Àrea de normalització lingüística de l'Ajuntament d'Alcúdia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

L'andorrà Iñaki Rubio, premi Recull de narrativa

Nació Digital - ACN. Blanes 9-Mar-2014

L'andorrà Iñaki Rubio, premi Recull de narrativa
El jurat ha distingit 'L'altre costat del mirall', que proposa una mirada divertida i diferent de la vida quotidiana
ACN, Blanes | Actualitzat el 09/03/2014 a les 18:10h
Arxivat a: Cultura, Premis Recull , Iñaki Rubio, Premis Recull
Per primer cop en la història dels premis literaris Recull de Blanes, un andorrà, Iñaki Rubio, ha estat el guanyador del guardó Joaquim Ruyra de Narrativa amb l'obra 'L'altre costat del mirall', on proposa una mirada divertida i diferent de la vida quotidiana. Enguany, els premis han arribat a les seves noces d'or, marcant un rècord de participació amb 225 treballs de 196 autors catalans i d'arreu d'Europa. La nova secció del Premi de Conte Infantil ha estat la més concorreguda amb 66 treballs presentats. Josep Víctor Gay s'ha tornat a emportar per segon cop el Premi Salvador Reynaldos de Periodisme i l'actor Ramon Madaula ha aconseguit el Premi de teatre amb 'Coses Nostres'.

Un any més, aquest diumenge s'han donat a conèixer les obres guardonades dels Premis Recull de Blanes. Enguany, coincidint amb la seva 50a edició, els prestigiosos premis literaris de les comarques gironines han arribat a la major xifra d'obres participants amb 225 treballs de 196 autors d'arreu de Catalunya, Andorra, Espanya i Europa. En concret, s'han rebut 126 obres de Barcelona, 36 de Girona, 18 de Tarragona, sis de Lleida i sis de Blanes. També s'han comptabilitzat 16 treballs procedents de les Illes Balears i onze del País Valencià. Fins i tot han concursat obres originàries de França (4), una de Suïssa i una d'Andorra.

Enguany, el jurat dels premis ha comptat amb la presència de tres nous membres i, en total, han estat deu persones qui han escollit els guanyadors. Contra tot pronòstic, la secció més concorreguda ha estat l'àmbit del Conte Infantil - novetat d'aquest any- que ha rebut 66 obres. "Fa dos anys pensàvem si podríem celebrar noves edicions i, al final, s'ha tornat a demostrar que es tracta d'una gran aposta", ha explicat el president del jurat, Vicenç Llorca. "Es tracta d'uns premis lliures en els quals només es té en compte la qualitat de les obres presentades i enguany hem rebut 225 títols, és una bestiesa", ha afegit.

Llorca ha estat l'encarregat d'anar presentant i donant a conèixer les obres premiades. D'una banda, Iñaki Rubio - escriptor d'Andorra- s'ha emportat un dels premis més importants dels guardons, el Premi Joaquim Ruyra de Narració dotat amb 2.500 euros amb l'obra 'L'altre costat del mirall'. El treball, tal i com ha definit el seu autor, és una obra que intenta mostrar una "mirada divertida i diferent" de la vida quotidiana. "Els contes et permeten crear un espai diferent, estic molt agraït d'haver guanyat aquest premi i així espero poder reivindicar el gènere dels contes que moltes vegades sembla que són poca cosa", ha explicat el premiat. L'obra, en clau d'humor, té a Pere Calders com a referent i vol ser una oda a l'alegria i l'optimisme.

D'altra banda, Joan Carles González Pujalte de Mataró ha aconseguit el premi Benet Ribas de Poesia, dotat amb 1.500 euros, amb el treball 'Les coses i els miratges'. "Quan arribes a una edat i t'atures a analitzar la vida t'adones que moltes coses no són el que creies. Tots som nens de cinc anys" , ha reflexionat metafòricament l'autor.

El premi Salvador Reynaldos de Periodisme ha tornat a recaure, per segon cop, en el periodista gironí Josep Víctor Gay. L'any 2012, aquest reconegut escriptor ja va guanyar aquesta mateixa categoria dels Premis Recull amb l'article titulat 'Joaquim Ruyra i Girona: un gran silenci'. Ara, l'autor ha estat premiat per l'article 'Joaquim Ruyra i Carles Rahola, vides...morts paral·leles'. En aquesta obra, l'autor repassa i estudia la correspondència que els dos artistes van mantenir durant diversos anys. "Són dos personatges que es porten 20 anys de diferència, la seva relació només va ser literària, però van era una correspondència molt respectuosa", ha detallat Gay.

Pel que fa al Premi Rafael Cornellà-Joaquim Abril de Retrat Literari, dotat amb 800 euros, l'obra premiada ha estat 'Eugeni S.Reig, l'amic de les paraules' on Joan Tudela fa un retrat del personatge com si l'obra es tractés d'un diccionari. "Hi ha diverses entrades amb paraules determinants com 'alcoyà' i es tracta d'una crònica esperançada de resistència contra la situació que viu la llengua catalana al País Valencià", ha resumit l'autor.

Jordi Serra Mayoral, de Palafrugell, ha estat el guanyador de la primera edició del Premi Joan Petit de Conte Infantil, dotat de 500 euros, amb el treball 'La Paula es queda sense paraula'. Aquest mestre llicenciat en filologia anglesa narra la història d'una nena que és una bocamolla. "Es tracta d'un conte, un conte que gira entorn a avui en dia quan les persones es llancen a dir i fer públic tota mena de coses i no pensen en lo que estan dient o si realment, el que expliquen és important. Són bocamolls", ha explicat Serra. En aquest sentit, l'autor ha subratllat que es sentia "veritablement honorat" pel premi i que el conte l'havia escrit perquè el poguessin llegir els seus fills. De fet, aquest premi està creat amb el suport de la Fundació Joan Petit-Nens amb Càncer. "Em sento molt il·lusionat amb la idea que el conte pugui fer gaudir a tota mena d'infants", ha ressaltat l'autor.

En últim lloc, el Premi de Teatre Josep Ametller ha recaigut en l'actor Ramon Madaula per l'obra 'Coses Nostres'. Aquesta és la primera peça teatral que l'autor finalitza i publica en la qual utilitza els personatges d'un director d'un teatre públic i un crític per fer "un examen de consciència i autocrítica" sobre el món del teatre català. "Hi ha com una endogàmia dins del teatre català i tenia tants neguits i necessitats de dir les coses que escriure va ser la forma de canalitzar-les. Si un es queixa tot el dia acaba essent un ressentit i un pesat i aquesta és la millor forma de expressar-ho", ha explicat Madaula. En principi, tots els 2.000 euros del premi es destinaran a produir l'obra. "Tinc clar que la vull dirigir i que m'agradaria que es pogués veure en alguna sala de teatre el 2015. De moment en Pep Tosar ja ha dit que vol representar el personatge del director", ha conclòs Madaula.

En total, s'han presentat 46 obres al premi de Narració, 49 al premi de poesia, 41 en el teatre, catorze obres al premi de Periodisme, nou al de Retrat Literari i 66 pel que fa al premi de Conte Infantil, que ha estat el més concorregut. Dos dels premiats eren procedents de les comarques gironines. L'acte d'entrega dels premis, que s'ha realitzat al restaurant Mont-Ferrant de Blanes, ha comptat amb la presència de la directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Laura Borràs, el president del Consell Comarcal de la Selva, Salvador Balliu, el diputat de Cultura de la Diputació de Girona, Antoni Solà, l'alcalde de Blanes, Josep Marigó, i el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila.

Nació Digital - ACN. Blanes

Origen


http://www.naciodigital.cat/noticia/6585...

Més sobre Premis i distincions (1239)

Destacats