Àrea de normalització lingüística de l'Ajuntament d'Alcúdia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

Urtasun: "És insultant que el català no es pugui utilitzar en el Ple d'Estrasburg"

Diari de Balears - Cristina Polls 17-Oct-2014

Actualitat»Polí­tica
Urtasun: "És insultant que el català no es pugui utilitzar en el Ple d'Estrasburg"
Cristina Polls | 17 octubre 2014 Vistes: 205 vegades

Actualmente puntuada con 5 estrella(s) sobre 5
Púntualo 1 estrellas
Púntualo 2 estrellas
Púntualo 3 estrellas
Púntualo 4 estrellas
Púntualo 5 estrellas

15 opinions
#ERnestUrtasun#Europarlament
8237
Urtasun, aquest dijous a Palma.
16-10-2014
| Pere Bota
31 0 1
Print Más grande Más grande

Diplomàtic, economista i des del passat mes de maig eurodiputat per Iniciativa per Catalunya Verds, Ernest Urtasun (Barcelona, 1982) agafa el relleu a l'Europarlament de Raül Romeva. Aquesta setmana ha vingut a Palma per parlar d'Europa i de les prospeccions petrolieres dins del cicle de xerrades amb eurodiputats que organitza la Fundació Emili Darder i la Fundació Pere Mascaró.

Com està afrontant els primers mesos com eurodiputat?
Per mi el Parlament no és nou. Havia treballat d'assessor al Parlament amb Raül Romeva del 2004 al 2007. El funcionament del Parlament, que és difícil, tot això ja ho coneixia, anava amb avantatge.

Donarà continuïtat als projectes de Romeva?
En algunes coses sí i en d'altres en faré de noves. Per exemple, continuaré amb el tema de les prospeccions que ell portava, els drets de les dones i Amèrica Llatina. La meva especialitat és l'economia i l'altra gran pota de la meva feina, és que sóc membre de la Comissió d'Afers Econòmics i Monetaris.

En quin moment està el tema de les prospeccions petrolieres al Mediterrani?
En aquest mandat hem creat un grup d'eurodiputats sobre prospeccions i ja ens hem reunit vàries vegades i hem fet un manifest. Soroll n'estem fent molt. També hem enviat una carta a la Direcció General d'Energia per parlar d'aquest tema i també s'ha escrit a Junker per mostrar la preocupació.

És possible aturar aquesta explotació del territori?
Creiem que hi ha dues directives on ens podem agafar. Una és l'avaluació d'impacte ambiental i l'altre és directiva sobre la seguretat en l'extracció d'hidrocarburs. Creiem que aquesta darrera no s'està complint en alguns dels projectes.

La defensa del català també serà una de les seves prioritats?
Absolutament. Aquest és un tema fins i tot insultat que el català no es pugui utilitzar en el Ple d'Estrasburg. No és que vulguem rebre la traducció en català, només volem poder expressar-nos en català i tècnicament és fàcil de solucionar perquè molts traductors parlen català. Només prendre possessió vam escriure una carta als eurodiputats que parlen català per insistir sobre la qüestió a Schulz.

No creu que la Unió Europea va molt lenta en reaccionar?
Molt. Va molt lenta perquè el projecte d'integració europea sempre ho ha estat i és difícil de solucionar perquè són molts estats i moltes institucions. Però hi ha alguna cosa que sí que podem millorar i és el compliment de la norma europea. Espanya és un país que té un incompliment de directives europees molt elevat i a vegades quan arriben les sancions ja és tard.

Els europarlamentaris de Podem s'han limitat el sou. Creu que és el camí a seguir en aquesta institució?
Jo entrego més de la meitat del sou al partit. Tenim uns màxims salarials des de fa molts anys. El sou d'un parlamentari és elevadíssim.

Encara es pot viatjar en business pagant els ciutadans com sempre ha defensat Aleix Vidal-Quadras?
Si un demana anar en primera hi pot anar. Les dietes estan taxades, però en el meu cas tinc unes normes que m'autoimposo que van més enllà de les del Parlament Europeu i no viatjo mai en primera.

Com valora l'entrada de Podem a la cambra europea?
Podem aportar riques dins de l'esquerra i amb els eurodiputats de Podem a Brussel·les hi tinc molt bona relació, fem moltes coses junts. El que hem de fer és construir l'alternativa junts.

Com es viu el 9-N a l'Eurocambra?
Amb preocupació després de la sentència del Tribunal Constitucional que no ens deixava votar. I també per la proposta d'Artur Mas que ha trencat la unitat de les forces que defensem la consulta, només és un acte preelectoral. A Brussel·les costa d'entendre que a Escòcia es votés i a Catalunya no es deixi.

La política del Govern Bauzá quina opinió li mereix?
En qüestions econòmiques, polítiques i culturals són un Govern a derrotar. El millor que pot fer el Govern Bauzá és plegar i és el que espero. Desitjo que a les pròximes eleccions es pugui construir una realitat diferent.

Diari de Balears - Cristina Polls

Origen


http://dbalears.cat/actualitat/balears/u...

Més sobre Oficialitat del català a Europa (Constitució Europea) (688)