Àrea de normalització lingüística de l'Ajuntament d'Alcúdia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

La Setmana del Llibre en Català celebra el 25è aniversari

Diari Ara Balears - Anna Mascaró. Palma 27-Feb-2014

LITERATURA
La Setmana del Llibre en Català celebra el 25è aniversari
Es presenta amb més de 10.000 títols i recupera el seu lloc a la Misericòrdia

ANNA MASCARÓ Palma | Actualitzada el 27/02/2014 00:00

El recomano 0
0 Comentaris

Ampliar font Reduïr font
Llegir més tard

El president del Gremi de Llibreters, Francesc Sanchís, va presentar ahir la Setmana del Llibre en Català

La Setmana del Llibre en Català compleix 25 anys a Balears. Malgrat el descens de lectors de literatura en català, els organitzadors no s’espanten i han fet créixer l’esdeveniment. 9 expositors, 27 activitats per fer i 10.000 títols formaran la Setmana, que comença demà divendres a les 18h i acabarà diumenge dia 9 de març.

L’esdeveniment recupera el seu lloc a la capella del centre Ccltural de la Misericòrdia, després que l’any passat es fes a Can Alcover per desavinences entre el Gremi de Llibreters i el Consell de Mallorca provocades pel retard en el pagament de les subvencions que la institució insular devia a la organització.

Malgrat tot, el president del Gremi, Francesc Sanchís, explicava ahir en una roda de premsa que les institucions ja han superat les seves diferències, tot i que també reconeixia que les polítiques en matèria lingüística generen una “crispació social” que el sector “nota”. Així, el Consell ha aportat 18.000 dels 50.000 euros que ha costat organitzar aquesta cita literària i que majoritàriament ha subvencionat el Gremi.

“La celebració del 25è aniversari de la Setmana del Llibre en Català a la Misericòrdia certifica la consolidació de l’esdeveniment”, assegurava el vicepresident de Cultura, Patrimoni i Esports del Consell, Joan Rotger. Els actes segueixen l’esquema habitual de gran llibreria temàtica, en què es trobaran la narrativa, la poesia, la performança, la música, els contes, els tallers i, sobretot, el diàleg entre creadors i consumidors de literatura. Les llibreries Quart Creixent, Lluna, La Biblioteca de Babel, Llibres Mallorca, Embat Llibres, Drac Màgic, Àlia, Literanta i Agapea participaran en la festa. A més, es crearà un espai dedicat a la història de l’editorial Moll, que enguany commemora el 80è aniversari, el dijous 6, a càrrec de l’escriptor Gabriel Janer Manila. Tot i això, segons Francesc Sanchís, “els llibreters no volem ser els protagonistes, així que hem enfocat la majoria d’activitats a la figura de l’escriptor o del lector”.

El pregó del professor, músic i escriptor Isidor Marí donarà pas a la Setmana del Llibre en Català d’enguany, seguit d’una presentació de l’editorial Documenta Balear, que aposta per la creació novel·lística i parlarà de quatre obres: El rei del petroli, de G. Cortés; L’ànima lliure, de M. Coloma Mairata; El destí il·luminat, de Pep Toni Bauçà, i Els països del tallamar, de Joan Carles Martí. Els tres primers autors signaran llibres.

Actes destacats

Entre la multitud d’actes que tindran lloc a l’esdeveniment, destaquen la signatura i presentació de llibres. Neus Canyelles, guardonada amb el premi Mercè Rodoreda 2013, hi presentarà la seva nova obra, Mai no sé què fer fora de casa, a càrrec de Sebastià Alzamora, diumenge. Un altre llibre esperat és el de Manuel Bauxauli, dissabte 8, titulat La cinquena planta. L’il·lustrador Gerard Armengol, per part seva, hi donarà a conèixer el llibre Així parlà Zulueta, divendres dia 7.

Explicava Sanchís que el poeta Joan Vinyoli també serà un dels protagonistes de la Setmana, ja que enguany és el centenari del seu naixement. En parlaran el comissari de l’Any Joan Vinyoli, Jordi Llavina, i el poeta Biel Mesquida en la presentació prevista per al dimecres 5 de març. Per la seva banda, Joan Rotger va destacar la figura d’Antoni Maria Alcover, impulsor del Diccionari Català-Valencià-Balear. El seu és un dels expositors dels quals el Consell ha tingut cura. Els integrants del Circ Bover faran activitats sobre la figura de l’escriptor dirigides als més petits els dies 1, 2, i 8.

Un espai per als futurs lectors

Els organitzadors de l’acte han volgut fer una crida especial a la gent jove. “Altres anys hem tingut molta més participació de les escoles”, assegurava la tresorera del Gremi de Llibreters de Mallorca, Maria Barceló: “Sabem que ara mateix la situació als centres és complicada, però demanam als professors que duguin els nins, perquè la seva participació a la Setmana del Llibre en Català és molt important”. De fet, hi ha nombroses activitats dirigides als infants, com ara els contacontes, a càrrec de Nati de Grado, el proper diumenge, o bé ‘Els contes de s’abu’, a càrrec d’Àngels Fermoselle, i El pallasso Andreu i Un drac empipador, que es llegiran el diumenge 9.

Converses literàries

Durant el certamen, s’ha reservat també espai per al diàleg. Cal destacar el grup de debat ‘Llegir en català’, a càrrec dels literats Gracià Sánchez, Biel Mesquida i Ilya Perdigo, seguit d’una taula rodona sobre les editorials mallorquines, a més de la discussió que s’oferirà dia 8 sobre textos teatrals, en què intervindran l’actriu Marta Barceló, el responsable de la col·lecció de teatre de Lleonard Muntaner, Carles Cabrera, i l’actor i director Vicent Tur.

La cloenda de l’esdeveniment literari es farà al ritme de Donallop, un grup mallorquí format per Pere Antoni Bestard i Joana Maria Pol, que oferirà un concert familiar per acomiadar els assistents.

Diari Ara Balears - Anna Mascaró. Palma

Origen


http://www.arabalears.cat/cultura/Setman...

Més sobre Llibres (1376)