Àrea de normalització lingüística de l'Ajuntament d'Alcúdia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

La Ràdio i Televisió de Mallorca encara gasta més de 13.500 euros cada mes

Diari Ara Balears - Enric Borràs. Palma 30-Mar-2014

MITJANS PÚBLICS
La Ràdio i Televisió de Mallorca encara gasta més de 13.500 euros cada mes

[M] no atura d'acumular deute, tot i que va tancar el 2011

ENRIC BORRÀS Palma | Actualitzada el 30/03/2014 23:48

El recomano 5
0 Comentaris

Ampliar font Reduïr font
Llegir més tard

DOS ANYS I MIG Els darrers informatius de Televisió de Mallorca i d’Ona s’emeteren el 9 de desembre de 2011. Tanmateix, la qüestió de [M] encara coeja.

La Radiotelevisió de Mallorca (RTVM) encara existeix, tot i que ja fa gairebé dos anys i mig que el Partit Popular la va fer tancar. És com si fos conservada en formol. No emet, però tampoc no és morta, perquè continua gastant més de 13.500 euros cada mes. I no atura d’acumular deutes. És la radiotelevisió zombi de Mallorca.

En concret, entre els mesos de desembre i febrer, l’ens no-mort va gastar, com a mínim, 41.000 euros. Els tres mesos anteriors havia acumulat 41.250 euros de despeses, una mitjana de més de 13.500 euros gastats cada mes. Qui es fa càrrec ara de l’executada RTVM és un administrador concursal que cada trimestre presenta al Jutjat Mercantil número 1 de Palma un informe sobre l’estat de la liquidació de l’empresa fundada pel Consell de Mallorca. L’ARA Balears ha tingut accés als dos darrers informes trimestrals, en què consten els comptes d’una empresa de ràdio i televisió que no emet des del desembre de 2011.

“De tot això no en sabem res”, admetia divendres a aquest diari la presidenta del Consell de Mallorca, Maria Salom, responsable del tancament de la radiotelevisió insular. Salom va excusar-se dient que l’empresa és ara en mans de l’administrador concursal i que el Consell no hi fa ni hi desfà res. “No us puc fer cap declaració”, va deixar anar.

Despeses

Mentrestant, l’empresa zombi continua gastant doblers. Però en què els gasta? A pagar l’administrador concursal, per exemple. El penúltim trimestre es va autoadjudicar 8.450 euros, d’acord, tal com recorda l’administrador mateix, amb la retribució fixada en una interlocutòria judicial. En l’informe del darrer trimestre que ha aconseguit aquest diari, hi manca una pàgina corresponent a alguns pagaments però, partint de la base que l’administrador cobra el mateix cada mes, s’ha inclòs la mateixa quantitat en el còmput de l’últim trimestre. Així mateix s’ha fet amb la nòmina de l’únic treballador que queda contractat en plantilla -sí, RTVM encara té un treballador-, que suma 7.854 euros en l’informe del penúltim trimestre, i amb els 2.735 euros del servei de vigilància contractat per Son Puig.

Aquest diari s’ha posat en contacte amb l’únic treballador que encara fa feina a la radiotelevisió, un antic directiu de l’empresa, però ha declinat fer cap declaració perquè no hi està “autoritzat”. Admet que fa feina per a la liquidació de RTVM -tasques administratives i per a la venda dels béns que hi queden-, però no vol entrar en més detalls.

Entre les altres despeses que consten als reports de l’administrador concursal, destaquen 14. 068 euros d’imposts i retencions en l’últim informe i, en el penúltim, 10.000 euros per a l’advocat i el procurador que assisteixen el procediment de concurs de creditors. A això cal afegir-hi despeses més petites, de desenes o centenars d’euros, per conceptes com ara la connexió d’ADSL, tràmits notarials, el telèfon mòbil del treballador que queda contractat i taxes judicials.

Ingressos

La radiotelevisió zombi de Mallorca no només té despeses: té doblers al compte i encara aconsegueix algun ingrés agònic. Reclama, encara que sigui per via judicial, els pagaments que es deuen a RTVM. En el darrer informe de l’administrador s’explica que dues publicitàries havien pagat 8.450 euros que devien a l’empresa; en el penúltim no en consta cap. Però a banda de cobrar factures pendents, també intenta vendre’ls els béns.

L’arxiu audiovisual, amb els enregistraments de tot allò que es va emetre a la ràdio i a la televisió, és en subhasta. L’administrador diu que s’ha rebut “l’interès” del Consell per comprar l’arxiu, però que encara no ha fet “una oferta en ferm” i que hi ha d’altres ens públics i privats que el volen. El que sí que s’ha començat a vendre és l’equipament audiovisual, com ara càmeres i micròfons, que sobretot s’ha col·locat en lots grans a la Península, com en una escola privada de comunicació de Barcelona.

Deutes

En el darrer informe de l’administrador concursal hi consten 41.250 euros de crèdits contrets després de la declaració de la radiotelevisió insular en concurs de creditors el 26 de gener de 2012. En aquest període també s’han acumulat més deutes, sobretot els 318.560 euros de despeses legals pendents de pagar a Tema Concesionaria arran del litigi de Son Puig, que RTVM va perdre.

En el procés de Son Puig, l’edifici que havia de ser la seu de la radiotelevisió pública i mai no ho va ser, l’Audiència de Palma ja va condemnar RTVM a pagar 7,76 milions d’euros a Tema, més interessos, que podrien elevar la xifra als dotze milions. I a banda de tot això, encara cal sumar-hi els 900.000 euros de pagaments vençuts amb les productores que l’empresa mateixa reconeixia el 26 de gener de 2011. En total, pel cap baix, RTVM deu més de nou milions d’euros, que podrien arribar a més de catorze amb els interessos de Son Puig.

Fins quan pot durar aquesta situació? Doncs a la radiotelevisió zombi encara li queda, pel cap baix, un any de vida. L’administrador concursal explica en el penúltim informe que s’espera que la sentència per la demanda contra RTVM dels treballadors afectats per l’Expedient de Regulació d’Ocupació no es resolgui fins al 2015. I “per un criteri de prudència”, per com podria afectar aquesta sentència el repartiment de béns entre els creditors, l’administrador diu que cal esperar fins que no surti la sentència per concloure el procés concursal.

Diari Ara Balears - Enric Borràs. Palma

Origen


http://www.arabalears.cat/balears/encara...

Més sobre Televisió de Mallorca i Ona Mallorca (86)