Àrea de normalització lingüística de l'Ajuntament d'Alcúdia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

Una setmana per la ciutat de la lectura

Vilaweb 28-Ago-2014



Dijous 28.08.2014 06:00

Una setmana per la ciutat de la lectura

Xarxes socials
Envia l'article
Imprimeix l'article
Converteix a PDF

Men?ame

La Setmana del Llibre es consolida com a una de les dates més importants a l’agenda de l’edició en català. La plaça de la Catedral de Barcelona tornarà a acollir entre el 5 i el 14 de setembre 230 activitats destinades a donar a conèixer la feina de les editorials catalanes. També compartim amb vosaltres el vídeo promocional de La Setmana.
Carme Riera, premi Trajectòria 2014

En les nombroses exposicions i conferències de la Setmana del Llibre, les entitats participants podran establir connexions entre elles i obrir-se al gran públic gràcies a una presentació espectacular. Entre molts actes, destaca el lliurement del Premi Trajectòria a Carme Riera, el principal guardó atorgat pel món editorial català. Riera és una de les millors escriptores en català dels últims trenta anys, traduïda a nombrosos idiomes i creadora d’èxits com Te deix, amor, la mar com a penyora (1975), Dins el darrer blau (1994, premis Josep Pla, Crexells, Lletra d’Or, Nacional de Narrativa i Vittorini), Cap al cel obert (2000, Premi de la Crítica Serra d’Or i Nacional de Literatura), o La meitat de l’ànima (2000, Premi Sant Jordi). Destaca també la seva tasca de recerca literària, especialment valuosa per les seves contribucions al Segle d’Or espanyol (és la membre “n” de la RAE des de l’any passat) i a la literatura contemporània.
Més de cent expositors

La Setmana del Llibre és una iniciativa que neix de l’Associació d’Editors en Llengua Catalana i de la col·laboració entre diverses entitats (com l’APPEC) i els gremis professionals del món del llibre: el de Llibreters, el d’Editors i el de Distribuïdors. Aquesta col·laboració segueix l’estratègia de les organitzacions relacionades amb l’edició en català dels últims anys, quan han unit forces en els terrenys de la comunicació, la presència mediàtica i el mecenatge, per tal de sobreviure al cada cop més castigat sector del llibre. Crida l’atenció les nombroses empreses que exhibiran els seus serveis i també la quantitat d’actes del món editorial que acollirà, com la majoria de trobades de professionals dels diferents sectors, xerrades, taules rodones, cursos o presentacions de llibres i publicacions.

A la plaça de la Catedral s’hi crearà una petita ciutat de casetes de fusta que acolliran els 105 expositors. Entre aquestes barraques hi trobarem la plaça de les Biblioteques, la del Llibre, la de la Paraula i la de l’Escriptura, on hi tindran lloc la resta d’activitats programades, com debats, lectures, trobades i concerts. També destacarà la presència d’iQuiosc, la nova aplicació presentada fa escassos mesos, fruit també de la col·laboració entre diverses entitats, i a través de la qual es pot accedir a la pràctica totalitat de publicacions i revistes en català.

Els ciutadans podran acostar-se a la Ciutat de la Lectura i seguir els itineraris temàtics de recomanacions de lectura del recinte, o bé adquirir llibres de l’immens fons editorial exposat, un 30% del qual consistirà en novetats d’aquest 2014. Per l’altra banda, la Setmana pretén ser un punt de trobada entre biblioteques, entitats i empreses, que cada any estableixen moltes de les seves relacions de compra-venda i de col·laboració en aquest esdeveniment.

La presidenta de la Setmana del Llibre, Montse Ayats, s’ha mostrat convençuda de "la consolidació de l’esdeveniment com a un dels més importants de l’edició en català", i ha destacat la voluntat de l’organització de "mostrar la pluralitat i la diversitat del món editorial, tant pel que fa als diferents gèneres literaris com a les diverses activitats que duen a terme les empreses, les publicacions de diaris i revistes o la traducció internacional". Precisament la presència d’autors internacionals és una de les grans novetats de la Setmana del Llibre d’aquest any.

A banda de les 35 casetes d’exhibició, cal tenir en compte les diferents activitats especials del programa. El cicle d'actes Descobrim-los! ens proposa la descoberta de nous autors i gèneres específics, com la literatura de guerra o les noves poètiques; La tarda negra, el dissabte 13 de 17h30 a 20h30 se centrarà en la novel·la negra catalana, amb conferències sobre la novel·la negra valenciana o sobre la presència de la dona en aquest gènere. També es presentarà La sang és més dolça que mai, de Josep Torrent, premi novel·la negra Memorial Agustí Vehí; es farà un acte d'homenatge en record a Josep Forment (editor d’Alrevés); i Sebastià Bennassar, Jordi de Manuel, Andreu Martín i Paco Camarasa impartiran un breu curs sobre com escriure gènere policíac. També es lliuraran en el marc de la setmana els premis Ciutat d'Olot i dos premis otorgats per revistes culturals digitals: el IV premi dels lectors de L’illa dels llibres i el tercer premi de contes d'estiu de Núvol.
El periodisme... al divan

El matí del dissabte 6 de setembre serà dedicat al periodisme amb El periodisme... al divan. Jordi Marsal, Irenen Ramentol i Júlia Urgell parlaran sobre periodisme compromès amb la realitat; la periodista Pilar Argudo impartirà una conferència sobre el llibre en català als mitjans de comunicació i l’Assumpta Maresma (VilaWeb), l’Ernest Alós (El Periódico), i la Valèria Gaillard (El Punt-Avui) parlaran sobre la insostenible lleugeresa del periodista cultural, amb la moderació de Màrius Serra. Aquestes xerrades aniran a to amb la resta del dissabte 6, que la Setmana dedicarà a les Revistes i la Premsa en Català. La carpa de l’iQuiosc traurà fum amb les demostracions i les sorpreses que s’hi esdevindran, i a la tarda diverses revistes presentaran alguns dels seus productes més interessants, com el documental Pi de la Serra. L’home del carrer, per Enderrock o la commemoració dels 30 anys del Setmanari El Temps.
Dia de les Biblioteques

Una altra de les dates assenyalades del programa és la del Dia de les Biblioteques Públiques, el dimecres 10. Les diferents biblioteques participants passejaran i compraran llibres per les seves col·leccions respectives i presentaran De Capçalera: 30 autors, 30 biblioteques, el projecte impulsat per la Institució de les Lletres Catalanes amb la col·laboració de l'Institut Català de les Dones, i que fa evident el vincle existent entre els escriptors catalans i les biblioteques del país. Cadascuna de les 30 biblioteques portarà un autor reconegut com a representant, com el Joaquim Carbó o la Teresa Costa-Gramunt, i conversaran entre ells mentre signen llibres als assistents.

També seran presents a la programació les Jornades Pedagògiques del dia 9, i l’Any Vinyoli tindrà una tarda dedicada aquell mateix dimarts. No hi podien faltar, l’Any del Tricentenari, activitats dedicades a la política i la història catalana. Es consagraran 32 actes a commemorar els fest de 1714 i també es dedicarà tot un espai a al Centenari de la Mancomunitat Completaran el programa d’activitats L’hora gastronòmica, una secció dedicada als llibres de cuina, Noves veus, sobre els escriptors novells, o tot allò relacionat amb un públic més familiar, com l’hora del conte, la IV Trobada d’Il·lustradors o la IV Trobada de Personatges de Conte.

Si voleu consultar la programació de la Setmana, us recomanem que visiteu el nou web de la Setmana del Llibre, on hi trobareu informació molt més detallada sobre cada un dels actes que hi tindran lloc.
Vilaweb

Origen


http://www.vilaweb.cat/noticia/4208454/2...

Més sobre Llibres (1376)