Àrea de normalització lingüística de l'Ajuntament d'Alcúdia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

El chaval le ha hablado en catalán, y al cabo se le ha ido la mano

11-Feb-2011

El chaval le ha hablado en catalán, y al cabo se le ha ido la mano
raulromeva | Política Catalana/PPCC/Andorra | divendres, 11 de febrer de 2011 | 10:14h
Mallorca. És divendres. Agost. Dos joves es disposen a viatjar de Palma a Londres, amb avió, per passar-hi uns dies de vacances. Dos guàrdies civils uniformats els aturen i els demanen la documentació. Els entreguen el DNI i el passaport, respectivament, i acte seguit els demanaren el número d’identificació i l’adreça. Els joves els la faciliten sense vacil·lar, amb normalitat i en català. Els la fan repetir i la donen, un altre cop, en català. Un dels guàrdia civils, visiblement ofès, diu amb to agressiu: “háblame en español”. El noi repeteix les dades, per tercer cop, ara en castellà.

L’altre guàrdia, el que atenia la noia, es gira cap al noi i li diu alguna cosa que el noi no entén. Aquest li demana que li ho repeteixi. -“¿Cómo dice?”. Respon l’agent, irat. -“¿Que cómo?, ¿que cómo?, vas a verlo”. A la força, entre tres agents, duen el noi a un quartet proper on hi havia equips de seguretat de l’aeroport que en veure’ls entrar van decidir abandonar la sala. I allà, sense càmeres ni altres testimonis que els mateixos protagonistes (noi i guàrdia civils) els agents comencen a increpar i colpejar el noi.

De sobte entren dos guàrdies civils més demanant què havia passat. Un respon: “Que el chaval le ha hablado en catalán y al cabo se le ha ido la mano”.

No, no estic parlant dels anys seixanta, ni tan sols dels setanta. Es tracta d’uns fets que han tingut lloc a la Palma de Mallorca de 2009.

El noi va tenir els reflexes d’anar a un centre mèdic i demanar un informe de les lesions amb el qual va presentar la denúncia.

Ahir, 10 de febrer de 2011, havia de tenir lloc la vista, al jutjat d'instrucció número 8 de Palma, però va ser suspesa (és el segon cop) fins al 31 de març. El motiu que va donar el jutge al jove denunciant, n’Ivan Cortés, per aquest nou ajornament del judici és que no podien fer la connexió amb vídeconferència per parlar amb els agents, que ara estan destinats fora de les Illes.

Obra Cultural Balear em va venir a exposar el cas, a Brussel.les, i vaig decidir desplaçar-me a Mallorca per acompanyar els joves en la seva denuncia, i és que trobo altament greu que això passi encara avui, i és preocupant no només per l'estat espanyol sinó també a escala europea. No es tracta només del fet que una persona no pugui usar la seva pròpia llengua a casa seva davant d’un representant de les administracions, sinó que la resposta del representant en qüestió sigui la violència verbal o física.

Ara com ara només disposem de les versions d'uns i altres. Cap altra prova que demostri, però tampoc que exculpi. Precisament per això és important fer el judici, i que tothom pugui donar la seva versió dels fets.

Des d’aquí reitero el meu suport als dos joves, a qui vaig veure cansats i decebuts, lògicament, per la tardança que la justícia està demostrant en un fet com aquest, però convençuts que tenen raó, i decidits a demostrar-ho.

Foto: Ivan Cortés. Font: DBalears.
Raül Romeva

Origen


http://blocs.mesvilaweb.cat/node/view/189595

Més sobre Insults/agressions per parlar català, insults per ser catalans (104)

Destacats