Àrea de normalització lingüística de l'Ajuntament d'Alcúdia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

Lloseta segueix apostant per la literatura en català

Diari de Balears - Antoni Agüera 25-Abr-2014

ActualitatbulletCultura
Lloseta segueix apostant per la literatura en català
Ahir s'atorgaren els guardons de la setzena edició dels premis literaris llosetins, un dels pocs certàmens que es mantenen exclusivament en la llengua pròpia
A. Agüera | 25 abril 2014 Vistes: 120 vegades

Actualmente puntuada con 5 estrella(s) sobre 5
Púntualo 1 estrellas
Púntualo 2 estrellas
Púntualo 3 estrellas
Púntualo 4 estrellas
Púntualo 5 estrellas

Opina
#lletres
4983
Els premiats, amb Moll i González, ahir a Can Alcover.
24-04-2014 | Joan Torres.
32 66 1
Print Más grande Más grande

Lloseta atorgà ahir els seus premis de narrativa i poesia en català, uns guardons que esdevenen una autèntica rara avis en la conjuntura actual de retallades als pressuposts d'activitats culturals, que especialment han afectat els certàmens en la llengua pròpia.

Els XVI Premis Literaris Vila de Lloseta es lliuraren anit al Teatre de la localitat, però abans, al migdia, tenguérem l'oportunitat de conèixer de més a prop els guanyadors a Can Alcover.

D'una banda, Pau Vadell s'alçà amb el premi de poesia -premiat amb 1.500 euros- per Sang cremada. Es tracta d'una continuació del poemari Carnatge, feta a base de nanopoemes, ben adients per consumir enmig del vertigen del dia a dia. En la banda de la prosa, el periodista i escriptor Aleix Cort està al darrere d'El lladre d'ombres, un recull de contes que van conformant una història peça a peça, però que també tenen una veu i entitat pròpies. Aquest és retribuït amb 3.000 euros.

Obres en la llengua pròpia
Aquests guardons han assolit la categoria de referent cultural en ser dels pocs que es mantenen íntegrament per a obres escrites en la nostra llengua. Just Santanyí, sa Pobla, Inca i Lloseta tenen actualment premis de poesia en català, i el llistat es redueix als dos últims municipis en el cas de la narrativa.

La regidora de Cultura del consistori llosetí, Pepi González, interpreta aquest fet com una manifestació més de la tònica que marca l'àmbit cultural nostrat en l'actualitat, i que per exemple es veu fidelment reflectida en l'evolució dels Premis Ciutat de Palma, que avui dia són bilingües. Segons això, la tendència pot anar retirant el català de tots els espais oficials que prestigien una llengua, arraconant-la d'aquesta forma a ambients més 'casolans'.

En canvi, González manté que Lloseta no avança per aquest camí, i es mostra satisfeta de poder mantenir uns premis de qualitat, així com de no haver hagut de reduir les partides destinades a aquesta finalitat, ni enguany ni tampoc l'any que ve.

Així mateix, en representació de l'Editorial Moll comparegué a l'acte Susanna Moll, qui destacà l'orgull que senten d'haver pogut publicar les obres dels guanyadors de totes les edicions d'uns premis tan sensibles amb la nostra llengua com aquests. Enguany, quan l'editorial compleix el seu 80è aniversari, ho seguiran fent.
Diari de Balears - Antoni Agüera

Origen


http://dbalears.cat/actualitat/cultura/l...

Més sobre Premis i distincions (1239)

Destacats