Àrea de normalització lingüística de l'Ajuntament d'Alcúdia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

Disparitat d'opinions sobre la manera que té el Govern d'impulsar el català

Diari de Balears - C. Roig 5-Mar-2004

L'oposició demana que la mesura no sigui «electoralista» i vagi cap a la normalització

Valoració positiva, però amb reserves. Aquest és l'opinió general de partits de l'oposició i el món cultural i universitari davant les propostes de foment del coneixement del català entre els funcionaris anunciades ahir pel Govern. El conseller d'Interior, José Maria Rodríguez, feia pública la intenció de l'Executiu d'oferir incentius econòmics i cinc dies de vacances extraordinàries als funcionaris i personal laboral de l'administració autonòmica que certifiquin un nivell de català superior al necessari per al seu lloc de feina.

La diputada socialista Aina Calvo mantingué possiblement la posició més crítica davant aquesta declaració d'intencions que qualificà d'«inadequada». Calvo destacà que des del seu partit no estan en contra que els funcionaris puguin gaudir de més dies de vacances, «tot i que consideram que aquesta no és la solució més idònia per garantir el dret que té la ciutadania d'aquestes illes a ser atesa per l'Administració en qualsevol de les dues llengües oficials».

En canvi, des del PSM, el portaveu Pere Sampo, es mostrà contundent en les seves declaracions i afirmà que «per una vegada que no van en contra del català ho haurem d'aplaudir». El parlamentari nacionalista es mostrà satisfet per l'aposta i sentencià que «encara que només sigui un anunci ja és positiu, especialment després d'aquests darrers mesos d'agressió contínua a la llengua».

Des d'Esquerra Unida, el seu portaveu, Miquel Rosselló, asseverà que «tot el que sigui fomentar el català s'ha de valorar en positiu». No obstant l'acollida positiva, afegí que des del partit polític que representa «desitjam que el govern vagi per aquest camí. Tot i que es tracta de mesures parcials és un inici sobretot després d'una situació de crispació lingüística sense precedents i d'haver mantingut una actitud absolutament agressiva». Rosselló advertí que «això no hauria de ser una mesura electoralista per rentar-se la cara, s'haurà de parlar d'aquí uns mesos».

En qualsevol cas, aquesta iniciativa aïllada no servirà de res si no va acompanyada d'una política lingüística enfocada cap a la normalització lingüística. El cap del departament de Filologia Catalana de la Universitat de les Illes Balears, Joan Mas, criticà de manera contundent aquests incentius, i assegurà que «no són dignes de comentari». Mas afegí que l'única lectura positiva que es podria fer d'aquests anuncis seria si realment suposàs un canvi d'actitud del Govern i retiràs les propostes de política lingüística que ha anunciat fins ara.

Per la seva banda, la filòloga Aina Mol assegurà que «tot el que sigui potenciar la llengua catalana és una bona notícia, sobretot després dels esglais que hem patit darrerament». En aquest sentit, Moll afegí que el que s'hauria d'aconseguir amb mesures com aquesta és que els funcionaris que tenen la llengua catalana com a pròpia la facin servir d'entrada «i que canviïn al castellà si no són entesos i no que comencin les converses en castellà com succeeix actualment».

L'Obra Cultural Balear (OCB), organització presidida per Joan Gelabert, estimà «positives les mesures dissenyades pel Consell de Mallorca i pel Govern per fomentar l'augment del coneixement del català entre els funcionaris».
Diari de Balears - C. Roig

Origen


http://www.diaridebalears.com/segona.sht...