Àrea de normalització lingüística de l'Ajuntament d'Alcúdia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

Fa 40 anys, quan el franquisme va perdre els nervis per un curs de l'OCB

Diari de Balears - J. Riera 26-Ago-2014

Actualitat»Balears
Fa 40 anys, quan el franquisme va perdre els nervis per un curs de l'OCB
J. Riera | 26 agost 2014 Vistes: 55 vegades

Actualmente puntuada con 0 estrella(s) sobre 5
Púntualo 1 estrellas
Púntualo 2 estrellas
Púntualo 3 estrellas
Púntualo 4 estrellas
Púntualo 5 estrellas

Opina
#OCB#Porreresfa40anys
7122
Imatge recent de Sebastià Serra.
13-12-2013
| C. DOMÈNECH
0 0 0
Print Más grande Más grande

Aquell 1974 el franquisme vivia les seves raneres entre molts nervis. Al Caudillo li havien diagnosticat flebitis; a Portugal regnava la revolució, i a Espanya Carlos Arias Navarro impulsava el seu esperit aperturista del 12 de febrer. La dictadura tenia por. Al març va ser executat Salvador Puig Antich.

L'estiu d'aquell any l'OCB va organitzar un Curs de Cultura de Mallorca entre els dies 31 d'agost i 3 de setembre a Montision de Porreres. Va ser massa per al governador civil, l'ultrafranquista Carlos de Meer, que va ordenar la detenció del professor de 24 anys Sebastià Serra Busquets, per llavors vocal de l'OCB. Va ser durament interrogat i castigat amb 25.000 pessetes de multa. La mateixa sanció es va imposar a la cantant Julia León.

Àmplia participació
A la Brigada Política Social i a la Guàrdia Civil no li va caure massa bé que a la trobada de Montision acudissin unes 300 persones. Els conferenciants van passar aquests dies al monestir. Molta més gent, en general afiliats i simpatitzants de l'Obra Cultural van acudir-hi cada dia. Va intervenir el professor Sebastià Serra, sobre el futur autonòmic de Balears i analitzant l'avortat Estatut que es va elaborar durant la República; també van participar l'escriptor Antoni Serra, que va abordar l'obra de Guillem Forteza; el sociòleg Antoni Tarabini i els periodistes Andreu Ferret i Román Orozco, entre d'altres, com Vicenç Matas. El denominador comú va ser la necessitat ineludible de reconquistar la democràcia i la llibertat.

No va ser un acte a l'ús en aquells anys, en què l'oposició estava dirigida per clandestí PCE. Tot el contrari. No hi havia doctrinarismes, sinó moltíssima pluralitat. Van rebre el suport de la Junta Democràtica, que englobava a l'oposició espanyola. Va ser la gènesi de la Mallorca pluripartidista que ja mirava cap a l'autogovern quan el Cara al Sol encara era himne oficial del Moviment, el cap a Balears era el controvertit De Meer.

«Fent memòria t'adones que l'anhel autonòmic ja estava molt viu en aquells dies», recorda Sebastià Serra. Mai se li oblidarà el desplegament policial a la porta de la casa dels seus pares, al carrer Lluís Martí de Palma, una vegada que havia tornat al seu domicili. Abans de les vuit del matí es va presentar un nodrit grup de policies i el van detenir. L'hi van portar al Govern Civil. En un despatx de la planta baixa va ser severament interrogat pels socials.

Interrogatori
«No em van pegar, però vaig ser vexat oralment», evoca avui Serra. Li van imposar una multa de 25.000 pessetes pel que havia dit, com la cantant Julia León, que havia enfervorit a la concurrència amb les seves cançons. Altres participants no van ser ni detinguts ni multats, però la Guàrdia Civil els tenia tirat l'ull. L'advocat de Sebastià Serra va interposar recurs contenciós administratiu. Va ser desestimat, però aquesta acció jurídica ha permès que es conservi el sumari i l'informe de la Guàrdia Civil, que havia espiat el curs de Porreres. Com se sap, els informes realitzats per les forces de seguretat durant la dictadura han desaparegut en la seva gran majoria.

A Sebastià Serra se li va permetre pagar la multa a terminis. L'any 1975, quan va morir Franco, encara li restaven dues terceres parts per abonar. Li va ser perdonat el que havia de pagar. Va ser amnistiat. Quan es va produir el curs de Porreres el president de l'Obra Cultural Balear era Climent Garau, que es va desmarcar de l'organització dels participants. Serra era vocal de l'Obra, igual que Antoni Tarabini, que també va ser detingut per altres motius en aquella època. Sens dubte, hi va haver molt sofriment en la lluita de Mallorca per la llibertat.
Diari de Balears - J. Riera

Origen


http://dbalears.cat/actualitat/balears/a...

Més sobre Història de la llengua (399)