Àrea de normalització lingüística de l'Ajuntament d'Alcúdia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

Cort sentencia els premis Ciutat de Palma Les protestes de l'AELC, el Pen i l'OCB no canviaren la decisió de convocar els guardons en castellà

P. GIMENEZ. Palma 30-Jul-2004

La batlessa, Catalina Cirer, hagué de cridar a l'ordre en reiterades ocasions a causa dels aplaudiments i crits de protesta que s'alternaren per part d'algunes agrupacions literàries de les Illes.

I és que com ja havien anunciat, els creadors vinculats a l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana (AELC), al Pen Català i a l'Obra Cultural Balear varen acudir ahir a la sessió plenària de Cort per fer costat a la moció del PSM, en la qual els nacionalistes instaven a l'equip de Govern municipal a donar marxa enrera en la decisió de fer una convocatòria en espanyol dels Ciutat de Palma.

Tanmateix, els guardons literaris es convocaran en castellà. El ple rebutjà la demanda presentada pel PSM, amb els 15 vots en contra dels regidors del PP. PSOE, IU i PSM només sumaren 14.

Però el resultat de la votació només es va conèixer després de viure una acalorada discusió al saló de plens. Antònia Vicens, vicepresidenta a les Illes de l'AELC, obria el debat amb una intervenció en la qual demanà a Cort que «revocàs» la seva decisió de convocar els premis castellans Camilo José Cela de novel·la i Rubén Darío de poesia.

Vicens, que parlà en nom de les associacions esmentades, es dirigí a Cirer per expressar, entre d'altres aspectes abaix reproduïts, el seu sentiment que «aquest nou premi en castellà és una política d'agressió a la cultura catalana», asseverà.

A la intervenció de Vicens, molt aplaudida, seguí la d'Antonio García de la Rosa. En representació de l'Associación Hispana de Escritores de Baleares i altres grups, De la Rosa titllà de «reprobable» la defensa d'«exclusivitat i marginació» de l'AELC, el Pen i l'OCB «en detriment de la legítima llengua castellana», segons recull el text que també es reprodueix.

Tot i la vehemència de les exposicions de Vicens i De la Rosa, l'intercanvi d'opinions protagonitzat per Pere Muñoz (PSM), Antoni Roig (PSOE), Eberhard Grosske (IU) i Rogelio Araújo (PP) fou el que exposà amb major contundència la defensa de les postures enfrontades, que només coincidiren en l'enunciat «no hi ha més sord que aquell que no hi vol sentir», referit per les dues bandes.

Muñoz justificava la permanència dels guardons amb el suport de l'Estatut d'Autonomia i la Llei de normalització lingüística. Per la seva banda, Araújo afirmava que la decisió de convocar el Camilo José Cela i el Rubén Darío «no van en detriment de la llengua catalana, sinò que s'ha pensat per enaltir el prestigi dels guardons». De fet, el regidor de Cultura es va comprometre a tornar els premis al català «si amb el temps es demostràs un perjudici dels guardons com a conseqüència del canvi».

Antoni Roig s'introduïa al debat afirmant que el PP propicia «el vil-lingüisme», per passar després a defensar la creació d'uns Ciutat de Palma «de dansa, teatre o qualsevol altra manifestació artística», en lloc d'afavorir la implantació d'uns premis que no tenen sentit. En aquesta ocasió, Araújo contestà lacònic al portaveu del PSOE: «Si vostè vol crear premis, guanyi primer les eleccions».

Eberhard Grosske, cridà a la «tolerància», però, tot seguit reprobà al PP el fet d'haver introduït un bilingüisme al debat polític que afovoreix «l'equidistància de les dues llengües vigents i condemna al català a la seva marginació històrica».

ERC-Illes emeté l'horabaixa un comunicat demanant «el mateix tracte que es dóna al Rio Manzanares de Madrid per als Ciutat de Palma». Segons la nota, el certamen es convoca a la capital de l'Estat «només en castellà, tot i els cent mil catalanoparlants» i els Ciutat de Palma «mereixen el mateix tracte per tal de difondre la llengua catalana, sense interferències».


P. GIMENEZ. Palma

Origen


http://www.diaridebalears.com/segona.sht...

Més sobre Política Lingüística Illes Balears (2017)