c/ d’en Serra, 13, edifici Can Fondo, 07400 Alcúdia
Tel.: 00 34 971 897 116
La Setmana del Llibre en Català vol fer créixer els lectors encomanant lectura
Núvol - Laura Basagaña. Barcelona 3-Set-2014
La Setmana del Llibre en Català vol fer créixer els lectors encomanant lectura
Laura Basagaña. Barcelona.
/ 3.09.2014
La 32ena edició de la Setmana del Llibre en català arrenca aquest dijous a l’avinguda de la Catedral amb 230 activitats, 105 expositors i un pressupost de 130.000 euros que atorga el departament de Cultura. El conseller Mascarell ha remarcat “el paper clau de foment de la lectura que té la Setmana”. Del 5 al 14 de setembre hi ha preparats col·loquis, exposicions i rutes literàries. Avui el Col·legi d’Arquitectes n’ha acollit la roda de premsa amb el president del Gremi d’Editors en llengua catalana, Albert Pèlach, el conseller de Cultura Ferran Mascarell, el tinent d’alcalde de Cultura Jaume Ciurana i la presidenta de la Setmana, Montse Ayats.
Albert Pèlach, Ferran Mascarell, Jaume Ciurana i Montse Ayats a la roda de premsa de La Setmana del Llibre en Català | Foto: La Setmana.
Les novetats d’enguany passen per “dedicar un dia a les biblioteques públiques, el 10 de setembre, i enfortir el vincle entre lectors, bibliotecaris i editors”, explica Montse Ayats. Les activitats per a bibliotecaris inclouran “des d’itineraris de lectura, fins a trobades amb un cercle d’empreses amigues que ajuden a la difusió i promoció de la lectura”.
Altres innovacions són “la jornada que es dedica al professorat el dimarts 9 de setembre. Els professors són qui fomenten la lectura en els més petits, al costat de les famílies”, i també “hem convidat periodistes culturals a reflexionar sobre el món del llibre en els mitjans i dins la societat, dissabte 6 de setembre”. Enguany dos autors estrangers han estat convidats a la Setmana: l’egipci Alaa Al Aswani, que publica novel·la traduïda al català amb Edicions de 1984, i el belga Peter Terrin, Premi de Literatura de la Unió Europea, que publica llibre amb l’editorial Raig Verd. Tots dos seran a l’avinguda de la Catedral aquest proper dilluns dia 8 de setembre, per presentar els seus llibres. “I una altra cita important serà l’entrega del Premi Trajectòria el divendres 12 de setembre a l’escriptora Carme Riera“, ens diu Ayats.
“La quota de mercat del llibre en català ha crescut passant del 22 al 32% el darrer any”
Albert Pèlach posa en context la situació del llibre en català i el paper del gremi d’editors en llengua catalana. L’any 2013 es van publicar 10.157 títols en català, que representen el 13% dels títols de tot l’estat espanyol”. La crisi econòmica ha fet que la facturació fos “un 11,7% menor que l’any anterior”, i aquesta dada és general a tot l’estat. “El llibre de text també se n’ha vist afectat, han caigut les vendes un 16%”. No obstant això, “la quota del mercat català ha crescut, passant del 22 al 32%”, diu Pèlach, president del Gremi d’Editors en llengua catalana. I el segment del llibre infantil i juvenil és el que té quotes de mercat més altes.”La narrativa és superior al 20% i quan parlem de no-ficció, la quota del català és del 10%”.
Pèlach posa èmfasi en la política educativa unida a la política cultural. Recorda a l’editor Jaume Vallcorba -desaparegut aquest agost passat- i el cita per dir que cal prioritzar en les polítiques de creació de lectors. “Estem creant lectors a base de donar-los molta oferta, però cal complementar aquestes activitats amb una política educativa”, afegeix.
“No hi ha literatura sense editors”
Ciurana subratlla el rol literari que assumeix la ciutat de Barcelona. “La ciutat s’involucra en activitats literàries que fomenten la lectura i beneficien el sector”, apunta. “La indústria catalana és potent: l’any 2013 es van publicar 28 llibres cada dia de l’any”. El següent objectiu és que “Barcelona entri a formar part de la xarxa de les ciutats literàries de la UNESCO” i reforci el seu vincle i compromís amb la literatura i la lectura. “La Setmana del Llibre en català és tan important, perquè copsa el paisatge del món editorial en la nostra llengua”. ¿El repte? “Crear lectors i que la gent se senti fascinada pel món del llibre, perquè cada llibre és una finestra oberta i ens ajuda a prendre decisions, a reenfocar-nos a pensar i actuar”. Ciurana ha elogiat els editors i ha parafrasejat la frase que un empresari va dir al president Mas: “No us arronseu, editors! No hi ha literatura sense vosaltres”.
“Hem d’anar cap a un IVA superreduït en els llibres i hauríem de revisar la llei de mecenatge”
“Per què si algú compra una certa quantitat de llibres, o un abonament de música clàssica o teatre, no es pot desgravar l’IVA com passa en altres països? Penso que hauríem de revisar la llei de mecenatge cultural i incentivar que els ciutadans puguin accedir i gaudir de la cultura, facilitant i promovent la venda d’aquests productes culturals”, ha dit Mascarell.
Un altre dels factors que ajudarien al foment de la lectura seria un preu d’IVA reduït. “Hauríem d’anar cap a un IVA superreduït en els llibres. Hi ha països que l’apliquen. No és una necessitat tenir l’IVA alt en els llibres, tot depèn de la política cultural”, exposa Ferran Mascarell.
El conseller de cultura acaba amb una cita de Vallcorba i també amb un desig. “Vallcorba deia que llegir un llibre és construir la vida de cadascú. I penso que hem de fer que el nostre país sigui més lector, per construir-nos millor. En un futur proper hauríem d’aspirar a que cada català comprés un llibre a la Setmana del Llibre en català. Això voldria dir 7 milions de llibres per llegir i per evolucionar”.
Núvol - Laura Basagaña. Barcelona
Origen
http://www.nuvol.com/noticies/la-setmana...
Més sobre Llibres (1376)
- 'Per Nadal regala llibres valencians. Troba'ls en aquesta llibreria' (notícia, 13/12/2014)
- Els llibres de l'Editorial Moll ja es poden comprar a meitat de preu (notícia, 25/11/2014)
- Abacus aprofita la proximitat lingüística amb les Illes per obrir botiga a Palma (notícia, 25/11/2014)