoltar propostes i punts de vista de tothom. Fent quilòmetres incansablement, amunt i avall del país. Escoltant, pensant i proposant noves idees, campanyes i plantejaments innovadors i transformadors per a la llengua.

Partint de zero, durant aquests anys la Plataforma per la Llengua ha esdevingut una organització de referència, seriosa, amb influència social i prestigi dins la societat catalana, que ha demostrat una vegada i una altra que el nostre país sap fer les coses bé si les bases són sòlides. La força, la capacitat, la tenacitat i l'energia d'en Martí han estat decisives per a consolidar el projecte que representa la Plataforma per la Llengua i han contribuït a l'assoliment d'èxits per a la llengua. Això ell ho va fer defugint protagonismes. La seva modèstia i generositat feia que sovint se situés en un segon pla.

La recuperació de la normalitat lingüística en tots els àmbits, per tant, exigia i exigeix una certa militància, especialment en favor de la presència del català en l'espai públic. Això no succeeix d’avui per demà. Cal fer camí. A la Plataforma fem un camí per la llengua. Un camí que té poques dreceres, que és tortuós, amb moltes pujades i uns quants pedregars. En Martí, amb la seva tasca i el seu exemple, va fer unes etapes molt importants d'aquest camí. Va dedicar els millors anys de la seva vida a aquesta tasca, va fer tot un camí per la llengua.

Tots aquests anys, la PL ha aconseguit un actiu d'èxits molt important. Hem fet campanyes com la de la catalanització del catàleg d'una important empresa de mobles sueca, de moltes altres grans cadenes comercials, per l'etiquetatge en català de vins i caves catalans, en defensa de la immersió lingüística contra els embats jurídico-espanyolistes, en l'àmbit del cinema, creant una xarxa d’entitats de nouvinguts perquè s’anessin apropant al català d’una manera natural, fent propostes positives a les formacions polítiques del Parlament de Catalunya, etc.

La vida és plena de dificultats. La cosa important és aixecar-se i lluitar fins al final. A la Plataforma per la Llengua prosseguim la tasca amb tanta energia o més que fins ara. Recordant l'exemple d'en Martí, ni ens resignem ni ens conformem amb una situació de desigualtat per a la nostra llengua, amb un tractament de segona que no veiem a cap altra democràcia occidental. La llengua catalana només podrà continuar avançant amb el compromís quotidià de tothom i, sobretot, si la societat civil manté la capacitat i el suport social per donar resposta a la situació.

Continuem i continuarem fent camí per la llengua.Daniel Mundet, director de la Plataforma per la Llengua
Daniel Mundet

Origen


http://www.vilaweb.cat/opinio_contundent/4073990/marti-gasull-cami-llengua.html

Més sobre Figures i personatges (1155)