Àrea de normalització lingüística de l'Ajuntament d'Alcúdia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

La voluntat catalana als ordinadors

23-Mar-2012

La voluntat catalana als ordinadors
23/03/12 02:00 -

Tot i que la primera traducció al català del sistema operatiu Windows de Microsoft es va realitzar fa 20 anys, aquesta versió era molt poc utilitzada. El principal obstacle per a la seva difusió era que costava trobar i instal·lar les traduccions que se n'anaven fent. El català, doncs, estava en desavantatge respecte a l'idioma instal·lat per defecte al sistema operatiu. Softcatalà, una entitat dedicada a donar visibilitat al nostre idioma en l'entorn informàtic, vol posar fi a aquesta situació de desavantatge. I per això ha presentat el programa Catalanitzador, que permet canviar fàcilment la configuració perquè el català sigui la llengua principal.

Cal aplaudir aquesta iniciativa, que té el suport del govern i diverses entitats culturals i universitats, però cal remarcar que, al darrere, hi ha un gran voluntarisme. A les persones que han elaborat i impulsat aquest programa, com molts d'altres, no els mou el desig de fer-se rics, sinó aconseguir que el català tingui el mateix estatus i visibilitat que qualsevol altra llengua oficial.

L'esforç de Softcatalà posa de manifest un mal que afecta el català. Per aconseguir el doblatge al nostre idioma s'ha de fer un gran esforç de negociació i econòmic. Per aconseguir que el català sigui la llengua escolar s'ha de batallar als tribunals. I així un llarg reguitzell de casos sagnants. Cal insistir-hi: la iniciativa és excel·lent i, a més, posa de manifest les febleses de Catalunya. No pot ser que el que altres països obtenen sense ni demanar-ho a Catalunya s'aconsegueixi a còpia de treball, esforços i discussions interminables sobre l'estatus de la nostra llengua. És la diferència entre tenir un Estat al darrere o no.
Darrera actualització ( Divendres, 23 de març del 2012 02:00 )
Publicat a

El Punt Avui. Edició Nacional 23-03-2012 Pàgina 2


Editorial Diari El Punt Avui

Origen


http://www.elpuntavui.cat/noticia/article/7-vista/7-editorials/521184-la-voluntat-catalana-als-ordinadors.html

Més sobre Softcatalàvalencià (51)