Àrea de normalització lingüística de l'Ajuntament d'Alcúdia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

L'Assemblea de Docents, premi Martí Gasull a la millor iniciativa pel català

Vilaweb 5-Feb-2014

Dimecres 05.02.2014 06:00

L'Assemblea de Docents, premi Martí Gasull a la millor iniciativa pel català

El guardó de la Plataforma per la Llengua es va lliurar ahir al Born Centre Cultural

Xarxes socials
Envia l'article
Imprimeix l'article
Converteix a PDF

Men?ame

L'Assemblea de Docents de les Illes Balears ha estat guardonada amb el premi Martí Gasull a l'exemplaritat en la defensa de la llengua. El guardó, el va lliurar ahir la Plataforma per la Llengua, en un acte a la sala Moragues del Born Centre Cultural de Barcelona. El premi porta el nom d'un dels fundadors i principal promotor de l'entitat, Martí Gasull.

L'Assemblea de Docents va néixer ara fa un any per defensar l'escola pública en català, en resposta a les mesures del govern que pretenien relegar la llengua en aquest àmbit. La Plataforma per la Llengua destaca que l'entitat 'ha capitalitzat el descontentament d'una societat, ha mobilitzat desenes de milers de persones per l'educació en català, amb adhesions arreu dels Països Catalans', i que ho ha fet 'de manera democràtica i pacífica'. Iñaki Aicart, en representació de l'Assemblea, va rebre el guardó de mans del president de la Plataforma, Òscar Escuder.

El premi consta de 3.000 euros i un guardó creat expressament per Joaquim Capdevila, orfebre i joier reconegut internacionalment, que ha dissenyat nombroses distincions, com ara la Creu de Sant Jordi, la Medalla d'Or de la Generalitat de Catalunya o els Premis Nacionals de Cultura.

Juntament amb l'Assemblea de Docents, havien quedat finalistes la Viquipèdia en català i l'escriptor i divulgador d'Elx Joan-Carles Martí. Més de quatre mil persones havien participat en les votacions durant aquestes últimes setmanes.

El propòsit d'aquesta distinció és de reconèixer la tasca de persones o entitats que hagin contribuït a millorar la situació de la llengua catalana. El premi, possible gràcies a la col·laboració de la Diputació de Barcelona, vol recordar els valors de Martí Gasull i Roig, però també fer que l'exemple de la seva tasca serveixi per a inspirar, i reconèixer, totes aquelles persones i entitats que treballen en favor de la llengua catalana. Especialment en un moment en què s'han intensificat els atacs de tota mena contra el català.

Perfil de l'Assemblea de Docents de les Illes

Perfil de Joan Carles Martí

Perfil de la Viquipèdia

VÍDEO: Contundent intervenció de Joan Tardà al congrés en defensa de la llengua

Opinió de Daniel Mundet: Martí Gasull, tot un camí per la llengua

Opinió de Bernat Puigtobella: 'Martí Gasull, un activista insubornable'

Opinió de Tomeu Martí: 'Martí Gasull, des de Mallorca'
Homenatge a Martí Gasull al Teatre Nacional de Catalunya

La sala gran del TNC es va omplir de gom a gom el 16 de gener de l'any passat per homenatjar Martí Gasull, fundador i principal ideòleg de la Plataforma per la Llengua, que s'havia mort el setembre del 2012 en un accident a l'Himàlaia. Fou un acte molt emotiu, amb més de nou-cents assistents i conduït per la periodista Mònica Terribas. Hi va haver imatges, cançons, poesia i texts vinculats a la trajectòria de Gasull. El president de Plataforma per la Llengua, Òscar Escuder, va anunciar aleshores la creació del premi Martí Gasull. Vegeu el vídeo de l'acte íntegre, incloent-hi l'actuació d'Al TAll, als primers minuts, a més de la de Cris Juanico, la de Manel Camp, el discurs d'Escuder i els cinc minuts seguits d'aplaudiments al final, que culminaren amb el cant espontani dels 'Segadors' per part de tota la sala.

Vilaweb

Origen


http://www.vilaweb.cat/noticia/4171259/2...

Més sobre Premis i distincions (1239)

Destacats