└rea de normalitzaciˇ lingŘÝstica de l'Ajuntament d'Alc˙dia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

Obliguen a estudiar francŔs els alumnes de Vall-de-roures que van escollir catalÓ

El Singular Digital - Xavier Lladˇ 25-Set-2014

PolÝtica
25/09/2014
Llengua
Obliguen a estudiar francŔs els alumnes de Vall-de-roures que van escollir catalÓ
El govern aragonŔs argumenta que el catalÓ no Ús una assignatura obligat˛ria del pla d'estudis, com sÝ ho Ús el francŔs
Xavier Lladˇ
El Departament d'Educaciˇ del Govern de l'Aragˇ obliga els alumnes de 1r d'ESO de l'IES Matarranya de Vall-de-Roures, a la comarca del Matarranya, que havien escollit cursar catalÓ aquest curs a estudiar francŔs, segons el Diari de Terol. La decisiˇ se sostÚ en quŔ la llengua francesa Ús una assignatura obligat˛ria en el currÝculum aragonÚs, i en canvi la catalana no, i per tant Ús "ilĚlegal".

Fins a l'establiment d'aquesta mesura, els alumnes escollien entre catalÓ o francŔs al 1r de l'ESO, per˛ ara s'ha prohibit i aix˛ afecta els 24 alumnes que ja s'havien matriculat a catalÓ, que ara hauran de canviar a francŔs. Els pares i mares s'han queixat per˛ la Direcciˇ Provincial no els ha fet cas. Reclamen el dret dels seus fills d'estudiar l'idioma matern i/o partern i consideren que Ús una decisiˇ precipitada perquŔ no es pot modificar el projecte educatiu desprÚs d'haver establert l'horari escolar.

A canvi, el Departament d'Educaciˇ aragonŔs dˇna l'opciˇ d'estudiar catalÓ per˛ fora de l'horari escolar, el que s'anomena la "setena hora", per˛ aix˛ obliga pares i mares a pagar les despeses de menjador i de transport escolar, cosa que comporta un cost afegit al preu de l'escola pel fet de voler aprendre catalÓ.

Fa tres anys que a l'IES Matarranya s'impartia el catalÓ com a assignatura als alumnes de l'ESO. Es va autoritzar en contraprestaciˇ a la polŔmica decisiˇ de retirar la gratu´tat del menjador i del transport escolar a la tarda als alumnes que es quedaven a l'IES a la tarda per assistir, durant dos dies a la setmana, a les classes de catalÓ. Va ser la soluciˇ que es va oferir aleshores davant les queixes de les famÝlies.

La decisiˇ de prohibir el catalÓ als alumnes de 1r d'ESO d'aquest institut, no afecta als de 2n i 3r, que podran seguir els estudis de catalÓ, ja que no van cursar francŔs al 1r de l'ESO. L'autoritzaciˇ de l'ensenyament de catalÓ permetia el reconeixement del nivell B de catalÓ, sempre que es superessin els tres cursos.
El Singular Digital - Xavier Lladˇ

Origen


http://www.elsingular.cat/cat/notices/20...

MÚs sobre Persecuciˇ de la llengua catalana (34)

Destacats