Àrea de normalització lingüística de l'Ajuntament d'Alcúdia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

Regals en valencià

27-Dec-2011


TIPUS MòBILS
Regals en valencià
JOAN CARLES GIRBÉS
27 desembre 2011
Vota
12345 | Resultat 12 vots.

L’últim informe sobre l’estat de la llengua catalana elaborat per l’IEC palesa dues dades remarcables. D’una banda, que tenim un idioma amb 10 milions de parlants (en el top hundred mundial!); i, de l’altra, que el País Valencià és l’únic territori on el seu ús recula. Els autors d’aquest estudi afirmen que la causa d’aquest retrocés és “una política lingüística pretesament igualitarista que no prioritza la llengua històrica i territorial”. I ara, a més, ens engalipen amb l’anglés com a excusa per fer retrocedir els evidents avanços del valencià en l’àmbit educatiu, on es formen les generacions futures.

L’estudi esmentat constata que l’oferta mediàtica i de productes culturals en català és clarament minoritària i precària. Des que el molt honorable que ara seu a la banqueta ens va tancar TV3 (quatre canals que incloïen el Club Súper3), les opcions de veure programació infantil en la nostra llengua es redueixen a les sèries de saldo que (encara) es pot permetre NouDos i a l’oferta que trobem a la carta a Internet. I si costa escoltar dibuixos animats en valencià, fer aquests dies un regal als menuts en la llengua pròpia ratlla l’acte heroic. Malament anem quan la pretensió de comprar una targeta de felicitació en valencià, un peluix que diga “Vols jugar?” o un trenet amb cançons adaptades ha de ser també un acte reivindicatiu, nacionalista o resistent i no un símbol de normalitat i coherència amb el territori i amb la llengua dels xiquets receptors.

Malament anem quan la pretensió de comprar una targeta de felicitació en valencià, un peluix que diga “Vols jugar?” o un trenet amb cançons adaptades ha de ser també un acte reivindicatiu, nacionalista o resistent

És cansat fer valenciana pàtria de cada detall insignificant. Ells (ells!) ho saben, i per això fan passos endavant en la política de terra cremada amb un somriure burleta als llavis i un posat de petulant arrogància. Per combatre aquest context reaccionari cal acció, propostes, compromís, cooperació, difusió, vertebració, sinergia. I sí, militància també (encara, malgrat tot). Si escorcollem a la xarxa (la nova salvapàtries), podem trobar una oferta acceptable de regals en valencià. Permeteu-me unes línies de publicitat gratuïta. Gràcies a l’acord amb Escola Valenciana, encara és possible veure Floquet de Neu (avui és l’últim dia!) als Ocine Aqua de València. A la web Productes de la Terra o en la d’Alday, entre altres, trobareu també jocs infantils en la nostra llengua. I, per descomptat, sempre podeu recórrer als llibres, perquè l’oferta editorial en valencià és miraculosament àmplia, diversa i de gran qualitat.

I encara n’hi ha regals que no costen un cèntim: tinguem cura de la nostra llengua i esborrem del vocabulari festiu expressions com “Feliços Nadals”, “Villansicos”, “Nitvella” o “Reis Mags” i acomiadem el 2011 promovent i practicant les formes normatives “Bon Nadal”, “Nadales”, “Cap d’any” o “Reis d’Orient”. Aquest ja serà un regal suficient per a les nostres maltractades oïdes.

Doncs això: Bon any!
JOAN CARLES GIRBÉS

Origen


http://www.linformatiu.com/opinio/detalle/articulo/regals-en-valencia/

Més sobre Militància lingüística (112)