Àrea de normalització lingüística de l'Ajuntament d'Alcúdia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

7 anys de foment de la lectura en català amb el programa ‘NO ESTIGUIS ORSAI, LLEGEIX” de l’Ajuntament d’Alcúdia

ANL Ajuntament d'Alcúdia 7-Jun-2017

El 2011 va ser el primer any que va funcionar el Programa ‘No estiguis orsai, llegeix’ de l’Àrea de Normalització Lingüística mitjançant el qual l’any 2017 es posa a l’abast dels alcudiencs 94 exemplars de revistes en català i dos exemplars de l’Ara Balears. Els 5 centres on hi ha els revisters són l’Auditori d’Alcúdia, els dos centres de salut d’Alcúdia i del Moll, la piscina municipal i la biblioteca del Moll. Aquesta darrera ha estat el darrer centre incorporat al programa. En aquests anys de funcionament aquest ha anat evolucionant, fins l’any 2015 hi va haver revister als dos instituts, el 2016 es varen substituir els instituts per la piscina municipal, i finalment el 2017 la biblioteca del Moll ha entrat dins el programa.

També han anat canviat la premsa que s’oferia sempre amb el criteri d’oferir les revistes que podien tenir un interès més massiu. Han anat apareixent i desapareixent revistes, i consegüentment s’han anat donant d’alta i de baixa, i amb el temps s’ha fet una selecció en funció del centre, no a tots hi ha exactament la mateixa oferta. Coincidim amb la Biblioteca Can Torró en moltes de les revistes que s’ofereixen.

Tots aquests anys hem tengut la col·laboració de l’Associació de Premsa Periòdica en Català (APPEC) www.lesrevistes.cat i ha anat fluctuant el suport del Govern de les Illes Balears. L’any passat vàrem comptar amb el finançament de la recuperada Direcció General de Política Lingüística del Govern de les Illes Balears.Evolució del programa 2011-2017
any centres revistes exemplars
2011 5 18 74
2012 5 20 78
2013 5 21 84
2014 5 21 75
2015 5 23 84
2016 4 21 71
2017 5 26 96
Tenim una bona oferta de premsa en català i variada. Aquestes són les revistes que es poden consultar a cada centre.

(vegeu la taula adjunta)


NOVETATS DELS CONTINGUTS

-25 anys de la revista Sa Plaça
-El Pla de Mallorca a la revista Descobrir
-Decret de Nova Planta de Catalunya a la revista Sapiens


Dia 2 de juny es col·locaren als centres del Programa ‘No estiguis orsai, llegeix’ diferents exemplars de revistes que són novetat.

D’una banda hi ha els exemplars del número 322 de la revista Sa Plaça que estan de celebració pel seu 25 aniversari a sa Pobla, hi trobareu l’agenda d’actes d’aquest aniversari que comença el proper 9 de juny i dura fins el 24 de juliol, inclou la inauguració, dia 15 de juliol al Museu de Can Planes, de l’exposició de l’artista alcudienc Jaume Poma. Dediquen la portada d’aquest número a “Llubí ret homenatge al capellà Jeroni” i Alcúdia surt amb dues notícies “Noves distincions després de 25 anys d’ecoturisme” i “Armengol firma el conveni de l’escola nova”. Des de l’ANL els enviam una salutació i els desitjam molts d’èxits.

D’altra banda hi trobareu els exemplars del número 232 de la revista Descobrir, que dedica la portada i 35 pàgines d’un monogràfic al Pla de Mallorca ‘Pla de Mallorca, un viatge als racons més rurals i autèntics de l’illa’; té les col·laboracions de Guillem Frontera, Cristina Ros, Joana Abrines, Pamela Martínez i Marga Font, i el reportatge fotogràfic és de Tolo Balaguer.

Finalment és destacable la revista Sapiens que en el número 182 dedica la portada als “300 anys de Nova Planta, Totes les claus del decret amb què Felip V va voler sotmetre Catalunya” i du com a suplement la reproducció d’aquest decret (no és el mateix que el de Mallorca però igualment ofensiu, cadascun esbuca l’estructura institucional del respectiu territori i hi imposa per primera vegada el castellà “Las causas en la Real Audiència, se substanciaràn en lengua Castellana”).

Si us interessa tenir aquestes revistes, o altres en català, les podeu aconseguir als diferents quioscs d’Alcúdia. Una novetat de fa poc és la distribució de la revista juvenil Reporter Doc, del grup Bayard, que dedica la portada del número de maig a “La història increïble de la Malala, Premi Nobel de la Pau”.
A la taula següent hi ha la relació de revistes i diaris en català que podeu trobar als diferents quioscs d’Alcúdia. N’hi ha que no tenen distribució als quioscs.

Vegeu a la taula adjunta 'Diaris i revistes en català als estancs i papereries d'Alcúdia'
ANL Ajuntament d'Alcúdia

Imatges relacionades

Diaris i revistes a AlcúdiaPortada Descobrir 232Portada Sapiens 182revisterTaula de les revistes de No estiguis orsai llegeix

Més sobre Política Lingüística Ajuntament d'Alcúdia (37)