Àrea de normalització lingüística de l'Ajuntament d'Alcúdia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

'La plaga' i 'Los últimos días', triomfadors dels Gaudí

Vilaweb 3-Feb-2014

Dilluns 03.02.2014 00:07

'La plaga' i 'Los últimos días', triomfadors dels Gaudí

El film de Neus Ballús s'endú el premi a millor pel·lícula en una cerimònia marcada per la vaga a TV3

Xarxes socials
Envia l'article
Imprimeix l'article
Converteix a PDF

Men?ame

'La Plaga' de Neus Ballús i 'Los últimos días' dels germans Pastor han estat els triomfadors dels VI Premis Gaudí amb quatre i set guardons respectivament. No obstant això, la premiada pel·lícula de Ballús ha aconseguit els guardons més importants d'aquests Premis com són millor pel·lícula, millor director i millor guió, junt amb el de millor muntatge. 'La Plaga' ha aconseguit així quatre de les cinc nominacions. 'Los últimos días' ha rebut set de les onze nominacions que tenia, entre les quals destaca el Gaudí a la millor pel·lícula en llengua no catalana. 'Fill de Caín' amb amb vuit nominacions i 'Grand Piano' amb sis no han aconseguit cap estatueta.

La gala ha estat marcada per la vaga dels treballadors de TV3, que s'han fet sentir des de fora del recinte, i que ha fet que la televisió pública no retransmetés l'acte en directe. L'Acadèmia del Cinema Català havia de buscar una alternativa, i finalment ha estat la Xarxa de televisions locals que ha retransmès en directe la cerimònia de lliurament dels Premis Gaudí.

Els millors films

A més del guardó a la millor pel·lícula, 'La Plaga' --que recentment rebia el guardó a la Millor òpera prima per part del Col·legi de Directors de Catalunya-- ha estat guardonada com a millor direcció, millor guió (amb Pau Subirós) i millor muntatge de la directora amb Domi Parra.

Entre els guardons de 'Los últimos días' destaquen el de millor pel·lícula en llengua no catalana. El film escrit i dirigit per Àlex i David Pastor ha rebut també el Gaudí a la millor direcció de producció (Josep Amorós); la millor direcció artística (Balter Gallart); la millor fotografia (Daniel Aranyó); el millor so (Licio Marcos de Oliveira, Oriol Tarragó i David Calleja); els millors efectes especials i digitals (Lluís Rivera, Juanma Nogales, Jon Aguirre, Manuel Ramírez, Isidro Jiménez i Pablo Perona) i el millor maquillatge i perruqueria (Patricia Reyes).

Nora Navas i José Sacristán, millors actors protagonistes

L'actriu Nora Navas ha aconseguit el Premi Gaudí a la millor actriu protagonista pel seu paper a 'Tots volem el millor per a ella' de Mar Coll. Navas ha volgut compartir el premi amb tota la gent que es troba en moments de desconcert', bo i recordant que 'entre els actors és on hi ha més atur'.

D'una altra banda, el millor protagonista masculí ha estat per José Sacristán per la seva interpretació a 'El muerto y ser feliz'. Durant el seu discurs, Sacristán ha manifestat: 'Ens necessitem els uns als altres, ja que tenim enemics comuns als quals hem de vèncer, dins i fora del recinte professional. Per suposat, en càrrecs de responsabilitat o irresponsabilitat en l'administració central.'

Més Gaudí

El premi a la millor actriu secundària ha estat per Clara Segura per la seva participació a 'Tots volem el millor per a ella' i el de millor actor secundari per Ramon Mandaula pel seu paper a 'La Por'.

El Gaudí al millor documental ha estat per 'Món Petit' dirigida per Marcel Barrena, escrita per Marcel Barrena, Víctor Correal i Adrià Cuatrecasas, i produïda per Umbilical Produccions, Corte y Confección de Películas, Televisió de Catalunya, TVE i amb la participació de Canal +.

Josep Guardiola ha participat a través d'un vídeo en la gala i ha estat l'encarregat de donar pas al premi a la millor pel·lícula europea, que ha estat per a la premiada 'Amour', de Michael Haneke.

El guardó al millor curtmetratge ha estat per 'Godka Cirka (Un forat al cel)' escrit i dirigit per Àlex Lora i Antoni Tabaldi, produït per Inicia Films. 'Carta a Eva' dirigida per Agustí Villaronga ha rebut el guardó a la millor pel·lícula per a televisió. 'Carta a Eva' és una producció de Copia Cero, Televisió de Catalunya i TVE. Joan Dausà ha rebut el Gaudí a la millor música original per 'Barcelona, nit d'estiu', mentre que Lourdes Pérez i Rosa Tharrats han estat premiades amb el Gaudí al millor vestuari a 'Història de la meva mort'.

Homenatge a Julieta Serrano

L'actriu Julieta Serrano ha rebut el guardó honorífic de la mà de la presidenta de l'Acadèmia del Cinema Català, Isona Passola. Durant el seu discurs d'agraïment, Serrano ha explicat: 'La cosa que més m'excita de la professió és que es tracta d'un treball amb equip: tots junts, jugant a perseguir la perfecció impossible'. També ha recordat que ara hom passava 'per moments en què gent aliena a la sensibilitat i creativitat de l'esperit humà ens vol deixar fora de joc, però nosaltres seguirem compromesos amb la nostra professió que és una expressió de vida'.

Passola, crítica amb la vaga de TV3

La presidenta de l'Acadèmia del Cinema Català, Isona Passola, ha estat molt crítica amb la vaga de TV3: 'La vaga d'avui, que ens ha fet mal, ha estat un error dels nostres companys que en definitiva estan al mateix vaixell que nosaltres'. Per Passola, els treballadors de TV3 'no han entès que anaven contra els Gaudí i ells no volien anar-hi'. I ha afegit que ells volien resoldre el seu conveni col·lectiu.

Passola ha tornat a celebrar la proposta del govern d'impost a les companyies operadores d'Internet de 0,25 euros/mes per contracte. Com ja va fer aquesta setmana, ha tornat a demanar a les operades que no tinguin por davant aquesta taxa. La presidenta de l'Acadèmia també ha recalcat que el cinema és 'una qüestió d'Estat' i és la carta de presentació més important que els països tenen a fora. 'Malauradament el cinema a l'estat espanyol no ha estat una qüestió d'estat', ha lamentat.
Vilaweb

Origen


http://www.vilaweb.cat/noticia/4170827/2...

Més sobre Premis i distincions (1239)

Destacats