Àrea de normalització lingüística de l'Ajuntament d'Alcúdia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

Querella criminal contra Bauzá, Camps i Estarellas de les famílies menorquines pel TIL

Diari de Balears 7-Abr-2014

ActualitatbulletPolí­tica
Querella criminal contra Bauzá, Camps i Estarellas de les famílies menorquines pel TIL
dBalears | 07 abril 2014 Vistes: 599 vegades

Actualmente puntuada con 5 estrella(s) sobre 5
Púntualo 1 estrellas
Púntualo 2 estrellas
Púntualo 3 estrellas
Púntualo 4 estrellas
Púntualo 5 estrellas

14 opinions
#fapma#NoAlTIL
4652
Manifestació contra el TIL a Maó.
29-09-2013
| Gemma Andreu.
79 53 4
Print Más grande Más grande

La Federació d'Associacions de Pares i Mares d'Alumnes de Menorca (FAPMA) presentà el passat divendres dia 4 d'abril als jutjats d'instrucció de Palma una querella criminal contra José Ramón Bauzá, Joana Maria Camps i Guillem Estarellas, per la presumpta comissió dels delictes de prevaricació, desobediència i impediment de l'exercici de drets cívics reconeguts a la Constitució.

L'entitat que aplega els col·lectius de pares d'alumnes de l'illa informa mitjançant un comunicat que l'acord per a emprendre "accions legals" contra els responsables de la política educativa del Govern arrencà de les assemblees de pares i mares que es van dur a terme els passats mesos de setembre i octubre. Segons això, inicialment, la FAPMA, les associacions de pares implicades així com diverses famílies a títol particular van presentar un recurs d'alçada contra la resolució del secretari autonòmic d'Educació, Guillem Estarellas, que imposava el projecte de Tractament Integrat de Llengües (TIL) als tres instituts de Maó i al de Ferreries.

Arbitrarietat
En aquell recurs ja s'advertia que aquests resolucions vulneraven el dret fonamental que assisteix a pares i mares a participar en la gestió i el control del centres educatius. FAPMA recorda que "tots els recursos van ser rebutjats el mes de desembre, basant-se en la interpretació arbitrària de l'article 20 del Decret de tractament integrat de llengües".

En aquest sentit, l'escrit d'interposició de la querella defensa que "la imposició dels projectes de TIL contra el parer del Consell Escolar dels centres podria constituir un delicte d'impediment en l'exercici de drets cívics", un fet que d'acord amb l'article 542 del Codi Penal, és punible amb la "inhabilitació per a càrrec públic per un temps d'entre un a quatre anys".

Expedients a docents
Així mateix, la querella es refereix a l'obertura d'expedients disciplinaris als directors dels tres instituts de Maó, basada també, segons constata FAPMA, en una "interpretació desviada de l'article 20 del Decret de TIL i impulsada de nou per Estarellas". En aquest cas la consideració és que l'actuació contra els directors menorquins "perseguia únicament represaliar-los políticament i intimidar la resta de la comunitat educativa, fent un ús arbitrari de les potestats administratives".

La Federació apunta que aquesta conducta podria constituir "un delicte de prevaricació, previst a l'article 404 del Codi Penal, i castigat amb inhabilitació per a càrrec públic per un temps d'entre set i deu anys".

Decret exprés
Per últim, la querella es fa ressó de l'adopció del Decret-Llei de TIL el passat 6 de setembre, un 'decret exprés' que adoptà l'Executiu tot just dues hores després que la sala del contenciós administratiu del TSJIB deixàs sense efecte l'aplicació del Decret 15/2013 del TIL.

Els pares i mares menorquins consideren que aquesta actuació, imputada en aquest cas a Bauzá i Camps, podria constituir sengles delictes de "desobediència, prevaricació i d'impediment de l'exercici de drets cívics prevists a la Constitució". D'aquesta forma, i d'acord amb l'article 410 del Codi Penal, la desobediència de resolucions judicials pot comportar la imposició d'una multa de tres a dotze mesos i la inhabilitació per a càrrec públic de sis mesos a dos anys.

FAPMA informa a més que l'encàrrec i redacció de la querella s'ha finançat amb "aportacions voluntàries", que es van fer a aquest efecte en la Marxa per l'Educació del passat 13 d'octubre. Afirmen que no es dedicarà cap part del pressupost ordinari de l'entitat a finançar l'acció, i per això, s'ha iniciat una campanya de micromecentage per aconseguir els doblers necessaris per a sostenir el plet. Les aportacions es poden fer a www.totsuma.cat/querellabauza, i es pretenen recaptar 7.000 euros.
Diari de Balears

Origen


http://dbalears.cat/actualitat/balears/f...

Més sobre Política Lingüística Illes Balears (2017)