Àrea de normalització lingüística de l'Ajuntament d'Alcúdia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

La gran obra de Prat de la Riba, a El Punt Avui TV

Diari El Punt Avui. Sant Just Desvern 24-Jun-2014

La gran obra de Prat de la Riba, a El Punt Avui TV
Emissió, a les 9 del vespre, d'un documental sobre la Mancomunitat
Intent de tenir estructures d'estat
24/06/14 02:00 - Sant Just Desvern - Redacció
[Enric Prat de la Riba, impulsor de la Mancomunitat Foto: ARXIU.]
Enric Prat de la Riba, impulsor de la Mancomunitat Foto: ARXIU.
1

El Punt Avui Televisió emetrà avui a les 9 del vespre el documental Somiar un país, construir un somni, dedicat al centenari de la Mancomunitat de Catalunya, la primera institució d'autogovern de Catalunya que es va constituir el segle passat i que va ser dissolta abruptament per la dictadura del general Miguel Primo de Rivera.

Es tracta d'un projecte audiovisual produït per La Xarxa i que està dirigit per Enric Canals. El documental explica la vida quotidiana a la Catalunya de fa un segle i el context en el qual va néixer la Mancomunitat, de fet, la unió de les diputacions de les quatre províncies en què estava dividit el nostre país.

El documental és una peça de 55 minuts en la qual es repassa també totes les fites que va aconseguir aquesta institució i que ja permetia albirar com, fins i tot amb un autogovern limitat, Catalunya era capaç de modernitzar el país.

Així, segons s'explica en aquest documental, la Mancomunitat va aconseguir en poc més de deu anys crear una xarxa de carreteres, de telèfons, de biblioteques i d'escoles. Coneixedor que un país industrialitzat necessitava d'una mà d'obra especialitzada, la Mancomunitat va posar en marxa també l'Escola del Treball.

També va projectar altres millores d'una modernitat absoluta; fins i tot algunes que encara estan pendents. Però tot això es va interrompre quan va arribar la dictadura militar, i es va intentar reprendre durant l'etapa republicana, per quedar definitivament estroncat durant la dictadura del general Franco.

La Mancomunitat de Catalunya es va constituir el 6 d'abril del 1914 per inspiració d'Enric Prat de la Riba, un personatge al qual se li dedica una part important del documental, amb algunes escenes dramatizades a càrrec de l'actor Pere Martínez.

S'ha de recordar que la Mancomunitat va ser la primera forma d'autogovern unitari des que Catalunya va perdre les seves llibertats, el 1714. Quan es va crear, Prat de la Riba era conscient que aquella organització de base municipalista era, de fet, una estructura d'estat.

En aquest documental, diversos historiadors com ara Josep Maria Solé i Sabate, Borja de Riquer i Agustí Colomines, o polítics com Jordi Pujol i Miquel Roca, expressen les seves opinions sobre el que va representa l'obra de la Mancomunitat.

Darrera actualització ( Dimarts, 24 de juny del 2014 02:00 )
Diari El Punt Avui. Sant Just Desvern

Origen


http://www.elpuntavui.cat/noticia/articl...

Més sobre Documentals (43)

Destacats