Àrea de normalització lingüística de l'Ajuntament d'Alcúdia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

Ontinyent demana que el Cant de la Sibil·la siga Patrimoni Cultural Valencià

La Veu del País Valencià 10-Ago-2014

Actualitat - Cultura
< anterior | següent >

Diumenge, 10 d'agost a les 00:00h Cultura

Vall d'Albaida > Serpis > País Valencià
Ontinyent demana que el Cant de la Sibil·la siga Patrimoni Cultural Valencià
La sol·licitud de la distinció que atorga la Generalitat va ser aprovada per unanimitat a l’últim plenari i ja s’està tramitant
Comentaris Comenta-ho

Dolent Fluix Bo Molt bo Fabulós (1 vot)

URL curta

Etiquetes
cant de la Sibil·la, Ontinyent

RedactaVeu / Ontinyent

Ontinyent ha demanat a la Generalitat la inclusió del Cant de la Sibil·la a l’Inventari del Patrimoni Cultural Valencià amb la qualificació de Bé Immaterial de Rellevància Local. A l’últim plenari es va aprovar, per unanimitat, la sol·licitud perquè la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència reconega la representació ontinyentina del drama litúrgic medieval com una de les expressions musicals més representatives i valuoses de la cultura i les formes de vida tradicionals valencianes.

El regidor de Cultura de l’Ajuntament d’Ontinyent, José Antonio Calabuig Oviedo, ha recordat que el Cant de la Sibil·la és “un esdeveniment cultural únic, amb profundes arrels en la nostra història”. Oviedo considera que les característiques del drama litúrgic que profetitza la fi del món, d’origen medieval i molt difós al Sud d’Europa fins que va ser prohibit per l’Església al segle XVI, s’ajusten als requisits per a aconseguir aquest reconeixement.


Aquesta distinció es dirigeix en especial a aquelles tradicions que mantenen i potencien l’ús del valencià i, en aquest aspecte, el Cant de la Sibil·la, que originàriament es cantava en llatí, és una de les primeres expressions poètiques en la nostra llengua, ja que es documenten versions en valencià des del segle XIII. “La idea de sol·licitar-la va ser del Consell Municipal de Cultura. Les associacions que participen en el Cant de la Sibil·la ens van suggerir que així adquiriria un major reconeixement i des del Govern d’Ontinyent ens va parèixer convenient i vam iniciar el procediment”, ha explicat el regidor. Oviedo ha assenyalat que l’Ajuntament està preparant des del començament de l’any la documentació necessària per a la tramitació de la sol·licitud d’inclusió com a Bé Immaterial de Rellevància Local.

Des de l’any 2000, quan es va recuperar aquesta tradició, el Departament de Cultura de l’Ajuntament d’Ontinyent organitza amb diverses entitats i associacions locals, com el grup Menestrils, la Colla de Campaners o el Grup de Danses, la representació del Cant de la Sibil·la. Aquesta posada en escena, que té lloc cada 22 de desembre a l’església de Santa Maria, s’ha convertit en una cita imprescindible en el calendari cultural de la ciutat i ha esdevingut en un reclam de primer ordre per al turisme cultural que atrau públic local, comarcal, estatal i fins i tot de la resta del món.

En cas d’aconseguir la inclusió a l’Inventari de Béns Immaterials de Rellevància Local de la Generalitat, la Conselleria de Cultura dictaminarà les mesures a adoptar que garantisquen la preservació i difusió del cant, així com de la seua investigació i documentació. El regidor de Cultura s’ha mostrat confiat que el Cant de la Sibil·la obtindrà el reconeixement, en tractar-se d’una manifestació cultural “de gran rellevància”. Oviedo ha subratllat, a més, el gran poder d’atracció: “És igual quin dia de la setmana siga, cada 22 de desembre l’església de Santa Maria s’ompli per veure i escoltar el Cant de la Sibil·la”.

La Veu del País Valencià

Origen


http://www.laveupv.com/noticia/10508/dem...

Més sobre Glosadors - Cultura tradicional (136)

Destacats