Àrea de normalització lingüística de l'Ajuntament d'Alcúdia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

Sáenz i la cordialitat lingüística del carrer

12-Mar-2012

Sáenz i la cordialitat lingüística del carrer
Miquel Strubell - Cofundador de Sobirania i Progrés
T'agrada aquest article?
Comparteix

Share7
Enviar
Comentaris 2 comentaris

12.03.2012

Llegeixo que la vicepresidenta i portaveu del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, “Defensem un bilingüisme integrador que potenciï en l’àmbit públic la cordialitat que hi ha al carrer”. Un bilingüsme que, en termes de competència lingüística, hem d'afirmar de forma contundent que es deu, en centenars de milers de casos, al model lingüísticoescolar de Catalunya, en vigor des de fa vint anys, i amenaçat per interpretacions pels dos alts tribunals espanyols que posen de manifest que, tal com va dir el president Pujol, s'ha trencat el consens constitucional de 1978. Un altre model, com el que s'aplica al País Valencià (fent botifarra a la tria lingüística de moltes desenes de milers de famílies valencianes), aconsegueix, tal com explica Xavier Vila, que "els nens valencians que segueixen el model que volen aquests pares surten monolingües". Dubto que aquest monolingüisme sigui "cordial".

Ahir em vaig deixar arrossegar per la dona a comprar unes sabates en uns grans magatzems d'una plaça cèntrica de Barcelona. Un cop a dins, confesso que em vaig haver de mossegar la llengua de pagador (figura que qui paga mana) davant una llarga, persistent i per a mi molt ofensiva demostració de monolingüisme radical i descarat per part d'una venedora. Us juro que vaig estar a punt de demanar-li en anglès si podria ser atès en aqueixa llengua, per després visibilitzar l'ultratge perpetrat contra la llengua mil•lenària d'aquest país.
Que uns grans magatzems en una gran ciutat del nostre domini lingüístic no tinguin una política lingüística 'cordial' envers el català ho trobo francament inadmissible en ple tercer mil•lenni. I em fa vergonya no haver exigit l'exercici del meu dret per part del Co... per part del gran magatzem.
I si tenen empleats que poden atendre en rus (o no sé què) no és excusa perquè una altra empleada no entengui ni 'llar', ni 'hogar' ni 'casa'.

En fi, hi ha qui abusa de la proverbial cordialitat lingüística dels catalans. Ahir, massa cordial vaig ser jo. De debò, em sap greu no haver exigit que una altra persona m'atengués. Si més no, ho faria una mica més fàcil per al proper client catalanoparlant, i a més, hauria estat un petit gest de suport al jubilat de Mallorca, actualment en vaga de fam en defensa de la nostra llengua, Jaume Bonet.
Miquel Strubell - Cofundador de Sobirania i Progrés

Origen


http://www.cronica.cat/opinion/Miquel_Strubell/Saenz_i_la_cordialitat_linguistica_del_carrer

Més sobre Absència del català (504)