└rea de normalitzaciˇ lingŘÝstica de l'Ajuntament d'Alc˙dia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

El Suprem avala que el catalÓ sigui llengua vehicular a l'escola

Diari Ara - Efe. Madrid 19-Nov-2014

El Suprem avala que el catalÓ sigui llengua vehicular a l'escola

Rebutja un recurs de l'associaciˇ Impuls CiutadÓ contra un decret de la Generalitat

EFE Madrid | Actualitzada el 19/11/2014 12:22

El recomano 2
1 Comentaris

Ampliar font Redu´r font
Llegir mÚs tard

El Suprem ha rebutjat un recurs de l'associaciˇ Impuls CiutadÓ contra un decret de la Generalitat que considera el catalÓ com a "llengua vehicular" en centres educatius perquŔ, segons el seu criteri, aquesta consideraciˇ sobre la llengua auton˛mica no exclou l'˙s del castellÓ.

El decret recorregut garanteix que "el catalÓ sigui la llengua vehicular de l'educaciˇ, administrativa i de comunicaciˇ utilitzada normalment en les activitats del centre".

La norma, aprovada el 2010, va ser recorreguda davant el Tribunal Superior de JustÝcia de Catalunya, que la va avalar, i desprÚs davant el Suprem, en cassaciˇ.

A aquest segon recurs respon l'alt tribunal que "la norma reglamentÓria impugnada no assenyala, en definitiva, cap exclusiˇ de l'˙s del castellÓ en l'Ómbit educatiu al territori de Catalunya".

D'aquesta manera, l'alt tribunal rebutja la peticiˇ de l'associaciˇ citada, que es defineix a la seva web com a defensora de la cohesiˇ a Espanya i de la Constituciˇ, perquŔ la norma recorreguda "no fa altra cosa que avalar la projecciˇ en l'Ómbit educatiu del carÓcter oficial del catalÓ".

"Observi's que s'alĚludeix al fet que Ús la llengua utilitzada normalment a les activitats del centre", afegeix el Suprem en relaciˇ amb el text recorregut, abans d'afegir que l'˙s normal de l'idioma en qŘestiˇ a Catalunya mateix Ús una realitat.

L'alt tribunal rebutja aixÝ mateix que tingui sentit acudir davant el Tribunal Constitucional en una qŘestiˇ presentada pel Poder Judicial perquŔ el tribunal de garanties es pronunci´ sobre si el decret citat vulnera la llei fonamental.

"El rŔgim constitucional de cooficialitat no es tradueix, com postula la recurrent, en el fet que cada menciˇ que es faci en la normativa reglamentÓria auton˛mica al catalÓ hagi d'acompanyar-se per una menciˇ idŔntica i mimŔtica al castellÓ", aclareix l'alt tribunal.

╔s a dir, el Suprem respon a l'associaciˇ recurrent que, atŔs que les dues llengŘes, castellÓ i catalÓ, sˇn oficials a Catalunya, totes dues poden usar-se als centres educatius, mÚs enllÓ del text d'un apartat d'un determinat decret.

Diari Ara - Efe. Madrid

Origen


http://www.ara.cat/societat/Suprem-catal...

MÚs sobre Llengua i JustÝcia (europea, metropolitana i colonial) (641)