Àrea de normalització lingüística de l'Ajuntament d'Alcúdia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

Català, llengua de la UE

5-Jul-2011

Català, llengua de la UE
05/07/11 02:00 - M. ÀNGELS ALSINA I BOSCH
Notícies de ...

Girona

El català és la tretzena llengua amb més parlants de la Unió Europea, a davant del danès i el finès, i equiparable en nombre de parlants al suec, al grec i al portuguès. Més de nou milions de persones la parlen, i l'entenen més d'onze milions. La nostra llengua té més parlants que 10 de les llengües oficials de la UE.

Cada any s'editen 10.000 títols en català (és el desè idioma que més es tradueix del món i és ensenyat a 166 universitats dels cinc continents).

També a internet és una llengua molt viva, fins al punt que l'ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) va autoritzar el 2006 el domini “.cat”, que agrupa els webs de la xarxa en català. En poc més de dos anys, ja hi havia 30.000 dominis registrats. La versió catalana de l'enciclopèdia lliure Wikipedia és la tretzena en nombre d'articles. El dinamisme del català en aquest web creix cada dia més (fa pocs dies que s'ha sobrepassat Noruega). L'índex de visites en comparació amb altres llengües amb nombre de parlants similar augmentaria encara més si la gent es configurés els navegadors en català.

Tot i així la llengua catalana no és oficial a Europa. Sembla que el Parlament de Catalunya i el govern no troben el moment de negociar amb l'executiu espanyol l'oficialitat del català a la Unió.

Com deia Joan Solà, lingüista: “Se'ns estan burlant com a poble i els polítics ho accepten.”

Girona

Darrera actualització ( Dimarts, 5 de juliol del 2011 02:00 )
Publicat a

Avui 05-07-2011 Pàgina 20


M. ÀNGELS ALSINA I BOSCH. Bescanó

Origen


http://www.avui.cat/noticia/article/7-vista/23-lectorescriu/431215-catala-llengua-de-la-ue.html

Més sobre Oficialitat del català a Europa (Constitució Europea) (688)

Destacats