Àrea de normalització lingüística de l'Ajuntament d'Alcúdia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

L'origen dels escacs moderns prové de la València del segle XV

La Veu del País Valencià 17-Nov-2014

Dilluns, 17 de novembre a les 17:00h Cultura

País Valencià
L'origen dels escacs moderns prové de la València del segle XV
El film, ‘La Dama dels escacs' recorre el naixement de la figura de la Reina a partir de la investigació sobre el primer tractat modern d'aquest joc, escrit l'any 1495 pel valencià Francesc Vicent
Comentaris Comenta-ho

Dolent Fluix Bo Molt bo Fabulós (3 vots)

El poema Escacs d'Amor'(escrit pels valencians Francesc de Castellví, Narcís Vinyoles i Bernat Fenollar l'any 1475) serveix de punt de partida per al llargmetratge documental 'La dama dels escacs', dirigit per Agustí Mezquida.

Foto: Jose Soler / ACN
URL curta

Etiquetes
Escacs
José Soler / ACN / València

El film, que s'estrena aquest divendres, s'ha presentat a València i situa l'origen dels escacs moderns a la ciutat, a partir d'aquest poema i del Llibre dels jochs partits dels schacs en nombre de 100', escrit l'any 1495 per Francesc Vicent. La recerca d'aquest primer tractat dels escacs moderns, del qual no se'n conserva actualment cap exemplar, centra bona part de la història amb testimonis que justifiquen el naixement dels escacs moderns a la València del segle XV.

El documental es basa en l'obra Darrere de l'incunable perdut, escrita l'any 2011 per José Antonio Garzón, que sosté la tesi del naixement modern dels escacs a València, en contra de la tesi més habitual d'altres historiadors dels escacs, que sostenen que el primer llibre dels escacs moderns va ser el de Luis Ramírez de Lucena de 1497.

En aquest llibre es documenta que els primers moviments de la dama van nàixer a la ciutat, en substitució del Visir àrab, i n'establiren tot un conjunt de noves regles, transformant radicalment l'antic joc, amb 7 segles d'història, en els escacs moderns que han arribat fins els nostres dies. En aquella època, la ciutat de València vivia el moment de màxima esplendor cultural i econòmica de la seua història.

'La Dama dels escacs' ha estat presentat aquest dilluns a València en roda de premsa en la qual el seu director, Agustí Mezquida, ha explicat que el llibre de José Antonio Garzón ha tingut un pes molt important en la construcció d'aquesta història. Com el llibre, el documental també estableix una recerca de l'obra de Francesc Vicent, que situa el naixement modern del joc.

Mezquida ha remarcat que "no és casual" que la dama dels escacs apareguera a València al segle XV, donada la seua importància a l'Europa del moment. El director ha explicat que la cinta compta amb nombrosos experts internacionals que donen suport a la teoria de l'origen valencià dels escacs moderns.

A la roda de premsa, l'autor de Darrere de l'incunable perdut, José Antonio Garzón, s'ha mostrat satisfet per com ha tractat Mezquida el seu llibre. Garzón ha assenyalat que sovint el cinema s'acosta poc als escacs i que aquest documental "resseteja molt bé la història per qui no la conega" amb "una transversalitat" de testimonis.


El director Agustí Mezquida durant la presentació del documental 'La dama dels escacs' aquest dilluns a València

Cap sala valenciana estrenarà el film aquest divendres

'La dama dels escacs' s'estrena aquest divendres a dues úniques sales comercials a l'estat espanyol, a Madrid i Barcelona. Aquesta circumstància no ha passat de llarg durant la presentació del documental. El director Agustí Mezquida ha explicat que manté l'esperança que puga ser vista a la ciutat que protagonitza part del documental.

El llargmetratge compta amb sis còpies i la distribuïdora l'ha posat a disposició de les sales d'arreu de l'Estat, ha afegit. Mezquida ha explicat que el documental "es un gènere difícil de veure en sales comercials" i que el gènere documental històric no es troba gaire de moda en l'actualitat, a excepció de la Segona Guerra Mundial.

'La Dama dels escacs' arriba a les pantalles comercials després de huit anys de procés i 300.000 euros de pressupost. La cinta ha comptat amb la col·laboració de la Generalitat Valenciana, CulturArts -IVAC, el Ministeri d'Educació, Cultura i Esports; la participació del Grup Ràdio Televisió Valenciana, i el suport de la Diputació de València, de l'Ajuntament de València i d'Audiovisual SGR.

La Veu del País Valencià

Origen


http://www.laveupv.com/noticia/11967/lor...

Més sobre Documentals (43)