Àrea de normalització lingüística de l'Ajuntament d'Alcúdia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

tolerar (o no) el plurilingüisme

1-Nov-2011

tolerar (o no) el plurilingüisme
mariadolors | aquí som i fem països catalans | dimarts, 1 de novembre de 2011 | 23:01h
Només va contestar "no, no en tinc, no fumo", i el xicot que feia uns segons li havia demanat "tienes tabaco?'" li etzibà "y me lo tienes que decir en catalan?"... i li ventà un cop de puny, trencant-li el nas. No es tractava de cap personatge amb funcions administratives d'aquells que de vegades enyoren les maneres de la dictadura. Només era un jove de la ciutat que sortia de la discoteca. (segueix)

Potser aquest intolerant estava enterbolit per haver begut, o potser no. En tot cas escoltar la nostra parla li activà l'immediata resposta d'agressió gratuïta. La notícia m'arribà ràpidament ho saps? a n'en XXXX li han trencat el nas per parlar en català!!!!, portada per altres joves, tot just quan feia només una estona havia vist penjat al facebook el vídeo de l'acte "llengua i cultura eines de cohesió social", una gravació que TVBadalona va emetre al butlletí de Notícies la setmana passada (i que podeu veure aquí) Allà el jove Bilal i l'adult Diego expliquen com mantenen les llengües d'orígen (àrab, argentí) i com han adoptat el català com a llengua pròpia i d'ús social ja que viuen a Catalunya. I la importància d'aquesta opció.

El contrast d'actituds se m'emportà cap a intents d'argumentació sociolingüística, i vaig posar en valor el comentari que m'havia fet un alumne dilluns passat a l'hora de tutoria: treballàvem sobre les coses que ens molesten i ell va expressar que el molesta molt sentir com els negres parlen en el seu idioma. Fa uns trenta anys, en un viatge amb el Club Llevant a Portugal, aturats en un bar de Galícia, una senyora ens va venir a renyar perquè entre nosaltres parlàvem en català. Reclamava el seu dret a entendre la nostra conversa privada, i la nostra "obligació" de fer-ho possible ja que érem en una terra d'Espanya. Dubto molt que hagués fet res semblant si haguéssim parlat alemany. Per aquella mateixa època em van apedregar el cotxe i increpar violentament, mentre jo feia córrer per Badalona uns altaveus que anunciaven - en català i en castellà - un acte organitzat pels esplais de la ciutat a Llefià (el famós BAOBAB alternatiu al Saló de la Infància). Quan l'altaveu parlava en català en plena pujada per un carrer del límit entre La Colina, Salut Alta i Fondo, van sortir com a energúmens una colla de senyors esfereïts pel fet que allò parlés en català... D'aquelles anècdotes de fa trenta anys en vaig guardar la sensació que hi ha persones a qui els molesten els altres idiomes, que no suporten escoltar codis lingüístics diferents al seu. Ho volia explicar tot en termes de falta de cultura. Però hi ha alguna cosa més al darrere. De moment que manifestin aquesta intolerància, he conegut directament parlants de castellà i d'anglès. Persones normalment monolingües d'idiomes que han estat idiomes colonitzadors, imperialistes... Segur que n'hi ha també entre parlants d'altres llengües, i no necessàriament monolingües. Segur que sentir que el món funciona al nostre voltant amb codis indesxifrables és quelcom inquietant, tots ho hem experimentat alguna vegada. Això ens pot estimular l'interès per apropar-nos i comprendre aquell codi, o el rebuig que tanca ermèticament l'oïda.

Però també és segur que l' inquietud d'alguns no té res a veure amb el neguit de no entendre una conversa, sinó amb l'impotència que els genera comprovar que per més que facin, hi ha llengües que perviuen. De comprovar que la llibertat individual i col·lectiva pot més que ells; adonar-se que hi ha gent amb capacitat per oferir resistència des de la seva vida qüotidiana o des de la societat organitzada, tant hi fa. El cas és que aquesta llibertat trenca els seus propòsits impositius. I és que és una voluntat de nassos!

(volia enllçar-vos el video que comentava a "les mentides del borbó" però veig que l'han retirat del youtube...)
Maria Dolors Sabater i Puig

Origen


http://blocs.mesvilaweb.cat/node/view/207906

Més sobre Insults/agressions per parlar català, insults per ser catalans (104)

Destacats