Àrea de normalització lingüística de l'Ajuntament d'Alcúdia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

S'ha mort Antoni M. Badia i Margarit, referent de la lingüística catalana

Vilaweb 16-Nov-2014

Diumenge 16.11.2014 12:32
S'ha mort Antoni M. Badia i Margarit, referent de la lingüística catalana

Ha estat reconegut, entre més, amb el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes i la Medalla d'Or de la Generalitat

Xarxes socials
Envia l'article
Imprimeix l'article
Converteix a PDF

Men?ame
Avui a la matinada s'ha mort als noranta-quatre anys el filòleg i lingüista Antoni M. Badia i Margarit, Premi d'Honor de les Lletres Catalanes i guardonat fa dos anys amb la Medalla d'Or de la Generalitat de Catalunya. Badia i Margarit ha estat una figura decisiva de la lingüística catalana de la segona meitat del segle XX. El funeral per Badia i Margarit es farà demà a les tres de la tarda a l'esglési del Pi de Barcelona.

Antoni Maria Badia i Margarit (Barcelona, 1920) va ser catedràtic de gramàtica històrica de la llengua espanyola i de gramàtica història catalana a la UB, càrrec que ocupà fins a la jubilació. Ha treballat en la recerca en els camps de la lingüística històrica, l'onomàstica, la lingüística estructural, la comparatística i la sociolingüística. Destaca la seva obra 'Gramàtica catalana' i la revisió 'Gramàtica Catalana. Descriptiva, normativa, diatòpica, diastràtica'.

Badia i Margarit és doctor honoris causa per les universitats de Salzburg, Tolosa de Llenguadoc, la Sorbona, Perpinyà, el Knox College de Galesburg, Alacant, Illes Balears i Barcelona. És membre de l'Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona i de l'Institut d'Estudis Catalans, del quan en va presidir la Secció Filològica entre el 1989 i el 1995.

Entre els reconeixements que ha rebut, hi ha la medalla de l'Institut d'Estudis Catalans, la Medalla d'Or de la Ciutat de Barcelona al mèrit científic del 1999 i el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes del 2003 i la Medalla d'Or de la Generalitat de Catalunya.

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha lamentat la mort del filòleg i lingüista. 'Ens ha permès entendre que el català era una llengua amb tota la força i la potència de qualsevol altra llengua romànica, i li devem molta de la convicció que avui tenim sobre el futur del català'. Mascarell li ha agraït una vida 'molt compromesa' amb la llengua catalana i l'haver-se convertit en la 'connexió' entre els lingüistes de principis de segle i els d'avui. En una tasca docent 'extraordinària', Mascarell ha recordat que 'avui per avui una bona part dels nostres lingüistes el tenen com a referent'



Informació relacionada: Badia i Margarit: mestre de mestres
Vilaweb

Origen


http://www.vilaweb.cat/noticia/4219910/2...

Més sobre Figures i personatges (1155)