Àrea de normalització lingüística de l'Ajuntament d'Alcúdia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

Felipe VI parla en català per insistir que a Espanya hi cap tothom

Vilaweb 27-Jun-2014

Divendres 27.06.2014 06:00

Felipe VI parla en català per insistir que a Espanya hi cap tothom

Reivindica el títol de princesa de Girona per a la seva filla · Vol fer més present la corona a Catalunya per transmetre 'missatges de respecte, entesa i convivència'

Xarxes socials
Envia l'article
Imprimeix l'article
Converteix a PDF

Men?ame

Felipe VI va anar ahir a Girona, en el primer viatge fora de Madrid des que va ser proclamat rei d'Espanya la setmana passada. Els monarques espanyols hi van lliurar els premis Impulsa, de la Fundació Príncep de Girona, i tot seguit van acudir al sopar privat de la fundació. En l'acte dels premis, Felipe VI va coincidir amb el president de la Generalitat, Artur Mas. En el discurs va intercalar el català i el castellà i va reivindicar el títol de princesa de Girona per a la seva filla Leonor. Per a ell --va afegir-- va ser un honor ostentar aquest títol nobiliari.

Felipe VI vol fer 'més present' la corona espanyola a Catalunya per transmetre 'missatges de respecte, entesa i convivència'. Va aprofitar la primera visita oficial per fer un discurs de mà oberta als catalans, reconeixent-ne la llengua i la cultura com a signes d'identitat, però també per a defensar novament que en una 'Espanya plural' hi cap tothom. I aquí va subratllar la voluntat de tenir-hi un paper actiu, per a acostar la monarquia al territori i fer-hi més visites per a afavorir l'entesa.

Per començar el discurs va dir que, aquests darrers anys, ell i la reina havien fet 'visites freqüents' a Catalunya. Uns viatges que, segons que va dir, els havien permès de 'conèixer i comprendre millor' tant la seva realitat com 'el sentir i el pensar' dels catalans.

Tot seguit va desgrana els trets que, segons ell, han forjat 'el segell distintiu' dels catalans. En destacà l'amor a la terra 'i en especial a la llengua i la cultura', la capacitat emprenedora, la mirada cap a l'exterior o 'l'esperit reflexiu i crític'.

Per aquestes qualitats --va afegir--, els catalans han estat 'respectats, admirats i estimats'. I en aquest punt va tornar a dir que, en un 'estat plural', tothom hi cap, perquè precisament el caràcter català 'ha contribuït al progrés general d'Espanya en conjunt'.

Primer viatge fora de Madrid

La proclamació de Felipe VI va ser interpretada com una maniobra arran del procés sobiranista i la incapacitat de Juan Carlos d'encarar-lo. Tot i que Mas va retreure que no havia sentit res de nou en el discurs del rei espanyol, el cap de setmana va parlar del paper de moderador i àrbitre que podia tenir el nou rei espanyol per a desencallar les relacions entre Catalunya i Espanya. Ara, Mas també va dir amb claredat: 'Independentment de què facin ells, nosaltres seguirem la nostra via.'

El primer viatge del nou rei ha estat a Girona, d'on ha estat príncep fins ara, però la ciutat ja fa temps que rebutja aquest títol nobiliari. S'hi han fet nombroses concentracions antimonàrquiques, i avui se n'ha fet una altra.

A més, l'Ajuntament de Girona ja ha fet saber que no vol que la infanta Leonor, filla de Felipe, passi a tenir el títol que fins ara ostentava el seu pare. 'L'any 1981 es va votar per unanimitat una moció promoguda pel regidor de la UCD i el del PSUC, que demanava a la casa reial que vingués a investir el príncep Felip com a príncep de Girona. Això avui és impensable, no passarà. De l'Ajuntament de Girona no sortirà cap petició com la que va sortir el 1981. No crec que es vulgui potenciar el títol de princesa', va dir fa pocs dies el batlle, Carles Puigdemont. I hi insistí: 'No es farà cap pas per demanar que utilitzi aquest títol ni serà convidada a cap acte d'investidura com es va fer l'any 1990 amb el príncep.'

Xarxes socials
Envia l'article
Imprimeix l'article
Converteix a PDF

Men?ame
Imatges

Notícies relacionades

Convocada una manifestació contra la presència de Felipe VI a Girona (26.06.2014)
Mas: 'Independentment de què facin ells, seguirem la nostra via' (22.06.2014)
El govern espanyol descarta que Felipe VI intercedeixi per Catalunya (20.06.2014)
Felipe VI no dóna corda a la tercera via (20.06.2014)
Mas: 'El discurs de Felipe VI és el que hem sentit sempre' (19.06.2014)
La premsa internacional destaca Catalunya com a principal problema de Felipe (19.06.2014)
Felipe VI: 'Vull reafirmar la meva fe en la unitat d'Espanya' (19.06.2014)
Felipe VI es corona vestit de militar i amb grans absències (19.06.2014)


Vilaweb

Origen


http://www.vilaweb.cat/noticia/4200310/2...

Més sobre Política Lingüística Estat espanyol (1236)