Àrea de normalització lingüística de l'Ajuntament d'Alcúdia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

Crida a la "follia" lingüística durant la Nit de la Cultura de l'OCB

Diari de Balears - Cristina Polls 12-Dec-2014

Actualitat»Balears
Crida a la "follia" lingüística durant la Nit de la Cultura de l'OCB
C.Polls | 12 desembre 2014 Vistes: 315 vegades

Actualmente puntuada con 3 estrella(s) sobre 5
Púntualo 1 estrellas
Púntualo 2 estrellas
Púntualo 3 estrellas
Púntualo 4 estrellas
Púntualo 5 estrellas

9 opinions
9438
Foto dels premiats.
12-12-2014 | Teresa Ayua
9 59 0
Print Más grande Más grande

El president de l'Obra Cultural Balear (OCB), Jaume Mateu, ha fet una crida a la “follia” lingüística durant la XXVIII Nit de la Cultura de l'entitat en què s'han entregat els Premis 31 de Desembre 2014.

Citant Ramon Llull, Mateu ha sentenciat que “el savi ens pot fer molta llum en temps de penombres com les actuals” i ha recordat la sentència lul·liana “hi ha una saviesa del seny i una saviesa -més alta- de la follia. Per a l'alta vida de l'ànima, el seny solament serveix per a decidir quan cal llançar-se a la follia".

El president de l'entitat ha repassat els greuges lingüístics que es pateix des de què José Ramón Bauzá arribà al Govern, si bé en cap moment l'ha anomenat i ha anunciat que es posarà en marxa una campanya de sensibilització, “Conversem”, per recuperar “com més aviat millor la ruta de la naturalització lingüística”. I és que segons Mateu, “és temps de militància lingüística i de lluitar contra les mordasses”.

Tampoc ha faltat un record per un dels fundadors del Grup Blanquerna, Josep Maria Madrinyà, que morí fa uns mesos.

Actuacions musicals i homenatges a les efemèrides del 2015
L'Auditori d'Alcúdia, ple de gom a gom, ha estat enguany l'espai triat per a la Nit de la Cultura que un any més ha presentat Llorenç Cloquell.

La vetllada ha comptat amb l'actuació conjunta del baríton Lluís Sintes i del pianista Andreu Riera, que han interpretat la cançó Ramon lo Foll, de Guillem d’Efak i Antoni Parera Fons. Donallop, Pere Janer i Nina també han donat ritme a una vetllada on tampoc hi ha faltat la sàtira del còmic Miquel Àngel Llonovoy.

La gala també ha servit per presentar els actes del Tricentenari 1715-2015, que commemorarà durant l’any que ve els tres segles del decret de Nova Planta i les seves conseqüències nefastes per a Mallorca. Així com l’Any Ramon Llull, que al llarg dels anys 2015 i 2016 servirà per commemorar l’obra del filòsof.

La Nit ha acabat amb tots els presents entonant La Balanguera.

Els premiats
El Premi Francesc de Borja Moll s'entrega a l'Associació s'Altra Senalla que fa vint anys que difon el comerç just i emprant en els seus programes sempre la llengua pròpia.

El guardó Bartomeu Rosselló- Pòrcel s'entrega als joves manacorins Xítxeros amb Empenta per l'emprenedoria social d'aquesta entitat que pretén dotar de cos i veu crítics al jovent.

El Premi Josep Maria Llompart, que distingeix una persona que, a les Illes Balears, s’ha destacat per dedicar-se a la normalització de la llengua i la cultura catalanes, serà pel misser Francesc Riera Solivellas.

L'Emili Darder, que distingeix una iniciativa o experiència en el camp de l’educació, l’ensenyament o el lleure, al pianista Joan Moll i Marquès, investigador i divulgador dels compositors illencs.

El Premi Bartomeu Oliver per distingir als qui desenvolupen en un determinat àmbit territorial o social, o el treball que contribueixi a la recerca o millor coneixement d’aquest àmbit, serà per l'Associació Cultural Musical Pere Josep Cañellas.

El Miquel dels Sants Oliver serà per Pere Ferrer Guasp, per l'obra Contraban, corrupció i estraperlo a Mallorca (1939-1975).

L'Aina Moll i Marquès, que distingeix una persona o entitat que hagi destacat per dur a terme, des del voluntariat, activitats de promoció, difusió o prestigi de la llengua catalana a qualsevol indret del seu domini lingüístic, serà per Miquel Ripoll Rutllan.

I per últim, el Premi Gabriel Alomar serà per la valenciana, Editorial Bromera, per un projecte editorial que pretén abastar tot el domini lingüístic.
Diari de Balears - Cristina Polls

Origen


http://dbalears.cat/balears/2014/12/12/2...

Més sobre Premis i distincions (1239)