Àrea de normalització lingüística de l'Ajuntament d'Alcúdia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

L'exalcalde de l'Alguer acusa Òmnium i la Generalitat de «colonialisme»

Nació Digital - Bernat Ferrer 16-Jul-2014

L'exalcalde de l'Alguer acusa Òmnium i la Generalitat de «colonialisme»
Carlo Sechi valora molt negativament la presència d'ambdues institucions a la ciutat
"Demanem als catalans de no ésser ingerents en les coses alguereses", diu
Bernat Ferrer , Ateneu Barcelonès | Actualitzat el 16/07/2014 a les 21:00h
Arxivat a: Política, Òmnium Cultural, Alguer, Carlo Sechi
L'exalcalde de l'Alguer Carlo Sechi, a l'Ateneu Barcelonès. Foto: Bernat Ferrer/Nació Digital.

La Generalitat de Catalunya té presència permanent a l'Alguer mitjançant l'Espai Llull-Representació de la Generalitat a l'Alguer. Igualment, Òmnium Cultural compta a l'enclavament català de Sardenya amb una delegació. Però una i altra institució no compten amb el suport d'una bona part dels algueresos, assegura qui va ser alcalde de la ciutat el 1994, Carlo Sechi. "El futur de la catalanitat a l'Alguer és a les mans dels algueresos", assegura a Nació Digital. "Perquè això és colonialisme", critica amb contundència. I reclama: "Demanem als catalans de no ésser ingerents en les coses alguereses."

Sechi assegura que ja va traslladar aquestes opinions al llavors president de la Generalitat, José Montilla, durant el mandat del qual es va obrir l'oficina. Ara insisteix: "Em demano quin era l'espírit de portar un ofici de la Generalitat a l'Alguer. L'Alguer és una realitat molt petita: no entenc per què la Generalitat s'hi gasta diners. Per portar-hi el concert d'una coral? Per fer un acte l'Onze de Setembre? Sobretot en una època de crisi com aquesta, els diners es podrien destinar a propostes més profitoses."

I és que, segons l'exalcalde, "l'orgull més grans que els catalans han de trendre és que són els algueresos els que participen activament en aquesta nació. Als algueresos no els ha sol·licitat ningú ser part de la comunitat lingüística catalana, són ells que ho volen".

En base a aquest raonament, afirma: "L'Alguer té de trendre la sua pròpia autonomia. Si fem iniciatives en favor de la llengua i cultura catalanes, no ha de parèixer que això es fa perquè ho diu la Generalitat. Jo he estat crític des del primer moment, perquè no veieva la utilitat d'aquell despatx."

A més, també reclama que es faci un balanç dels últims cinc anys de la Representació de la Generalitat a l'Alguer, que creu que serà pobre. "Si la Generalitat gastés els diners que gasta per mantenir aquella oficina, ho fes per ajudar la cultura algueresa, hauria tingut un resultat deu voltes millor", assegura.

Òmnium al País Valencià

Sobre Òmnium Cultural a l'Alguer, es pregunta: "Per què Òmnium no obre delegacions al País Valencià o les Illes? Perquè allí ja hi ha les entitats del lloc. I a l'Alguer també hi ha entitats del lloc!" Concretament, l'Obra Cultural de l'Alguer i l'Escola d'Alguerès. "L'Alguer ha demostrat de trendre capacitat autònoma", reivindica, i assegura que ho va parlar tant amb Jordi Porta com ara amb Muriel Casals, però que cap dels dos presidents no li ha donat resposta.

Segons Sechi, "Catalunya i la comunitat internacional de llengua catalana no serien avui en el món el que són sense l'Alguer. Som aquella petita cosa que fa més gran la comunitat catalana". I, perquè aquesta comunitat continuï viva i dinàmica, creu que la Generalitat i Òmnium se n'haurien de retirar. "La situació actual no s'aguanta", creu. "Perquè tu me pots donar algun consell, algun suggeriment, ma no venguis a ma ocupar o ma dir allò que he de defendre. Perquè això no ho acceptarà ningú", sentencia.
Nació Digital - Bernat Ferrer

Origen


http://www.naciodigital.cat/noticia/7152...

Més sobre Alguer (61)