Àrea de normalització lingüística de l'Ajuntament d'Alcúdia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

Andorra obliga els nouvinguts a fer cursos intensius de català

Diari Avui - Joan Antoni Guerrero 21-Nov-2006

El govern farà una entrevista oral i un test de coneixement Premiarà amb pròrrogues més llargues qui acrediti que sap l'idioma en renovar la residència Campanya per fomentar l'ús de la llengua en els joves
Joan Antoni Guerrero

Els immigrants que vulguin treballar i viure a Andorra hauran de fer cursos intensius de català durant els set dies que es triga al Principat a enllestir els tràmits per obtenir el permís inicial de residència. Així ho ha anunciat el govern del país pirinenc com a mesura emmarcada en un pla específic per donar oxigen a la llengua oficial, en alarmant retrocés pel que fa a l'ús social des del 1995, en contrast amb la pròspera situació de l'espanyol, el francès i el portuguès, que no han perdut pistonada.

L'estudi del català serà un requisit més per a qui vulgui obtenir un permís de treball i residència. El govern andorrà ha posat fil a l'agulla amb un pla nacional lingüístic que es desplegarà en quatre anys amb la fita d'estrendre's a amplis sectors socials però, sobretot, en l'àmbit legislatiu, amb canvis en la llei immigratòria per regular la immersió dels nouvinguts en la llengua oficial.

L'impuls al català tindrà com a punt de partida el servei d'Informació i Acollida, que posarà en marxa el servei d'Immigració. A banda d'oferir informació sobre on i com estudiar la llengua oficial, el servei farà una entrevista oral i un test de coneixements per adreçar les persones nouvingudes al nivell de curs de català que li pertoqui.

El canvi en la llei d'immigració implicarà també premiar amb la concessió de pròrrogues més llargues aquells residents que, en tramitar una renovació de permís, acreditin coneixements de català.

Dinamitzadors de llengua

Aquest àmbit legislatiu no serà l'únic afectat pel pla lingüístic, que també tindrà efecte en la futura llei del comerç a través del servei d'Inspecció i Control. Aquest servei posarà al carrer la figura del dinamitzador de la llengua, encarregat de visitar botigues, empreses i restaurants per assessorar en qüestions relacionades amb la legislació lingüística.

En aquest cas, segons el govern andorrà, s'obriran expedients sancionadors a les persones i els establiments que, malgrat totes les facilitats ofertes, no respectin els drets lingüístics de la població andorrana, el 65% de la qual és immigrant.

Això vol dir que més de la meitat de la població del país (53,5%) va aprendre a llegir i escriure en castellà. El català ocupa el tercer lloc pel que fa a la proporció de població que hi va aprendre a llegir i escriure (15,7%), després del francès (amb un 20%).

En aquest sentit, segons les últimes dades sociolingüístiques oficials, el portuguès és l'única llengua que varia significativament de forma positiva, i se situa a un nivell pròxim al català.

A banda de la població immigrant, el govern també vol incidir en els joves, entre el quals el castellà s'està imposant. Per això ha iniciat una campanya per fer el català atractiu, sota el lema Parla català, adoptant el llenguatge dels signes de SMS, d'ús habitual entre els més joves.
Diari Avui - Joan Antoni Guerrero

Origen


http://www.avui.cat/cgi-bin/resultat?htt...

Més sobre Política Lingüística Estat andorrà (72)