Àrea de normalització lingüística de l'Ajuntament d'Alcúdia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

Jaume Font: “Em neg a parlar del PP de Bauzá; és el PP”

Diari Ara Balears - Cristina Ros 21-Set-2014

ENTREVISTA
Jaume Font: “Em neg a parlar del PP de Bauzá; és el PP”

CRISTINA ROS Palma | Actualitzada el 21/09/2014 19:36

El recomano 5
2 Comentaris

Ampliar font Reduïr font
Llegir més tard

Jaume Font /ISAAC BUJ

Som tot just a l’inici d’un curs polític que conclourà amb les eleccions municipals i autonòmiques de maig de 2015. El Pi s’hi presenta per primera vegada. Quines expectatives teniu?

Aquests són moments de molta il·lusió per a El Pi pel projecte que tenim en marxa. Entenem quin és el nostre paper i també sabem que no partim de zero, sinó que ja tenim una representació notable en un bon nombre d’institucions. Pensau que ara mateix tenim 82 regidors en 32 municipis de Mallorca, quatre regidors en tres municipis de Menorca, i tres en dos ajuntaments d’Eivissa.

I les expectatives?

El que us volia dir és que ja tenim representació a més de la meitat de consistoris balears. Per la feina que feim i les llistes que ja tenim, a les eleccions de maig de 2015 no us estranyi que arribem a una cinquantena de llistes. Pensau que ara El Pi ja té unes 38 llistes a Mallorca i arribarem a les 40. Ja tenim tres comitès a Menorca i segurament en tindrem 5 o 6. A Eivissa és molt probable que en tinguem tres, però entre ells hi haurà Vila i Sant Antoni, els més grans. Excepte el PP, no hi ha cap altre partit que es presenti a tants de municipis. I cap altre partit, de moment, no ha fet actes de proclamació de candidats als municipis, que nosaltres ja hem fet.

A més de presentar-s’hi, és necessari treure vots. Quin és l’objectiu d’El Pi a les urnes?

L’objectiu, perquè ho creim necessari, és tenir una veu a Madrid que pugui reivindicar allò que és essencial per a les Illes i que se’ns ha negat un pic i un altre. També és objectiu nostre poder defensar al Parlament tot allò que creim que és urgent a Balears i que s’ha deixat de banda.

La gent que pugui pensar a votar El Pi segur que està interessada a saber amb quin partit o partits pactaria El Pi si es dóna el cas de poder fer-ho. Què en deis, d’això?

Primer de tot s’han de veure els resultats de les eleccions. Tot el que es pugui dir ara són especulacions.

Insistesc que és normal que abans d’anar a les urnes tot votant vulgui saber què farà després el partit al qual es planteja votar.

Mirau, el que ha de quedar molt clar (emfatitza el “molt”) és que El Pi pactarà amb qui estigui a favor del consens amb els docents, qui defensi el petit i mitjà comerç o el lloguer turístic, qui garanteixi la llengua pròpia com a requisit per ser funcionari (no com a mèrit), qui promogui la derogació de la Llei de símbols, qui ofereixi un canvi en el sistema de finançament, entre d’altres mesures que creim essencials. En definitiva, El Pi pactarà amb qui es comprometi a defensar els interessos de les Illes i dels seus ciutadans. El partit que no ho faci, que no ens cerqui perquè no ens trobarà.

Tota aquesta bateria de condicions s’oposen a les mesures preses pel Govern actual. Voleu dir que pactaríeu amb l’esquerra?

Jo respect tots els partits que es presenten a les eleccions i El Pi pactarà amb qui estigui d’acord amb les condicions que acab d’esmentar.

Us veis pactant amb Podem?

No coincidesc amb Podem en molts d’aspectes, però tampoc coincidesc amb el PP. Podem m’interessa perquè és un sac molt gros de gemecs de la gent que fins ara patia sense fer renou. Ara bé, els de Podem tenen una feina complicada, que és ser capaços d’estructurar-lo.

I us veis pactant amb el PP de José Ramón Bauzá?

Em neg a parlar del PP de Bauzá; és el PP i punt, perquè tots els que hi són comparteixen els criteris o els consenten.

Vós en vàreu partir. També n’ha partit l’expresident Cristòfol Soler.

Jo en vaig fugir el 3 de febrer de 2011 perquè no estava d’acord amb la línia que s’estava imposant. No podia consentir que s’ignoràs el professorat, que no es cregués en el petit i mitjà comerç i només s’escoltàs les grans cadenes hoteleres; no podia donar el meu suport al fet que es forçàs una altra llengua a l’educació sense consens, que volguessin liquidar dos hospitals ja de tot d’una o fer una Llei de símbols que no té gens de sentit. D’altra banda, esmentàveu el cas de Cristòfol Soler i vull dir que sent un respecte total per ell perquè ha deixat ben clara la seva posició. Per mi ha estat perfecte el que ha fet, és d’una gran coherència.

Quan vós abandonàreu el PP, es va sentir a dir que us n’anàveu perquè no us donaven un càrrec.

Sí, hi va haver gent que ho va pensar. Mirau, és massa fàcil tenir un càrrec. Bastava que hagués fet bonda i el m’haurien donat. Jo vaig veure venir un tsunami que acabaria carregant-se tot allò que defens. Havia de partir i no m’he equivocat. El fet és que cap govern del PP havia fet el que s’ha fet en aquesta legislatura. Des del 1990, amb Cañellas, Soler i Matas s’havia donat suport a la unitat de la llengua. A més, en aquests darrers anys s’ha ferit molta gent sense importar-hi. S’han obert guerres on no hi havia conflicte. S’ha perdut el respecte a la universitat, on tenim els homes i dones que preparen aquesta societat per al futur. S’ha trencat el consens amb el tema de les grans superfícies. I només s’ha legislat per als més poderosos, s’ha legislat per a uns pocs i no s’ha pensat en la resta de la societat. Hem de defensar el turisme, evidentment, però aquest no pot deixar només beneficis a un nombre molt petit de persones, perquè el fet és que no repercuteix en la resta. I a més de tot això, hi ha el tema del finançament. A Balears estam endeutats amb 7.700 milions, això vol dir que estam en fallida. No pot ser que no defensem un canvi en el finançament i ens posem molt forts davant Madrid. Per això us deia que El Pi necessita tenir un diputat a Madrid per fer una feina com la de Coalició Canària. I que ens respectin. No podem dir que això és així, que Madrid ens mata i no fer res. Ho hem de canviar. Hi ha partits que ho han intentat. Vaig dir que el PSM ho havia fet i al PP quasi em maten.

El PP té moltes opcions de ser el partit més votat. He de repetir la pregunta perquè no m’heu contestat. Amb tot el que heu dit, us veis pactant amb el PP?

Us he dit que només pactarem amb qui accepti les nostres condicions. Si el PP no accepta aquestes premisses bàsiques, no hi serem. I ja ens veurem cada dimarts al Parlament.

Què passa amb Antoni Pastor, que no se’l veu amb vosaltres?

Antoni Pastor és el vicepresident d’El Pi i és un militant del partit. És cert que ell ara mateix es manté una mica al marge de l’activitat del partit per temes personals i es pren un temps per replantejar-se el seu futur, com ell mateix ha dit. Nosaltres el respectam i l’esperam. Dins el projecte d’El PI, en Toni Pastor podrà tenir el paper que vulgui . L’estimam molt.

Palma és una assignatura pendent per a El Pi? Serà Maria Pascual la candidata?

El candidat o candidata a Palma, com als altres municipis, l’elegeix el comitè local, que està previst convocar-lo en menys d’un mes, així que ho sabrem d’aquí poc. Maria Pascual seria una bona candidata, per què no? De moment, però, és una afiliada més que s’ha sumat al projecte amb moltes ganes de fer feina.

I vós sereu el candidat al Parlament?

Ara estam acabant de completar les llistes municipals, després tindrem els comitès de cada illa, i quan s’acabi aquest procés, el partit decidirà. No podem estar cercant ara els números 1. No ens ha d’interessar la façana, sinó posar els fonaments.

Diari Ara Balears - Cristina Ros

Origen


http://www.arabalears.cat/balears/Jaume-...

Més sobre Política Lingüística Illes Balears (2017)