Àrea de normalització lingüística de l'Ajuntament d'Alcúdia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

El conflicte educatiu focalitza la presència de les Illes a l'InformeCAT 2014

Diari de Balears - Antoni Agüera 22-Set-2014

Actualitat»Polí­tica
El conflicte educatiu focalitza la presència de les Illes a l'InformeCAT 2014
A. Agüera | 22 setembre 2014 Vistes: 35 vegades

Actualmente puntuada con 0 estrella(s) sobre 5
Púntualo 1 estrellas
Púntualo 2 estrellas
Púntualo 3 estrellas
Púntualo 4 estrellas
Púntualo 5 estrellas

Opina
#llengua#informeCAT2014
7634
Imatge de l'estudi elaborat per l'ONG del català, Plataforma per la Llengua.
19-09-2014
12 4 1
Print Más grande Más grande

L'InformeCAT 2014, editat per la Plataforma per la Llengua i presentat aquests dies en societat, incorpora una cinquantena de dades referents al català, algunes de les quals parlen de la situació lingüística a les Illes.

Com no podia ser d'altra manera, l'apartat més extens de l'estudi i que és protagonitzat per Balears es refereix a temàtica educativa. Així, una de les cinquanta dades que incorpora són les “120.000 persones al carrer contra el decret del Govern que arracona el català”, en referència a les històriques manifestacions del 29-S de 2013.

S'afegeix a més alguna altra dada significativa del moviment docent, com que a principis d'enguany s'havien organitzat devuit jornades de vaga amb un seguiment prou elevat, o que la caixa de resistència recollí més de 690.000 euros provinents d'aportacions anònimes.

Pel que fa a la resta dels Països Catalans, la secció educativa fa èmfasi que al Principat just set alumnes de 230.000 demanaren escola en castellà, i que durant el present curs fins a 155 línies educatives estan baix l'amenaça de desaparèixer al País Valencià.

A més, resulta interessant veure el nivell d'ús del català a les universitats d'aquests territoris. En el cas de Catalunya, les set universitats públiques sobrepassen cada una el 55 per cent de presència de la llengua pròpia, a la UIB es queda en el 45%, i les tres grans universitats valencianes oscil·len del 25 fins a amb prou feines el set per cent.

Grans empreses i etiquetatge
Un altre capítol destacat amb presència balear és aquell que parla dels empresaris més rics, molts dels quals no tenen edició catalana a les pàgines web dels seus negocis. Entre aquests esmenten Pronovias i diverses cadenes hoteleres -Fiesta Hotel Group, Melià Hotels, Hotels Barceló i Riu Hotels-.

Pel que fa a l'etiquetatge de productes en català, l'InformeCAT 2014 identifica algunes grans cadenes que hi mostren resistència. Entre elles hi ha la valenciana Mercadona, així com les franceses Auchan i Carrefour, o l'alemanya LIDL.
Diari de Balears - Antoni Agüera

Origen


http://dbalears.cat/actualitat/balears/i...

Més sobre Plataforma per la Llengua (188)