Àrea de normalització lingüística de l'Ajuntament d'Alcúdia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

Aprendre a dir «enciam»

Vilaweb - El Punt - ROSA DÍAZ. Barcelona 29-Mar-2007

Mercats inicia una campanya en àrab i urdú per atreure els immigrats

ROSA DÍAZ. Barcelona
Enciam, patates formatge, llom i botifarres són alguns dels productes que apareixen en un cartell on se n'especifiquen els noms en català, castellà, àrab i urdú. L'ha editat l'Ajuntament de Barcelona, en el marc d'una campanya per atreure clients immigrats als mercats. Creuen que molts immigrats no hi van perquè no saben demanar o no coneixen els productes autòctons. Els cartells es penjaran en tots els mercats i també en altres llocs que freqüenten els immigrats, com ara locutoris.


+ Una clienta immigrada compra en una parada de mercat. Foto: LLUÍS CRUSET

Se n'han editat 10.000 exemplars i en properes edicions al mateix cartell hi introduiran els noms dels productes en altres idiomes, com són el xinès i l'anglès. Aquests cartells no només estaran penjats a prop de les parades de productes frescos, on segur que seran molt útils per resoldre els dubtes immediats, sinó que també es col·locaran en locutoris, en centres de culte, als locals de les associacions d'immigrats, i en tota mena de llocs que puguin freqüentar aquests col·lectius. L'objectiu és que ningú no deixi d'anar al mercat a comprar un enciam simplement pel fet de no saber el nom del producte.

Aquesta només és una de les propostes d'una campanya més àmplia i que tindrà una durada indefinida per acostar els immigrats ?un col·lectiu força minoritari entre la clientela dels mercats, segons han observat els responsables municipals? a aquests establiments. Una altra proposta seran unes rutes guiades per experts en nutrició, per una banda, i per persones que explicaran la història, el significat i la tradició dels mercats a la nostra cultura. Es faran en l'idioma dels visitants, i s'hi explicaran també els aspectes nutricionals dels productes frescos, alguns dels quals poden ser desconeguts per persones d'altres països.

Aquestes iniciatives han estat pensades i dissenyades amb la col·laboració d'una trentena d'entitats que treballen amb col·lectius d'immigrats, i que estan d'acord que els mercats són un bon lloc per treballar la integració social d'aquests col·lectius.

La regidora de Drets Civils a l'Ajuntament de Barcelona, Dolors Martínez, explicava ahir que «la primera dificultat que troben les dones immigrades en arribar aquí és trobar els llocs on comprar els aliments per a la seva família». Martínez va qualificar la iniciativa de «gest de benvinguda i d'acostament cultural». Per la seva banda, el president de l'Institut de Mercats i segon tinent d'alcalde, Jordi Portabella, va recordar la voluntat del govern de promoure iniciatives com aquesta per afavorir la barreja cultural i per evitar que sorgeixin guetos. «Els mercats són les noves àgores on hi ha una important activitat de relació social i personal», va recordar Portabella, que els va qualificar també com uns espais idonis per a la «pèrdua de temors» entre cultures.



CENTRES D'INTERACCIÓ
A la presentació de la campanya, que es va fer ahir, hi va assistir el traductor iraquià Pius Alibek, que va demanar a Portabella que els mercats esdevinguin «a més del principal proveïdor dels ciutadans, centres d'interacció amb un pes social més important, perquè són l'únic lloc on la gent de tot arreu es troba sense mirar-se amb recel».
També hi va assistir el secretari d'immigració de la Generalitat, Oriol Amorós, que va augurar que «la cosa anirà bé». Amorós creu que en qüestions d'immigració «Catalunya se'n sortirà». Segons va argumentar, a Catalunya «el sentiment de pertinença està molt vinculat al lloc de residència i a la voluntat, no pas al llinatge, com en altres llocs». A més a més, «a Barcelona es parlen unes 214 llengües però el català està exercint el paper de llengua comuna». Finalment, va dir, «té un gran capital social vinculat a l'espai públic de trobada».
Vilaweb - El Punt - ROSA DÍAZ. Barcelona

Origen


http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/notici...

Més sobre Bilingüisme (63)