Àrea de normalització lingüística de l'Ajuntament d'Alcúdia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

“Les modalitats insulars normatives han de poder ser part de l’estàndard”

Diari Ara Balears - Mercè Pinya. Palma 5-Jun-2014

“Les modalitats insulars normatives han de poder ser part de l’estàndard”

M. PINYA Palma | Actualitzada el 05/06/2014 00:00

El recomano 0
0 Comentaris

Ampliar font Reduïr font

“Les modalitats insulars normatives han estat arraconades i han de poder ser estàndard”. El director de l’Institut d’Estudis Baleàrics, Antoni Vera, respongué així ahir a les declaracions del president de la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans, Isidor Marí, que des de Palma afirmà aquest dimarts que és “absurd contraposar les modalitats insulars a l’estàndard”, en tant que es tracta de registres lingüístics diferents i que, depenent del context comunicatiu, “com tots els estàndards”, s’utilitzen en situacions que requereixen formalitat.

“Per qüestions de fonètica o lèxic, l’estàndard d’aquí no és igual que l’estàndard de Lleida, o el de Girona o Tarragona”, afirmà Vera. Pel filòleg, “no es tracta de contraposar les modalitats insulars a un estàndard, sinó que les modalitats genuïnes, que tenen el vistiplau de la normativa, es facin d’ús estàndard”, ja que al seu parer “han estat arraconades”.

Tanmateix, Vera va assegurar que en cap cas no vol posar en dubte les paraules d’Isidor Marí, expert en la matèria.

L’Institut d’Estudis Baleàrics edità el desembre passat un manual en què es recullen les modalitats insulars, Les modalitats insulars. Recull de formes lingüístiques normatives de les Illes Balears. Durant la presentació, tant la consellera d’Educació i Cultura, Joana Maria Camps, com el director de l’entitat recordaren que aquesta tasca es fa “dins la unitat de la llengua catalana”. L’edició d’aquest llibre, elaborat pels serveis tècnics de l’IEB, tenia com a objectiu oferir als ciutadans i als diferents organismes de les Illes Balears una eina que els permeti consultar fàcilment les peculiaritats del parlar de cada una de les illes “que tenen el vistiplau de la normativa”, afirmaren els responsables de l’Institut.

Diari Ara Balears - Mercè Pinya. Palma

Origen


http://www.arabalears.cat/balears/modali...

Més sobre Estandardització/llengua culta (96)