Àrea de normalització lingüística de l'Ajuntament d'Alcúdia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

Tota una vida al teatre

13-Gen-2013

Tota una vida al teatre
13/01/13 02:00 - Imma Merino

Diuen que, abans de morir, la ment projecta una mena de pel·lícula amb moments significats de la pròpia vida. Allò que sabem, en tot cas, és que la mort aliena excita la memòria: arran del traspàs d'Anna Lizaran, m'han revingut part de les millors experiències teatrals. Des dels inicis, perquè l'origen del meu amor pel teatre se'm fa indestriable de la Lizaran i del Teatre Lliure.

A l'una i a l'altre, tan vinculats, els vaig descobrir al Principal d'Olot quan, a finals dels anys setanta, el Lliure hi va fer una estada durant la qual vaig sentir la força expressiva de l'actriu a La nit de les tríbades, un muntatge de Pere Planella de l'obra de Per-Olov Enquist que imagina com Strindberg va transfigurar a La més forta la relació amb una de les seves dones, Siri von Essen, i la d'aquesta amb l'actriu Maria David. Una revelació múltiple.

Després, vivint a Barcelona a prop del Lliure, vaig disfrutar d'Anna Lizaran en muntatges impagables de La bella Helena, Al vostre gust i El balcó, de Genet. També a l'Operació Ubú, de Boadella, en la qual era una dona de la neteja amb una escena memorable en uns lavabos. Van passar els anys. El Lliure va viure crisis i transformacions. Però, fos en aquest teatre o en un altre, assistir a una representació amb Lizaran era emocionant: sent tan teatral, traspuava vida. I així, doncs, la vaig recordant a Un dels últims vespres de carnaval, Quartet, Tot esperant Godot i, immensa Lubov Andreievna, L'hort dels cirerers. La mort d'Anna Lizaran fa que no veure-la mai més en un escenari sigui una certesa molt estranya, a més de trista. Tota una vida d'espectadora passa per ella, a qui ara també recordo malalta de càncer a la pel·lícula Actrius.
Darrera actualització ( Diumenge, 13 de gener del 2013 02:00 )
Publicat a

El Punt Avui. Edició Nacional 13-01-2013 Pàgina 28


Imma Merino

Origen


http://www.elpuntavui.cat/noticia/article/5-cultura/19-cultura/609957-tota-una-vida-al-teatre.html

Més sobre Figures i personatges (1155)